Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme!

NOVI SAD – Aktivistkinje Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine nizom uličnih akcija širom Vojvodine ovih dana  deli propagandni materijal u kojem ukazuje da je rak dojke izlečiv ako se otkrije na vreme i načinima samopregleda. Ujedno, aktivistkinje Foruma žena LSV  su apelovale na nadležne institucije zdravstvene zaštite da osposobe dovoljno aparata i veći broj radiologa kako bi se  što više žena imalo prilike za mamografski pregled. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke 24.oktobra, one su apelovale na građanke koje se nisu podvrgle ovom pregledu  da povedu računa o sopstvenom zdravlju i da to neizostavno učine.
- Svake godine oko 4000 žena oboli, a 1600 u Srbiji i umre od ove bolesti. Svaka peta umrla žena sa malignim oboljenjem umire od raka dojke!  Zato se kaže da je rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji – upozoreno je u saopštenju FŽ LSV.
- Mamografski pregledi u skriningu raka dojke spadaju u primarni nivo zdravstvene zaštite i očekuje se da radiolozi u domovima zdravlja tumače rezultate snimka. Problem međutim predstavlja nedostatak aparata za zračenje i što je normativima određeno da je jedan radiolog dovoljan na 50.000 stanovnika. Ako uz tekuće poslove dijagnostike, radiolog mora da radi i uslugu tumačenja mamografskih snimaka, jedan radiolog to ne može da postigne. Većina zdravstvenih ustanova, zbog nedostatka aparata, ne može da prati standarde terapija da sa zračenjem počne najkasnije 21 dan posle operacije – ističe se u saopštenju.  Zato, Forum žena još jednom apeluje na žene da na vreme vode računa o svom zdravlju a na državu da obezbedi uslove za lakše, brže i dostupnije mamografske preglede.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...