Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVLAST ZAKIDA VOJVODINU,LOKALNE SAMOUPRAVE I POLJOPRIVREDNIKE,A DODAJE KOME JOJ SE PROHTE

Tokom skoro deset godina, svaka vlast kršila je Ustav i nije poštovala odredbu o sedam odsto budžeta, čime je Vojvodini uskraćeno preko dve milijarde evra. U budžetu za 2016. godinu, taj trend je nastavljen

NOVI SAD/BEOGRAD – Svaka vlast, u proteklih skoro deset godina, zakidala je Vojvodinu, umanjivala joj budžet i pokušavala da izvrda kako se računa onih famoznih sedam odsto koje joj pripadaju po Ustavu. Tako je dugovanje Vojvodini dostiglo 240 milijardi dinara, tj. dve milijarde evra, a o kojoj je sumi reč, najbolje je ilustrovala pokrajinska poslanica i funkcionerka LSV, mr Maja Sedlarević.

– To je toliko novca da je Vojvodina mogla sama da izgradi „Banatsku magistralu“ i tunel kroz Frušku goru zajedno sa saobraćajnicom od rumunske granice, završi izgradnju Žeželjevog mosta, izgradi kanalizaciju u svim vojvođanskim naseljenim mestima, gde ona nedostaje. I pride, otkupi Naftnu industriju Srbije – rekla je Sedlarevićeva. Upozorila je da je Vlada Srbije i ove godine nastavila trend usvajanja protivustavnog budžeta, što nije dobro ni za Republiku, ni za Pokrajinu.

Umanjuju sredstva AP Vojvodini

Nepravda po kojoj je Grad Beograd sa 1,6 miliona stanovnika u 2015. godini, imao budžet težak 88,9 milijardi, a AP Vojvodina sa 1,9 miliona stanovnika imala budžet od 58 miliona dinara od kojih su tri četvrtine transferna sredstva (plate prosvetara, zdravstvenih radnika i druga sredstva koja kroz budžet samo prolaze i ne zadržavaju se duže od jednog dana), dok je realno raspolagala sa svega 15 milijardi dinara, sada je još veća. Jer u 2016. godini, Vojvodina će imati još manje novca. Budžet će joj iznositi 57,8 milijardi dinara, od čega su transferna sredstva 35,5 milijardi, a Vojvodina će stvarno raspolagati sa 17 milijardi dinara, koliko iznose ustupljeni i namenski prihodi.

Pred kraj godine, 28. decembra, usvojen je budžet grada Beograda, koji iznosi 106,8 milijardi dinara, od čega je 10,413 namenjeno beogradskim opštinama, a 96,395 milijardi Gradu Beogradu! Umanjenje budžeta AP Vojvodine, prema najavama, najpre će se odraziti na funkcionisanje zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Pokrajinska vlada. Koliko će malo novca Vojvodina imati za niz potreba tokom čitave godine, možda najbolje ilustruje činjenica da je prošle godine, samo za saniranje gubitaka „Železare“, Vlada Srbije izdvojila 13 milijardi dinara.

Umanjuju subvencije poljoprivrednicima

Pored toga što hoće da rasproda zemlju od koje žive vojvođanski mali i srednji poljoprivrednici, republička vlast je odlučila i da u godini pred nama uštedi na subvencijama za poljoprivrednike. Narodni poslanik LSV Đorđe Stojšić upozorio je da se u isto vreme kada se smanjuju subvencije za poljoprivrednike u Vojvodini i ukidaju fondovi, s druge strane obećavaju subvencije gubitaškim preduzećima! Poslanik LSV zatražio je da se povuče Predlog zakona o subvencijama i da se ponovo sagleda način pomaganja poljoprivrednicima, jer, kako je ocenio, paori ne treba da budu nadničari na sopstvenoj zemlji.

– Zbog čega se smanjuju subvencije poljoprivrednicima? Stalno se ističe kako je poljoprivreda nekakva lokomotiva razvoja i naša velika šansa, ali da li je dovođenje stranih investitora jedino rešenje? Hoće li naši paori biti nadničari na rođenoj zemlji ili ćemo se ugledati na Holandiju ili Italiju koja ima sličnu veličinu prosečnog poseda, ali ima daleko intenzivnije kulture? Sa subvencijama od 3.000 dinara po hektaru, to se sigurno neće desiti i zaista apelujemo i na Ministarstvo finansija i Ministarstvo poljoprivrede da ponovo sagledaju visinu subvencija koje će se izdavati, i povuku ovakav predlog, jer je iznos od 3.000 dinara apsolutno neadekvatan – istakao je Stojšić, dodajući da su najveći dobitnik budžeta za 2016. godinu „Železnice Srbije“, za čije je subvencije namenjeno čak 17,5 milijardi dinara! Podsetimo, prošle godine, prilikom usvajanja budžeta za 2015. godinu, Nenad Čanak je pronašao da je u fusnotama bila sakrivena stavka od 250 miliona evra za gubitaška preduzeća „Srbijagas“ i „Galeniku“!

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...