Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDokle više poskupljenja i štednja na grbači građana, dok NIS ne plaća?

Potpredsednik LSV Đorđe Stojšić na dvostruke aršine države

 

 

NOVI  SAD – Potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Đorđe Stojšić, kritikovao je najave da će zbog povećanja akciza gorivo u Srbiji poskupeti od početka 2016. godine, iako cene tog derivata u drugim zemljama padaju, jer je cena nafte na istorijskom minimumu. On je upozorio da bi novo poskupljenje goriva izazvano povećanjem akciza, linearno izazvalo niz drugih poskupljenja. S druge strane, NIS i dalje, umesto da poštuje zakon, za rudnu rentu plaća tri, umesto sedam odsto.

– Pre nekoliko dana, prilikom donošenja budžeta za 2016. godinu, upozorili smo da bi zemlja bankrotirala kada bi građani prestali da piju, puše, plaćaju saobraćajne kazne i voze automobile na fosilna goriva, jer su to glavni instrumenti punjenja tog budžeta. Takva politika je neodrživa. Zakidaju se sredstva pokrajinskoj administraciji i lokalnim samoupravama, umanjuju se subvencije poljoprivrednicima i umanjuju izdvajanja za zdravstvo. Prošla je godina od smanjenja plata i penzija, a pre pola godine, poskupela je struja – ukazao je Stojšić. Dodao je da građani i građanke Republike Srbije zaista teško žive i poslednje što im treba, jesu nova poskupljenja.

– U Republici Srbiji se sve zakida, umanjuje i poskupljuje, ali se i dalje čuva NIS, kompanija s većinskim ruskim kapitalom, koja i dalje vadi naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi, od tri umesto sedam posto, koliko bi trebalo da plate po zakonu. Samo na toj razlici, između poštovanja zakona i cene koju plaća ta kompanija, država bi zaradila dovoljno da zaštiti građane od novih poskupljenja. Krajnji je trenutak da usred krize, godinu dana nakon što smo saznali da definitivno nema ništa od „Južnog toka“, oni barem poštuju zakon – zaključio je Đorđe Stojšić.

 

Ćinjenice

1. novembra 2014. godine umanjene plate i penzije

1. januara 2015. godine poskupeli mleko, kućna hemija, kozmetika, mesni proizvodi

1. avgusta 2015. godine poskupela struja početkom decembra 2015. godine poskupele cigarete

1. januara 2016. godine povećane akcize na gorivo

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...