Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRekonstrukcija za manje od 80 dana

NOVI SAD – Pored Zakona o radu i Zakona o PIO, postoji još nekoliko događaja i poteza koji će se morati spomenuti za dve nedelje, tačnije 4. avgusta, kad se bude analiziralo prvih 100 dana kabineta premijera Aleksandra Vučića.

1. Ministar manje


Najpre, Vlada Srbije će svojih prvih 100 dana, koji ističu 4. avgusta, dočekati u krnjem sastavu pošto je 12. jula ministar finansija Lazar Krstić podneo ostavku. Kako je sam naveo, razlog su restriktivne reforme koje je predlagao, a koje premijer Aleksandar Vučić zbog „mekog srca“ nije prihvatio. Ipak, Krstić neće povećati broj nezaposlenih u Srbiji jer je postao specijalni Vučićev savetnik i učestvovaće u pisanju rebalansa budžeta i razgovorima sa MMF-om.

2. Polemika u koaliciji

Nakon gostovanja funkcionera SPS Branka Ružića u „Utisku nedelje“ 22. juna kada je dao nekoliko izjava koje su protumačene kao opozicione, između ostalog rekavši da ne bi mogao da zaključi kako postoji zavera tajkuna, ambasadora, medija i opozicije protiv Aleksandra Vučića, premijer je na sednici Vlade Srbije poručio Ivici Dačiću da SPS ne može da sedi na dve stolice i da treba da odluče da li su vlast ili opozicija. Dačić je potvrdio da je s Vučićem razgovarao o tome, bez iznošenja detalja, a narednih dana je davao izjave o tome kako SPS mora da ima jasnu politiku, te da Vučić to s pravom traži od njih. Ipak, pojedini funkcioneri poput Milutina Mrkonjića podržali su stavove Branka Ružića, pa se narednih dana u medijima naširoko raspravljalo o tome ima li podele u SPS, a ministri Zorana Mihajlović i Nebojša Stefanović kritikovali su Dačića i njegov rad u MUP-u. U međuvremenu je, uz pomoć sad već bivših članova SPS (odbor je nakon toga raspušten), SNS ostao bez vlasti u Titelu.

3. Poplave

Početak mandata vlade svakako su najviše obeležile katastrofalne poplave zbog kojih je više desetina hiljada građana moralo da bude evakuisano iz svojih domova, najviše u Obrenovcu. Procenjeno je da je šteta od poplava dostigla milijardu i po evra, a ovih dana u Narodnoj skupštini donet je i Zakon o otklanjanju posledica poplava, Leks specijalis koji će važiti godinu dana. Osim teških posledica koje će se mesecima otklanjati, tokom poplava je došlo i do polemike o cenzuri u medijima.

4. Stefanovićev doktorat

Jedna od najvećih afera svakako je objavljivanje analize doktorata Nebojše Stefanovića, kojom se ukazuje na to da je navedeni rad plagijat, zbog čega je sajt „Peščanik“, na kojem je analiza objavljena, obaran i danima bio izložen pod napadima. Epilog slučaja zasad je ostavka rektora i vlasnika Univreziteta Megatrend (na kojem je Stefanović doktorirao) Miće Jovanovića i najava nove komisije koja bi trebalo da preispita Stefanovićev doktorat. Javnost se nekoliko dana zabavljala i izjavama Vladimira Bebe Popovića, koji je tvrdio da srađuje s Vučićem i Vladom Srbije, što je ubrzo demantovano iz vlade.

41 zakon po hitnom postupku

Kraj maja i početak juna obeležila je i polemika SNS sa zaštitnikom građana koji je ukazivao na probleme u svom radu i na to da će zbog neažurnosti Narodne skupštine ostati bez velikog broja saradnika. Poslanici SNS ukazivali su na to kolika mu je plata i poručivali mu da bi bilo bolje da je pomogao u otklanjanju posledica poplava. Janković je pre neki dan upozorio da je Skupština Srbije u sadašnjem sazivu već donela 41 zakon, svaki po hitnoj proceduri, i upozorio bi ta praksa morala prestati.

MINUS
– Nakon Vučićeve javne prozivke pobegao Dragoslav Kosmajac, navodno najveći narko-bos u Srbiji.
– Bez jasnog obrazloženja polisa zakonom obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti poskupela za 45 odsto.

PLUS
– Vučić bio u zvaničnim posetama Austriji, Francuskoj, zatim Nemačkoj dvaput, gde se sreo i s Angelom Merkel, kao i u Rusiji, gde je imao razgovore i sa Dmitrijem Medvedevim i Vladimirom Putinom.
– Smene visokih policijskih funkcionera za koje su vezivane brojne afere.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...