Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodina 30 godina sama gradila i održavala svoje puteve

NOVI SAD – Nekadašnja Socijalistička autonomna pokrajina Vojvodina imala je ingerencije nad putevima još od 1962. godine, dakle daleko pre čuvenog i od centralista rado osporavanog Ustava iz 1974. godine. Status puteva i upravljanje njima definisani su još saveznim zakonom iz 1962. godine i još tad su osnovana preduzeća za puteve sa sedištima u Novom Sadu, Rumi, Pančevu, Zrenjaninu i Subotici. Te 1962. godine Vojvodina je imala samo 100 kilometara savremenih kolovoza pod kojima su se podrazumevali asfaltni kolovoz i kamene kocke, dok su ostatak bili zemljani putevi i makadam. Da bi ubrzala proces razvoja putne mreže, Skupština SAP Vojvodine 1965. godine donosi odluku o osnivanju jedinstvenog preduzeća za puteve „Vojvodinaput“, pravnog prethodnika današnjeg Akcionarskog društva „Vojvodinaput“.

Objedinjavanje putarskih preduzeća

Tadašnji „Vojvodinaput“ nastaje objedinjavanjem pet putarskih preduzeća: Ruma, Novi Sad, Pančevo, Subotica i Zrenjanin, te kamenoloma u Rakovcu. Nastanak „Vojvodinaputa“ omogućio je intenzivnu izgradnju savremenih puteva u SAP Vojvodini, po tadašnjoj klasifikaciji magistralnih i regionalnih putevima. Zahvaljujući tom preduzeću, od 1965. do 1978. godine kompletirana je putna mreža u Vojvodini sa preko 3.300 kilometara savremenih kolovoza!
AP Vojvodina je finansirala izgradnju i održavanje puteva faktički od 1962. pa sve do 1992. godine, kad je sve preneto na republiku. Vojvodina je prva u tadašnjoj Jugoslaviji kompletirala deonicu međunarodnog autoputa od Batajnice do Batrovaca – E-70, nekad zvanog Put bratstva i jedinstva. U periodu kad je pokrajina upravljala putnom mrežom, gradila i održavala puteve, „Vojvodinaput“ je uspevao da sve te puteve drži u odličnom, odnosno projektovanom stanju, paralelno gradeći i autoputeve. Tako su do devedesetih godina završene deonica autpouta E-70 kroz Srem, kao i deonica autoputa E-75, od Beograda do Novog Sada prema Horgošu.

Dva kruga privatizacije

Nakon što ingerencije nad putevima prelaze na republiku, putarska preduzeća prolaze kroz razne transformacije definisane sistemskim zakonima i promenama Ustava, a prva privatizacija tih preduzeća dogodila se 1989/90. po saveznim zakonima, popularno nazvanim po tadašnjem premijeru Anti Markoviću. Putarska preduzeća postaju većinski privatna, u rukama zaposlenih i bivših zaposlenih, da bi 1994. godine Zakonom o revalorizaciji društvenog kapitala te privatizacije uslovno bile poništene. Preduzeća su svedena na većinski društveni kapital, koji je potom, po zakonima 1996. godine, ponovo privatizovan, da bi definitivna privatizacija bila zaokružena 2006. godine, kad svi delovi „Vojvodinaputa“ bivaju privatizovani, a ono postaje zatvoreno akcionarsko društvo u kojem su većinski vlasnici bila ta, sad privatizovana preduzeća.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...