Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNiko ne održava 2.037 kilometara puteva u Vojvodini koje koristi milion građana

NOVI SAD – Od aprila ove godine 2.037 kilometara državnih puteva drugog reda koji se nalaze na teritoriji AP Vojvodine ne održava niko! Naime, usvajanjem Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine („Službeni glasnik RS“ broj 99/09 i 67/12 – Odluka US) predviđeno je da AP Vojvodina, preko svojih organa u oblasti drumskog saobraćaja, u skladu sa zakonom, uređuje i obezbeđuje uslove i način upravljanja, zaštite, održavanja i finansiranja državnih puteva II reda na teritoriji AP Vojvodine. Međutim, Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine do danas nije donet, pa nije moguće ispoštovati odredbe o putevima iz gore navedenog zakona, zbog čega AP Vojvodina još nije ni formirala javno preduzeće u čijoj bi nadležnosti bili ti putevi.

Održavanje puteva propisuje uredba

Zbog navedenog vakuuma, Vlada Srbije je svojim uredbama obavezala JP „Putevi Srbije“, koje je do donošenja Zakona o nadležnostima vodilo računa o tim putnim pravcima, da u zimskom periodu i dalje vodi računa o njima, pre svega da ih održava kako bi se saobraćaj nesmetano mogao odvijati. Shodno poslednjoj uredbi, takva obaveza JP „Puteva Srbije“ prestala je 11. aprila ove godine. Izvor Slobodne Vojvodine iz jednog putarskog preduzeća ukazuje na to da se očekuje da Vlada Srbije donese novu sličnu uredbu, kao i na to da se formiranje pokrajinskog javnog preduzeća za puteve ne može očekivati pre proleća ili maja iduće godine.
– Prema validnim studijama koje su radile meritorne institucije, preko 70 odsto te putne mreže u lošem je i izrazito lošem stanju. U periodu od 1962. do 1992. godine, dok je AP Vojvodijna imala nadležnost nad putevima na svojoj teritoriji, putevi su bili odlično održavani, takoreći u projektovanom stanju. To je ta velika razlika – navodi naš izvor. Dodaje da milion građana koristi puteve koje danas nisu ni u čijoj nadležnosti, zbog čega je jako bitno da saobraćaj na njima bude bezbedan.
Vlada Vojvodine je još na sednici održanoj 4. juna ove godine usvojila zaključak koji je prosleđen Vladi Srbije, a kojim se predlaže da se preuzimanje nadležnosti nad državnim putevima drugog reda na teritoriji Vojvodine odloži do donošenja zakona o finansiranju nadležnosti Vojvodine i drugih zakona koji uređuju tu oblast.

LSV za hitnu akciju

I Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od nadležnih državnih organa da se hitno formira JP „Putevi Vojvodine“, u skladu sa Statutom AP Vojvodine i Zakonom o prenosu nadležnosti, a da dotad JP „Putevi Srbije“, kao pravni sledbenici, s aspekta bezbednosti saobraćaja obezbede funkcionisanje državnih puteva drugog reda, pre svega tekuće i investiciono održavanje tih putnih pravaca i putnih objekata, zatim horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, zimsku službu i druge poslove.
– Do donošenja Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, kojim bi se sistemski obezbedili izvorni prihodi, sredstva za rad JP „Putevi Vojvodine“ obezbedila bi se prenosom sredstava iz JP „Putevi Srbije“ u nivou potrebnih, utvrđenih Programom upravljanja, a iznos se procenjuje na oko tri milijarde dinara godišnje – ističe se u zahtevu LSV. Član predsednistva LSV Jovan Aksentijević, koji je direktor JP „Građevinsko zemljište i putna privreda“ u Beočinu i koji je učestvovao u izradi tih zahteva LSV, upozorava za naš list da su „Putevi Srbije“, poštujući uredbu vlade, odrađivali samo najnužnije poslove koji obuhvataju zimsku službu.
– Putevi su očajni jer na njima ima ogroman broj udarnih rupa. U okviru putnog pojasa ne kosi se trava i ne seku se grane, pa je ugrožena i vidljivost. Takođe, ne održava se ni vertikalna ni horizontalna signalizacija. Ukratko – ništa se ne radi – navodi Aksentijević. On upozorava na to da se od AP Vojvodine očekuje da iz nepostojećih prihoda finansira državne puteve na svojoj teritoriji, dok „Putevi Srbije“ novac predviđen budžetom Republike Srbije namenjen održavanju puteva troši u druge svrhe, van teritorije AP Vojvodine.

Mihajlovićeva najavljuje novu uredbu

Aksentijević se, u sklopu delegacije opštine Beočin, 10. jula susreo s ministarkom saobraćaja Zoranom Mihajlović i ona je, kako navodi, tom prilikom najavila da će početkom avgusta vlada izmeniti uredbu, te da će JP „Putevi Srbije“ sve do donošenja Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine biti u obavezi da održavaju državne puteve u Vojvodini, a ne samo u zimskom periodu.
– Organizovanje i upravljanja spornim putevima na predložen način obezbedili bi u prelaznom periodu izgradnju, rekonstrukciju, zaštitu i održavanje državnih puteva II reda i ne bi došlo do propadanja realne i upotrebne vrednosti istih i opadanja nivoa bezbednosti saobraćaja na njima – rekao je Aksentijević.
Uzimajući u obzir činjenicu da je u poplavama koje su nas zadesile u maju JVP „Vode Vojvodine“ izuzetno stručno, kvalitetno i brzo reagovao, može se očekivati da i putna mreža, nakon osnivanja preduzeća koje će se njom baviti, vrlo brzo bude dovedena u bolje stanje. Pogovoto što su, prema rečima stručnjaka, vojvođanska putarska preduzeća i danas, uprkos svim nedaćama, najzdraviji deo putarske privrede Srbije.

Putevi Srbije saniraju put Rakovac–Zmajevac


Početkom juna bujica je odnela deo puta Rakovac–Zmajevac, a zbog vakuuma u nadležnostima, JP „Putevi Srbije“ nije se angažovao na njegovoj sanaciji prebacujući odgovornost na pokrajinu. Međutim, na sastanku potpredsednice Vlade Srbije i ministarke saobraćaja Zorane Mihajlović i predstavnika opštine Beočin, među kojima je bio i Jovan Aksentijević, dogovoreno je da će sva oštećenja na državnim putevima II reda u Vojvodini biti sanirana, uključujući i put Rakovac–Zmajevac. Taj posao biće poveren „Putevima Srbije“, a put će obići i nadležne inspekcije, kako bi proverile bezbednost te saobraćajnice. Aksentijević upozorava da se opština Beočin graniči sa čak tri državna puta, koja zbog prenosa nadležnosti sad niko ne održava.

Kamen iz rupe na putu

razbio mu prozor!


Jedan od najboljih primera nemara koji je nastao zbog vakuuma u održavanju puteva svakako je regionalni put R-103, koji prolazi kroz najveće sremskomitrovačko selo Laćarak. Potpuna rekonstrukcija ovog putnog pravca planirana je u više navrata, a zatim je misteriozno odlagana. Put je toliko oštećen da se na pojedinim delovima vidi i kaldrma, a narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Đorđe Stojšić ukazivao je na ovaj problem čak i u Skupštini Srbije. Međutim, ni posle osam meseci nije dobio odgovor na poslaničko pitanje. Kako je nedavno istakao gostujući na Sremskoj televiziji, ponovo će potencirati to pitanje, a plaši se da će se građani kojima je ova situacija dozlogrdila sami organizovati i posegnuti za nekonvencionalnim metodama. „Proteklih pet godina slušamo obećanja iz ’Puteva Srbije’ da će početi radovi, zatim je raspisivan tender koji je poništavan. Put je svake godine uvrštavan u program ’Puteva Srbije’, ali je očigledno da to nije prioritet“, dodaje Stojšić. Podsetio je i da se velika sredstva naplaćuju na vojvođanskim putevima, a da se ona ne vraćaju u budžet, zbog čega je sve više slučajeva poput Laćarka, ili Iriga, gde ljudima bukvalno šleperi uleću u kuće. Zanimljivo je i da je prilikom dolaska u Sremsku TV Stojšić na tom putu doživeo neprijatnost jer mu je jedan kamen, kojim su popunjavane rupe na kolovozu, razbio staklo na automobilu.

Brojke


– 30 godina Vojvodina je brinula o svojim putevima
– 2.037 kilometara državnih puteva drugog reda u Vojvodini niko ne održava
– 1.000.000 građana koristi te putne pravce

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...