Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNi vode ne možemo da se napijemo u 21. veku!

NOVI SAD – Stanovnici Zrenjanina, Inđije i somborskih sela u 21. veku snabdevaju se pijaćom vodom iz cisterni. Slična je situacija u još nekoliko vojvođanskih naselja jer je voda iz lokalnih vodovoda zabranjena za piće!

U Inđiji vanredno stanje
iako imaju novu fabriku vode


Zbog prisustva arsena u Zrenjaninu i naseljima u okolini Sombora već godinama ne sme da se koristi voda iz vodovoda. Zbog povećane koncentracije različitih bakterija fekalnog porekla u Deronjama i Karavukovu meštani ne koriste vodu iz česme, a slična je situacija bila i u gradu Somboru početkom avgusta. Iako se oduvek govorilo da je voda u Sremu najboljeg kvaliteta, ozvaničeno je ono o čemu se inđijskom čaršijom govorilo – koncentracija nitrita u vodi je i do sto puta veća od dozvoljene, pa je u toj opštini zabranjena upotreba vode za piće i kuvanje, a početkom septembra je uvedeno i vanredno stanje. Predstavnici inđijske vlasti ističu da je vanredno stanje uvedeno jer oni sami ne mogu da se izbore s problemom, pa će se u rešavanje uključiti i pokrajina i republika. Iako je u Inđiji 2008. godine svečano otvorena nova Fabrika vode koja je izgrađena uz pomoć sredstava EU, ona već dve i po godine ne radi jer nema dovoljno izvorišta potrebnih za njeno pokretanje. Predstavnici lokalne vlasti ističu da je potrebno oko šest meseci kako bi pokrenuli fabriku i izgradili još dva bunara kojima bi povećali količinu vode za preradu.
Građani Inđije s kojima smo razgovarali kažu kako svi odavno znaju da je količina nitrita u vodi povećana i ocenjuju da je uzrok tome azotno đubrivo kojim se đubre njive. Predsednik Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Inđija i odbornik LSV u lokalnoj skupštini Živan Živanović kaže za Slobodnu Vojvodinu da u zimskom periodu nema problema s vodom, ali da se dešava da leti u nekim selima slavine budu potpuno suve i po nekoliko meseci. On podseća i da su odbornici Lige godinama postavljali pitanja i tražili objašnjenja od lokalne vlasti zašto dolazi do ovih problema i kad će fabrika vode početi da radi punim kapacitetom, ali odgovor nikada nije stigao.

Muke u Zrenjaninu


S druge strane, Zrenjaninci već deset godina ne smeju da koriste vodu iz česme zbog velike koncentracije arsena u njoj. Situacija će se, možda, uskoro promeniti jer je najnoviji tender za usluge prečišćavanja pitke vode raspisan, a rok za prijavu je 13. novembar. Ono što razlikuje ovaj tender od prethodnog, a koji su odbornici, uz više problema, usvojili još u aprilu, jeste da se on ne bazira na odabiru tehnologije i tehnološkom rešenju, već na kvalitetu pijaće vode koja će biti distribuirana građanima, tj. ne nabavlja se oprema, niti će ona biti plaćana, već će Zrenjanin kupiti uslugu prečišćavanja vode. U međuvremenu, građani imaju sve manje strpljenja, pa organizuju različita okupljanja s kojih poručuju da više ne mogu da čekaju, a početkom avgusta je operska pevačica Dragana Popović pet dana protestovala ćutanjem na gradskom trgu jer političari i premijer Srbije ćute i ne oglašavaju se povodom problema s vodom u Zrenjaninu i povodom apela građana da se to reši.

Sela oko Sombora godinama kubure

S arsenom u vodi, takođe već godinama, kubure stanovnici sela u okolini Sombora. Grad je za većinu obezbedio snabdevanje preko cisterni, a ove godine jedno selo biće spojeno sa somborskom fabrikom vode. Kako nam je rečeno u lokalnoj vlasti, sledeće godine će se na ovu fabriku priključiti još jedno i tako redom.

Glogonjska česmovača puna arsena

Odbornik LSV u Skupštini Pančeva Oliver Petković pokušao je da lokalnoj vlasti, po ko zna koji put, skrene pažnju na neispravnu vodu za piće u naselju Glogonj, pa je na poslednje zasedanje doneo flašu glogonjske česmovače „bogate arsenom“. On je u nekoliko navrata javnosti predstavljao analize koje su pokazale da se u glogonjskom vodovodu nalaze povišene vrednosti nitrita, amonijaka, gvožđa, mangana, a u februaru su se pojavile i streptokoke fekalnog porekla. Analiza sadržaja arsena u podzemnoj vodi u bunarima za snabdevanje stanovništva na teritoriji južnog Banata koju je radio hemijski fakultet u Novom Sadu pokazuje da Glogonj zauzima neslavno četvrto mesto. Petković je pokrenuo i inicijativu za rešavanje problema, međutim novca za priključenje glogonjske mreže na magistralni vodovod i zamene nema. Zato je predložio da se Glogonjcima otvoreno kaže kakvu vodu piju i da se ona zbog svoje neispravnosti proglasi tehničkom.


U vodovodima više stranačkih

kadrova nego stručnjaka


Doskorašnja pomoćnica pokrajinskog sekretara za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine Nada Lazić kaže za Slobodnu Vojvodinu je uzrok ovakvom problemu uglavnom ljudski faktor, pa tek onda prirodni uslovi i okolnosti. – Nažalost, nestručnost i nepoštovanje pravila struke sve češće dovode do ovih problema. U vodovodima je zaposleno najmanje inženjera, vodoinstalatera i drugih zanimanja koja su neophodna za rad u ovim preduzećima. Partijska zapošljavanja su dovela do toga da, recimo, na čelu vodovoda u Novom Sadu nije hidroinženjer već godinama, što je nekad bilo nezamislivo – istakla je ona. Nada Lazić napominje i da je u Strategiji vodosnabdevanja i zaštite voda u Vojvodini, koju je Skupština AP Vojvodine usvojila 2009. godine, definisano šta treba uraditi kako bi se stanje u oblasti vodosnabdevanja popravilo, samo to treba sprovesti. Nažalost, kako napominje, bez stručnog kadra i novca to je neizvodljivo. Naša sagovornica dodaje da bi se za šest-sedam godina mogao rešiti problem s arsenom u vodi, a za 20 godina bi kompletan problem vode u Vojvodini bio rešen. Projekat za to postoji i finansirao bi se iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...