Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPuteve u vojvodini opet ima ko da čisti i održava

NOVI SAD – Uredba Vlade Republike Srbije konačno je izmenjena pa će 2.037 kilometara državnih puteva drugog reda na teritoriji AP Vojvodine, a koji su zbog pravnog vakuuma ostali van bilo čije nadležnosti, Javno preduzeće „Putevi Srbije“ održavati do daljeg, odnosno do formiranja JP „Putevi Vojvodine“, saznaje Slobodna Vojvodina. Kako za naš list ističe Jovan Aksentijević, direktor JP „Građevinsko zemljište i putna privreda“ u Beočinu, kao jedan od članova delegacije koja se tim povodoma susrela s ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović u julu, vlada je u avgustu promenila navedenu uredbu.

Građani u opasnosti zbog pravne praznine

Kako smo ranije upozoravali, usvajanjem Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine predviđeno je da AP Vojvodina, preko svojih organa u oblasti drumskog saobraćaja, u skladu sa zakonom, uređuje i obezbeđuje uslove i način upravljanja, zaštite, održavanja i finansiranja državnih puteva drugog reda na teritoriji AP Vojvodine. Međutim, Zakon o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine do danas nije donet, zbog čega nije moguće ni ispoštovati odredbe o putevima iz spomenutog zakona, a to je osnovni razlog zbog kojeg AP Vojvodina još nije u mogućnosti da formira svoje javno putarsko preduzeće. Rečju, AP Vojvodini su u nadležnosti bili vraćeni putevi, ali ne i novac za njihovo (preskupo) održavanje, pa se tako došlo u situaciju da o tim putevima ne može da se brine. Vlada je u nekoliko navrata uredbama obavezivala JP „Puteve Srbije“ da u zimskom periodu vodi računa o spornim putevima, pre svega da ih održava kako bi se saobraćaj nesmetano odvijao, ali je poslednja takva uredba prestala da važi još 11. aprila.

Usvojeni predlozi LSV

Aksentijević, koji je i kao član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine učestvovao u izradi zahteva koji su tim povodom prosleđeni nadležnim državnim organima, upozorava za naš list da su „Putevi Srbije“ u skladu s uredbom odrađivali samo najnužnije poslove koji obuhvataju zimsku službu, ali da nisu radili ništa u pogledu oštećenja, udarnih rupa i održavanja putnog pojasa i vertikalne i horizontalne signalizacije.
– U broju 90 Službenog glasnika Republike Srbije objavljena je uredba kojom se JP „Putevi Srbije“ obavezuju da preuzmu obavezu da saniraju udarne rupe, održavaju vertikalnu i horizontalnu signalizaciju, organizuju zimsku službu i slično. Inicijativa je potekla od Političkog saveta i Predsedništva LSV, a uredba će važiti sve dok se ne okonča procedura formiranja JP „Putevi Vojvodine“ – objašnjava Aksentijević. Kako navodi, redosled poteza je sledeći: usvajanje Zakona o nadležnostima AP Vojvodine i Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine u Narodnoj skupštini, zatim Skupština AP Vojvodine, u skladu sa svojim Statutom, treba da donese odluku o formiranju Javnog preduzeća „Putevi Vojvodine“, koje bi nakon toga preuzelo ingerenciju nad navedenih 2.037 kilometara puteva i vodila računa o njihovom održavanju.

Vojvodina bolje gazdovala


Našem listu nedavno je iz jednog putarskog preduzeća sugerisano da čak milion građana koristi tih 2.037 kilometara puteva te da će svi oni biti ugroženi ukoliko niko ne bude zadužen za njihovo održavanje. Podsetili su nas i da je, prema validnim studijama meritornih institucija, preko 70 odsto te putne mreže u lošem i izrazito lošem stanju, a da su isti putevi od 1962. do 1992. godine, kada je AP Vojvodina imala nadležnost nad putnom mrežom na svojoj teritoriji, oni bili odlično održavani, praktično u projektovanom stanju.

Sremci mirno čekaju zimu


Zahvaljujući uredbi Vlade Republike Srbije, JP „Putevi Srbije“ biće angažovano na sanaciji puta Rakovac–Zmajevac, čiji deo je početkom juna odnela bujica. Navedeni put bio je jedan od onih koji su zbog pravnog vakuuma ostali bez ičije nadležnosti, istovremeno ugrožavajući građane koji su ga koristili. Jovan Aksentijević, koji je direktor JP „Građevinsko zemljište i putna privreda“ u Beočinu i koji se tim povodom i našao u delegaciji Opštine Beočin koja je u julu bila na sastanku kod ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, kaže za naš list da je republička inspekcija, iako nije nadležna, prihvatila inicijativu lokalne samouprave i snimila stanje tog puta, ali i ostalih regionalnih puteva u toj opštini, što bi trebalo da olakša i ubrza sanaciju navedenog putnih pravaca.
– To je sad gotova stvar. Stanje je snimljeno i urađeni su predračuni radova za taj put, kao i put Novi Sad – Neštin, u delu između Čerevića i Banoštora, gde će se raditi odbrambeno podizanje puta i rešavanje ostalih krupnih problema – kaže Aksentijević. Dodaje i da Opština Beočin sama ne bi mogla da obezbedi sredstva od nekoliko desetina miliona dinara neophodnih za tu investiciju, a da sad konačno Sremci iz beočinske opštine, koja se inače graniči sa čak tri sporna državna puta, mogu da odahnu i na miru čekaju prestojeću zimu.

Zahtevi LSV upućeni nadležnim odgranima


– Da se hitno formira JP „Putevi Vojvodine“, u skladu sa Statutom APV i Zakonom o prenosu nadležnosti.
– Da JP „Putevi Srbije“ obezbede funkcionisanje državnih puteva drugog reda na teritoriji APV.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...