Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKo sme da zaboravi Jamenu?

NOVI SAD – Nove kiše poplavile su Srbiju, a država još nije uspela da zbrine ljude koji su ostali bez svega u majskim poplavama. Zima samo što nije, a mnogi stanovnici sela Jamena, vojvođanskog naselja koje je stradalo pod vodenom stihijom pre četiri meseca, strahuju i od najmanje kiše jer još žive kod rođaka, prijatelja, poznanika, a neki nisu imali kud, pa hladne i kišne dane dočekuju pod šatorom u dvorištima svojih poplavljenih domova. Novčana pomoć države za postradale u poplavama počela je da stiže, a stanovnici ovog sela u opštini Šid s kojima smo razgovarali ističu da je to nedovoljno i za osnovne radove na kućama, a kamoli da se kupi makar deo uništenog nameštaja.

Od pomoći države platio malterisanje

U Opštini Šid obrađena su rešenja za 266 oštećenih kuća u selu Jamena, po kojima su domaćinstva svrstana u četiri kategorije, s predviđenom nadoknadom od 120.000 do 350.000 dinara. Najugroženiji, oni čije su kuće srušene ili predviđene za rušenje, a ima ih 22, čekaju da dođu na red. Jedan od onih koji je prošao najgore i koji je dobio pomoć države jeste Željko Pantić. Njegova kuća se nalazi u Novosadskoj ulici, koja je najviše stradala i bila je metar i po pod vodom. Sve je uništeno. Zidovi do plafona oguljeni, nameštaj neupotrebljiv, podovi takođe. Morao je i strujnu instalaciju ponovo da radi, jer su svi prekidači i kablovi bili pod vodom. Kao nadoknadu za oštećenje kuće od države je dobio 250.000 dinara.
– Imao sam sve, a sad nemam ništa. Šta ja mogu sa 250.000 dinara? Pa, toliko sam platio malterisanje kuće, a gde je ostalo – razočarano nam govori Željko, kojeg zatičemo baš u obilasku poplavljene kuće. Došao je da nahrani stoku. Od maja s porodicom živi kod tašte. Kaže, na sreću, imao je malo ušteđevine, koju sad ulaže u sređivanje kuće. Ali ni toga nema previše.
Planira da do Nove godine uredi deo kuće koji nije bio useljen jer su se tu zidovi već osušili, pa će se tu useliti. A u kući u kojoj je do maja živeo neće do sledeće godine moći da živi.

Kuća mu poplavljena dok je podizao bedem

Nedaleko od Željka je bila kuća Miroslava Stepanovića. Nije izdržala majski nalet vode. Miroslav je dobio šator, ali nije imao gde da ga postavi, pa mu je Željko ustupio deo svog dvorišta. Jedno romsko udruženje mu je nabavilo materijal, a komšije mu svakodnevno pomažu da što pre sagradi nov dom. U susednoj ulici živi Zoran Ivanović. I njegova kuća je teško oštećena u poplavama, zbog čega je mesec dana živeo u Šidu. U trenutku poplave on je pomagao oko izgradnje nasipa, ženski deo porodice je evakuisan u Šid, a Zoranov otac je nešto malo pokućstva uspeo da spase. Ipak, procenjuje da je pretrpeo štetu u iznosu od 10.000 evra, a država mu je nadoknadila 200.000 dinara!
– Najmanje štete je bilo u kući jer je svega deset centimetara vode prodrlo, pa su stradali podovi i nameštaj. Ali je velika šteta pričinjena na poljoprivrednoj mehanizaciji koja je u dvorištu bila poplavljena. Sve sad to treba očistiti, izmenjati zarđale delove, a toga nije malo. Imam tu nesreću da su mi njive u blizini kanala koji je poplavljen, pa je 80 odsto useva potpuno uništeno. Žito je bilo tri i po metra pod vodom, slično je prošao i kukuruz, jedino sam uspeo polovinu roda soje da iskoristim – priča nam Zoran.

Komplikovana birokratija


Stanovnici Jamene s kojima smo razgovarali kažu da je u ovom selu, nakon pristizanja rešenja o odobrenoj finansijskoj pomoći, nastala zavada, čak su se neke žene potukle. Prema njihovim rečima, najveću pomoć su dobili vlasnici starih kuća, koje su pod vodenom bujicom pale, a noviji objekti, u kojima zbog vlage ne može da se živi, procenjeni su s najmanjom nadoknadom. Jamenčani sumnjaju i u regularnost procene i rad komisije, zbog čega je većina i uložila žalbu

Humanost


Nakon poplava, Zoran Ivanović je s porodicom živeo mesec dana u Šidu u kući jedne Novosađanke. Nikad se nisu sreli ni upoznali. Zoranova poznanica takođe Jamenčanka bila je u poseti roditeljima u Šidu i na ulici srela Zorana. Saznavši za njegovu nevolju, kazala mu je da njena poznanica želi nekom da ustupi kuću i tako su Ivanovići dobili privremeni krov nad glavom.
– Bilo mi je neverovatno da nam se u nevolji našla žena koju nikada nisam upoznao. Imali smo nameštenu kuću na korišćenje, a ni jedan jedini dinar nije htela da nam uzme. Samo smo platili režije. Jedva čekam da se sretnemo sa njom i upoznamo je – u dahu nam govori Zoran.

Stigla pomoć iz EU


Prema proceni stručnjaka, u Jameni 13 kuća nije za stanovanje, od njih će pet biti izgrađeno preko programa pomoći Evropske unije. Na isti način će 20 porodica dobiti pakete u vrednosti 6.500 evra za opremanje unutrašnjosti oštećenih kuća. Planirano je da sve bude realizovano do kraja novembra. Jedna kuća biće sanirana preko Ceresit Radne akcije, a jedna organizacija je obećala pomoć u tehnici za nešto više od 300 domaćinstava, i to robu u iznosu od 30.000 dinara po svakoj kući.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...