Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVratite tablu s imenom Srđana Aleksića!

NOVI SAD – Pod izgovorom rekonstrukcije zgrade koja je Srpskoj pravoslavnoj crkvi vraćena restitucijom, skinuta je tabla s nazivom Prolaz Srđana Aleksića u centru grada. Na poziv Lige socijaldemokrata Vojvodine i nekoliko nevladinih organizacija da se tabla vrati, nadležni iz Eparhije bačke odgovorili su – optužbama o politizaciji čitavog slučaja.

Svetli primer Novog Sada

Podsetimo, Srđana Aleksića ubili su 1993. godine pripadnici Vojske Republike Srpske u rodnom Trebinju kad je od ubistva spasao prijatelja i sugrađanina Bošnjaka Alena Glavovića. U Novom Sadu je 23. jula 2009. godine, na inicijativu Nezavisnog društva novinara Vojvodine, prolaz u Zmaj Jovinoj 4 nazvan po Aleksiću. Svečanosti je tad prisustvovao i Srđanov otac, a taj svetli primer sledili su mnogi gradovi u Srbiji i regionu. Tako je Srđan Aleksić dobio svoje ulice i bulevare u Pančevu, Beogradu Podgorici i mnogim drugim gradovima bivše SFR Jugoslavije.
„Deo političke igre“
Radovi na zgradi u Prolazu Srđana Aleksića traju skoro tri meseca, a upravo toliko ni table više nema. Zato je potpredsednik LSV i bivši predsednik Skupštine grada Novog Sada Aleksandar Jovanović u izjavi medijima poručio da se tabla mora hitno vratiti. Sveštenik i urednik RTV „Besede“ Željko Latinović, koji je sve vreme nepozvan slušao Jovanovićevo izlaganje, iskoristio je prisustvo medija da oceni kako je imovenovanje prolaza imenom Srđana Aleksića „deo političke igre“ i zapitao zašto je baš taj prolaz imenovan neposredno pre vraćanja zgrade Crkvenoj opštini (?!), da bi sutradan sekretar Eparhije bačke Vladan Simić optužio Jovanovića i LSV da „politizuju slučaj“.

Opasnost za Bulovićeve pseudovrednosti

Lider LSV Nenad Čanak ocenio je da je izgovor SPC za sklanjenje table zbog rekonstrukcije „jadnjikav“. – Mislim da Srpska pravoslavna crkva mora pružiti mnogo tačnije odgovore. I tu ne mislim na Srpsku pravoslavnu crkvu u celini, nego mislim, pre svega, na Irineja Bulovića i njegovu infrastrukturu, koji moraju dati tačne odgovore o svom odnosu prema svemu tome – zaključio je Čanak.
On je istakao je i da je Srđan Aleksić jedan od najsvetlijih primera devedesetih godina i uzor koji treba da stoji na glavnom bulevaru svakog grada.
– Naravno da u uslovima pameti Irineja Bulovića to predstavlja opasnost, jer dovodi u pitanje pseudovrednosti na kojima se zasniva čitava njegova ideologija – zaključio je Čanak.

Nevladine organizacije najavile proteste


Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je od gradskih vlasti Novog Sada da „pod hitno“ vrate uklonjenu tablu, a u suprotnom zapretila organizovanjem protesta i akcije vraćanja tabli. Takođe, Građanska Vojvodina je u saopštenju zatražila od gradskih vlasti da, ukoliko ne vrate tablu, „jasno kažu da je SPC iznad države“. Istaknuto je i da je sveštenik Latinović svojom izjavom jasno potvrdio da je u pitanju ruganje žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...