Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKo nije aplaudirao Putinu

NOVI SAD – List „Kurir“ objavio je 22. oktobra vest o tome ko nije aplaudirao tokom izlaska ruskog predsednika Vladimira Putina na binu pre početka vojne parade (sa sve naslovom „Bruka poslanika: Oni nisu želeli da aplaudiraju Putinu!“), ukazujući da to nisu uradili zamenik predsendika Lige socijaldemokrata Vojvodine i zamenik šefa poslaničke grupe LSV u Sklupštini Srbije Bojan Kostreš i poslanici SVM i SDS Balint Pastor i Marko Đurišić. Kostreš je tim povodom novinarima rekao da nije aplaudirao predsedniku Rusije Vladimiru Putinu jer mu je njegova administracija bez obrazloženja zabranila ulazak u Rusiju.
– Ne mogu da aplaudiram predsedniku države koja mi je zabranila ulazak, a nije objasnila koji sam to zakon prekršio – rekao je Kostreš novinarima, komentarišući navode pojedinih medija da je bio jedan od nekoliko poslanika koji nisu aplaudirali Putinu prilikom njegovog učešća i govora na vojnoj paradi u Beogradu. Upitan zbog čega je bio na vojnoj paradi, Kostreš je odgovorio da je tamo bio zbog pobede nad fašizmom.
– Nije parada pravljena za Putina, nego zbog 70 godina od oslobođenja Beograda i pobede nad fašizmom. Ja sam bio tamo jer se slavila pobeda učesnika NOB-a i Crvene armije nad fašistima, da bih se poklonio senima heroja koji su život dali da bi ljudi danas živeli slobodno – kazao je Kostreš. Istoričar mr Milivoj Bešlin ukazuje na to da se u komentaru „Kurira“ prepoznaje obrazac delovanja iz vremena Staljinizma, kada je tajna policija NKVD-a vodila računa o tome ko za vreme partijskih okupljanja nedovoljno frenentično aplaudira kada se obraća, kada ulazi ili kad izlazi iz sale veliki vođa i veliki učitelj, kako su zvali Josifa Visarionoviča Staljina.
– Oni koji su ocenjeni da su nedovoljno iskreno i frenetično aplaudirali najčešće su završavali vrlo loše. Istorija se ponavlja kao farsa, pa i ovo nema nikakve strašne konsekvence, ali deluje vrlo, vrlo farsično – rekao je Bešlin ocenjujući da mediji ovakvim tekstovima pokušavaju da iskažu bespotrebni višak lojalnosti prema gostu iz druge zemlje.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...