Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPastor je od SVM napravio privatnu firmu

NOVI SAD – Rekonstrukcija pokrajinske vlasti može biti završena u sledećih pola sata ukoliko iko dođe s konkretnim planom i programom šta hoće da se radi, a ne šta ko hoće da bude, Liga socijaldemokrata Vojvodine nema pretenziju ni prema jednoj funkciji ni prema jednom mestu u pokrajinskoj administraciji, nego je interesuju projekti, ekonomska situacija u Vojvodini i politički odnos pokrajinske administracije prema situaciji u zemlji, istakao je danas predsednik LSV Nenad Čanak.

LSV zanima samo konkretan plan
šta će se uraditi za Vojvodinu


On je ukazao na to da jedino na ta pitanja nema odgovor, a da on mora stići iz Demokratske stranke, koja još ima najveći broj poslanika u Skupštini AP Vojvodine.
– Predsednik DS Pajtić doktor Bojan trebalo bi da izađe sa jasnim predlogom šta je činiti. Na moju veliku žalost, ja vidim da postoji kod njega spremnost da se razgovara o svemu i da pristane na svaki dogovor osim jedne sitnice, a to je da preduzme bilo koji korak. I sad tu imamo mali nesporazum – ja neću da se dogovaramo, nego da uradimo – istakao je Čanak, odgovarajući na pitanja novinara nakon polaganja venca ispred spomenika Žrtvama racije i obeležavanja sedme godišnjice otkako je Novi Sad sprečio okupljanje fašista.
Nenad Čanak je dodao da on nema vremena ni da ide na „kolektivne terapeutske skupove“ koje organizuje Ištvan Pastor jer je odlazak nekud gde se ne zna tema razgovora, ko će prisustvovati, kao ni šta će iz svega toga proizići, traćenje vremena.

U najteža vremena bili zajedno

Na pitanje da li će Liga socijaldemokrata Vojvodine tražiti smenu Ištvana Pastora s čela pokrajinskog parlamenta, Čanak je ukazao na to da je Savez vojvođanskih Mađara tradicionalni saradnik i veliki prijatelj LSV, kao i da su dve stranke kroz mnoge antiratne i mirovne demonstracije u najteža vremena bile zajedno.
– Meni je strašno žao što je gospodin Pastor od Saveza vojvođanskih Mađara napravio privatnu etno-firmu „Pastor i sin“ kojom pokušava da se proširi na tržišta i van ove zemlje, i u tome uspeva. Gde on sa svojim afilijacijama od Pešte i Subotice, preko Novog Sada i Beograda pokušava da se nametne kao neko čija je politička uloga ne znam kako značajna. A istovremeno nije odgovorio na jedno jednostavno pitanje: da li je ili nije deo vladajuće većine u Vojvodini – rekao je Čanak.
Lider LSV je ocenio i da je malo preplaćena funkcija predsednika skupštine ako on samo daje kvorum zbog činjenice da je predsednik, te da bi na tom mestu mogao sedeti neko ko bi, za razliku od Pastora, hteo nešto i da radi.
– Gospodin Pastor je, kao što sam već rekao, krenuo sa starom srpskom izrekom: umiljato jagnje četiri ovce sisa – Budimpešta, Subotica, Novi Sad, Beograd – rekao je on. Čanak se nadovezao i na najavu Bojana Pajtića da se neće kandidovati za premijersku funkciju na pokrajinskim izborima 2016. godine, šaljivo ukazujući na to da će to pitanje LSV razmotriti na redovnom kongresu 2036. godine, jer će toliko vremena trebati da se razume puni sadržaj Pajtićeve izjave. Dodao je da je pored Pajtića, najdugovečniji funkcioner u pokrajinskoj administraciji Ištvan Pastor, koji je na različitim funkcijama još od 2000. godine.
– Možda bi bilo bolje njega pitati u kojoj polovini 21. veka namerava da se okane tog posla, koji očigledno radi u korist svoje privatne etno-firme – rekao je Čanak.

Sedam godina bez sudskog epiloga

sukoba s neofašistima


NOVI SAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine obeležila je 7. oktobra sedmu godišnjicu održavanja velikog antifašističkog skupa iz 2007. godine, kad se nekoliko hiljada građana okupilo i sprečilo skup neonacista koji su planirali da tog dana u Novom Sadu proslave rođendan šefa SS-a i arhitekte holokausta Hajnriha Himlera.
Delegacija LSV je, tim povodom, položila venac ispred Spomenika žrtvama racije.
– Na zidu koncentracionog logora Dahau piše: „Ko radi na tome da se ovo zaboravi, radi na tome da se ovo ponovi“. Svako onaj ko radi na tome da se zaborave žrtve fašizma radi na tome da ih bude još. Svako onaj ko pokušava da prekrajanjem istorije od ubica napravi žrtve radi na tome da se nastavi taj koloplet krvarenja kroz koji su ova zemlja i čitav ovaj prostor prolazili i prolaze već dugi niz decenija i vekova – rekao je okupljenima predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.
On je upozorio da sedam godina nakon sukoba s fašistima na ulicama Novog Sada još nema sudskog epiloga tog nemilog događaja. – Deset godina posle ubistva vojnika u Topčideru još nemamo počinioce, još se tapka u mestu. Posle hapšenja Ratka Mladića i Radovana Karadžića još nemamo raspakovanu mrežu jataka koja ih je dugi niz godina krila od lica pravde. I zato, postavljamo pitanje dokle će se kriti oni koji su za sve to odgovorni? Ko ih krije i kad će se s tom praksom prestati?
Da ne bude zablude, ja za to ne optužujem ni sadašnju, ni prošlu vladu, ni pretprošlu vladu, očigledno je da je u pitanju sistem odnosa koji mora da se rasklopi i za to je potreban gigantski poduhvat, ko god ga uradio. Zakon o lustraciji nije na snazi već, evo, godinu dana. Zakon o zabrani fašističkih organizacija, njihovih okupljanja i isticanja njihovih simbola, koji je posle ogromnih napora Lige socijaldemokrata Vojvodine uspeo da prođe u Skupštini Srbije, nikad nije zaživeo. Očigledno je jasno da u ovom društvu postoje neki ozbiljni nesporazumi koji moraju da se reše – zaključio je Čanak.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...