Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comEvropska komisija ponovo upozorila na loš položaj AP Vojvodine

NOVI SAD – Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2014. godinu, koji je državna administracija ocenila veoma pozitivnim, ipak sadrži zamerke u pogledu vladavine prava, reforme javne uprave i pravosuđa, kao i privrede. Kad je u pitanju AP Vojvodina, u izveštaju se pominju stvari koje su pominjane i u ranijim izveštajima, gde je ponovo konstatovano da su zakonski okviri odgovarajući, ali da se mora raditi na njihovoj primeni.
Predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine mr Maja Sedlarević upozorava za Slobodnu Vojvodinu da se u gotovo svakom ranijem izveštaju EK još od usvajanja aktuelnog Ustava Republike Srbije konstatuje i kao jedna od nepovoljnih stvari navodi to što još nije donet zakon o finansiranju nadležnosti i što nadležnosti Vojvodine još nisu jasno definisane Ustavom, već je to ostavljeno zakonima.

Prekinuti haos u Vojvodini


– Zakon o finansiranju, koji je apostrofiran i u ovom izveštaju, trebalo je po ustavnom zakonu da bude donet najkasnije do kraja 2008. godine i sve prethodne vlasti jednako su odgovorne za to što on još nije donet. Haos u kome se nalazi Vojvodina i zakidanje vojvođanskog budžeta koje se ponavlja iz godine u godinu upravo jesu posledica, između ostalog, i nedonošenja ovog zakona. Onog momenta kada zakon bude donet sve će biti drugačije i zbog toga mi i insistiramo da to bude polazna osnova svih daljih razgovora o budućnosti Vojvodine – ističe Sedlarevićeva.  Dodala je da bi zbog toga u najskorijem periodu trebalo promeniti Ustava Republike Srbije i njime jasnije i preciznije definisati nadležnosti AP Vojvodine i njihovo finansiranje. Nažalost, Sedlarevićeva strahuje da bi sadašnje stanje moglo potrajati sve do ulaska Srbije u EU, pre čega će Ustav definitivno morati biti promenjen, zbog čega Liga socijaldmokrata Vojvodine i insistira da razgovori i dijalog o promeni ustava započnu već sad, bez obzira na to kad će on biti promenjen.
– Nadam se da će zakon o finansiranju nadležnosti Vojvodine ipak biti donet pre donošenja Ustava, ako mogu da kažem već u nekom najkraćem vremenskom periodu u narednih nekoliko meseci. I da ćemo onda samim tim ispuniti i obavezu koju nam nameće Evropska komisija – rekla je Sedlarevićeva ističući da taj zakon nije potrebno donositi zbog diktata EU, već zbog toga što je on neophodan za nesmetano funkcionisanje AP Vojvodine.

Alarmantno stanje u medijima

U Izveštaju EK konstatuje se i da je Srbija donošenjem seta medijskih zakona učinila značajan pomak, ali postoji zabrinutost zbog „pogoršanja uslova za puno ostvarivanje slobode izražavanja“.
„Rastući trend samocenzure, zajedno s uticajima na uredjivačku politiku i nizom slučajeva intervenisanja protiv veb-sajtova, štete slobodi medija i nepovoljno utiču na razvoj profesionalnog i istraživačkog novinarstva“, piše u delu izveštaja koji se odnosi na poglavlje 23. Takođe, dodaje se da se od Srbije očekuje da otkrije i izvede pred sud osumnjičene za kršenje sloboda na internetu. Maja Sedlarević upozorava da je izveštaj u toj oblasti oslikavao realno stanje u Republici Srbiji.
– To je nešto na šta treba obratiti posebnu pažnju i videti kako će se evropske institucije ophoditi prema tome. Ali pre svega posebnu pažnju treba posvetiti ovoj pojavi koja je u ekspanziji u našem društvu – navela je Sedlarevićeva. U izveštaju EK, između ostalog, ukazuje se i na to da je neophodno obezbediti i održivost medijskih programa javnih servisa na jezicima manjima, „uključujući održivo finansiranje Radio-televizije Vojvodine“.

Nepoznat sastav

pregovaračkih timova


Maja Sedlarevićeva kaže i da još nije upoznata s tim da li su u pregovaračke timove uvršteni i stručnjaci iz Vojvodine, što su i ona i LSV , ali i pokrajinska administracija, u više navrata zahtevali i šta je, na kraju krajeva, i obećano iz republičke administracije.
– Iskreno se nadam da će obećanja koja su stigla, da će predstavnici Vojvodine biti uključeni u pregovaračke timove, biti ispunjeno – navela je Maja Sedlarević.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...