Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPastor je prokockao naše poverenje

BEOGRAD/NOVI SAD – Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš više nego jasno poručio je u dva intervjua 16. novembra „Dnevniku“ i dan kasnije „Politici“ da SVM ne može sedeti na dve stolice i odgovorio na niz pitanja, među kojima izdvajamo i prenosimo najzanimljivije.
– Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je legitimno pravo Saveza vojvođanskih Mađara da menja svoje političko mišljenje i da posle 14 godina pređe na drugu stranu i da sarađuje sa Srpskom naprednom stankom, ali o tome moraju da nas obaveste. I mislim da je pošteno da se odluče na kojoj strani će biti, a ne da sede na dve stolice i na taj način urušavaju ugled vojvođanskih institucija i vojvođanske administracije.

Hoćemo li pred svako glasanje strepeti
od dilova SVM sa SNS?


Da li sledi još jedna rekonstrukcija pokrajinske vlade?
– To će vreme pokazati u zavisnosti od toga da li SVM može dati bilo kakve garancije o svom budućem ponašanju ili ćemo svaki naredni put strepeti od toga kakve će dilove Savez vojvođanskih Mađara postizati sa SNS-om na svakom sledećem glasanju.
Da li je Pastor prokockao poverenje LSV?

– Jeste.
Da li su „Pajtićevi radikali“ zapravo i „Čankovi radikali“?
– Liga socijaldemokrata Vojvodine je u Skupštinu Vojvodine ušla sa deset poslanika koji su imenom i prezimenom isti i dan danas. Dakle, mi ne učestvujemo u radnjama u kojima učestvuju dve najveće stranke, to jest Demokratska stranka i Srpska napredna stranka.
Da li je LSV zadovoljna rekonstrukcijom Pokrajinske vlade?
– Liga socijaldemokrata Vojvodine je pri rekonstrukciji pokrajinske vlade postigla svoj cilj – da naša politika u vezi s neophodnošću promene ustavnopravnog položaja AP Vojvodine i obeštećenja Vojvodine po osnovu privatizacije NIS-a bude stavljena u prvi plan. Realizacijom tih inicijativa, mi ćemo rekonstrukciju smatrati uspešnom.

Da se razjasni pozicija SVM

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor tvrdi da je većina u pokrajinskom parlamentu i te kako uzdrmana. Može li se, objektivno govoreći, očekivati iole ozbiljniji rezultat u situaciji kada vlada ima podršku svega 63 poslanika, uz neprestanu opasnost da neki od njih koliko sutra prelete na drugu stranu?
– Da li će neko menjati strane to je stvar njegovog morala i njegove lične odluke. Gospodin Pastor je u pravu, pokrajinska većina jeste uzdrmana zahvaljujući njemu i njegovom dogovoru sa Srpskom naprednom strankom. Da li je moguće vladati sa 63 poslanika? Mislim da jeste. Ja sam bio predsednik Skupštine Vojvodine kada je većina imala 62 poslanika i bez problema smo funkcionisali, donosili odluke i sprovodili zacrtane ciljeve.
Hoće li LSV insistirati da se razjasni pozicija SVM?
– Sigurno. U razgovoru s Demokratskom strankom tražićemo da se ta pozicija razjasni. Mi imamo određene ideje i te ideje ćemo predložiti našim koalicionim partnerima. Legitimno je pravo da Savez vojvođanskih Mađara promeni političko mišljenje i posle 14 godina počne da sarađuje sa SNS, ali nemaju pravo da sede na dve stolice. Nemaju pravo da nam ne odgovore na pitanje da li će njihov poslanik u Evropskom parlamentu, ukoliko dođe do sukoba interesa između Republike Srbije i Republike Mađarske, glasati u korist Republike Srbije ili Republike Mađarske? Da li je Savez vojvođanskih Mađara za promenu ustavnopravnog položaja Vojvodine ili nije? I da li SVM smatra da je Vojvodina opljačkana poklanjanjem NIS-a ili nije? To su stvari na kojima će Liga socijaldemokrata Vojvodine insistirati da se razjasne.
Da li ćete, recimo, tražiti smenjivanje Ištvana Pastora s mesta predsednika parlamenta?
– O tom potom.

Spremni smo za iskrenu saradnju i rezultate,
ali ne za formu bez suštine


Predstoje, bar teoretski, razgovori o paketu „vojvođanskih zakona“, među kojima je i finansiranje APV. Da li je za LSV prihvatljiva inicijativa da se na izradi tih akata angažuje tim stručnjaka, koje bi predložile stranke, po sličnom modelu kao kad su pripremane izmene Statuta?

– Model koji je primenjen prilikom izmene Statuta za nas je prihvatljiv i mi smo u njemu učestvovali jer je podrazumevao šire uključivanje stranaka koje su vlast ili opozicija na pokrajinskom i republičkom nivou. Ali taj je model za nas prihvatljiv ako je iskren, a ne ako pravi falsifikate, kao što je bio slučaj sa Statutom.
Dakle, ako me pitate da li je Liga spremna da sarađuje u cilju donošenja ovih zakona s opozicijom i s republičkom administracijom, mi smo za to i više nego spremni. Ali Liga socijaldemokrata Vojvodine ni po koju cenu neće učestvovati u formi bez suštine. Rečju, ako možemo da se dogovorimo šta treba da piše u tim zakonima i kako ti zakoni treba da izgledaju da bi bili u korist građanki i građana Vojvodine, onda se na Ligu može računati. A ako neko želi da pravi predstave i falsifikate, mi u tome nećemo učestvovati.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...