Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comE to su uštede: 31 dinar! Mesečno!

BEOGRAD – Nakon što je vlast smanjila plate i penzije, republički parlament je izglasao uštedu na finansiranju rada političkih stranaka koja je na sva zona predočena javnosti. Jedino što nisu rekli jeste da, kad bi se sav taj novac prebacio penzionerima (a nema govora o tome), svako od njih bi mesečno dobio 31 dinar. Eto kolika je ušteda. Dinar dnevno!

Matematika

Narodna skupština Republike Srbije usvojila je 8. novembra izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, nakon čega će stranke i partije dobijati za oko trećinu manje sredstava iz budžeta, uz obrazloenje da se štedi. Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak upozorio je tokom rasprave da će izmenama ovog zakona doći do zanemarljivih ušteda te da nije reč ni o kakvoj supstancijalnoj uštedi koja bi omogućila izgradnju novih škola, bolnica ili pozorišta. On je ukazao na to da se iz ovogodišnjeg republičkog budžeta izdvaja 1,9 milijardi dinara za finansiranje partija.
– Ako bi se sve pare, tih milijardu i devetsto miliona, podelilo penzionerima u ovoj zemlji, kojih je milion i sedam stotina hiljada, svaki penzioner u ovoj zemlji dobio bi 1.117 dinara godišnje iliti 93 dinara mesečno – ukazao je Čanak

Šta zakon još znači


Nenad Čanak je upozorio i da je problematično što je zakonom predviđeno da se sredstva izdvajaju iz poreskih prihoda budžeta Srbije jer AP Vojvodina nema poreske prihode kojima bi finansirala svoj politički život, a nemaju ga ni lokalne samouprave.
– Time dolazimo do toga da se, praktično, politički život može odvijati samo i isključivo na nivou Republike Srbije i to umanjen ne za trećinu, nego za polovinu dosadašnjih prinadležnosti – istakao je Čanak dodajući da osim novca postoje i indirektna davanja.
– Indirektna davanja su, recimo, obezbeđivanje garantovanog vremena u državnim medijima. To bi u velikom ublažilo posledice smanjenja prinadležnosti političara. Ali o tome se ne razgovara – naveo je on.

Trpeće mnogi


O istoj temi za „Dnevnik“ je govorio i potpredsednik LSV i republički narodni poslanik Đorđe Stojšić ističući da su izmenama Zakona o finansiranju političkih aktivnosti predviđene dve suštinske stvari: smanjenje stope koja se izdvaja za finansiranje političkih aktivnosti na sva tri nivoa vlasti – na republičkom, pokrajinskom i lokalnom nivou, kao i promena osnovice po kojoj se sredstva izdvajaju. „S obzirom na to da pokrajina nema poreske prihode, nego samo transferna sredstva, to je velik problem. Dobar deo budžeta lokalnih samouprava, takođe, nisu poreski prihodi, nego transferna sredstva, tako da vi praktično imate nesrazmerno smanjenje tih izdvajanja na lokalnom i pokrajinskom nivou, što će dovesti do velikih problema na nivoima koji nisu republički“, rekao je Stojšić dodajući da u opštinama postoje grupe građana i stranke koje nemaju organizacije na nivou Srbije i nisu u republičkom parlamentu, tako da će i ta politička aktivnost trpeti.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...