Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNama ne trebaju samo noći, nego godine i decenije muzeja

NOVI SAD – Otvarajući izložbu kustoskinje Kristine Meneši u Muzeju Vojvodine pod nazivom „Ratna propaganda u Vojvodini 1941-1945“, Nenad Čanak je ocenio da su ovakve izložbe beskonačno važne jer su zlo fašizma i zlo nacizma nešto što se uvek može vratiti.
- Nije važno koliko je čovek obrazovan i koliko je imućan uvek može oboleti od kuge, a nacizam je kuga ljudskog društva koja je odnela isto toliko žrtava. Suprotstaviti se neonacistima znači sprečiti pokolj, sprečiti stratišta, sprečiti mora krvi koja će se inače proliti – rekao je Čanak. On je zatim ocenio da nama ne trebaju samo noći muzeja nego godine i decenije muzeja, i da bi svaki školski čas trebalo da počinje u muzeju.Ponosan na Novi Sad


Čanak je rekao i da je ponosan na Novi Sad koji se 7. oktobra 2007. godine suprotstavio “maršu ideoloških sinova onih koji su ovim gradom marširali pre nekoliko decenija”.
- Tada su nam rekli da mi nemamo razumevanja za političke razlike i da mi ne razumemo da je demokratija prihvatiti drugačije. Međutim, u demokratiju ne spada ideologija koja poziva na to da se istrebe čitavi narodi i da se ljudi bez suda i presude zatvaraju i ubijaju. To nije demokratija. To je zlo protiv koga se mora svako ko je zagovornik demokratije boriti – rekao je predsednik LSV. On je ocenio i da ima dela koja nikada ne zastarevaju i kao primer naveo suđenje Šandoru Kepiru za učešće u novosadaskoj raciji koje s održava u Mađarskoj.
- Postavlja se pitanje da li starim ljudima treba suditi. A neko mudar je rekao: naročito njima se mora suditi za ono što se desilo jer su uspeli da svoj život prožive u miru – zaključio je Čanak.

Propaganda ima mnogo lica


Na izložbi je predstavljena propaganda Narodnooslobodilačkog pokreta, nacistička propaganda, propaganda NDH, kolaboracionistička i mađarska okupaciona propaganda. U okviru okupacione propagande, poseban deo je posvećen antijevrejskoj i antiboljševičkoj propagandi, a jedan deo i propagandi u svakodnevnom životu.

 

Zašto se ne sudi domaćim ratnim huškačima?


Ističući da su ratni huškači iz Ruande u osuđeni u Hagu on je upitao i zašto se domaći ratni huškači nisu našli u Hagu i zašto im tamo nije suđeno.

- Govorim naravno o Milijani Baletić, o Komrakovu i svima onima koji su obeležili najsramniji period posleratne istorije ovih prostora svojim ratnohuškačkom nastupima i zloupotrebama medija – kazao je Čanak, ocenivši pritom da su svi oni prouzročili ogromne količine patnji, progona, smrti i time direktno saučestvovali u zločinima koji su se događali devedesetih godina, a možda ih i inspirisali.Čanak je upitao i zašto niko ne digne glas protiv sramno niskih presuda za one koji izazivaju nasilje na stadionima, za one koji napadaju novinare ili za one koji ne daju ljudima da se mirno okupljaju na ulicama.

- Stadioni su postali vežbališta za nove zlikovce, kojima samo treba dati oružje i pokazati im koga treba da ubiju - rekao je predsednik LSV.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...