Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNIS privatizovan bez saglasnosti Vojvođana

BEOGRAD – Obesmišljavanje slobodnog uvoza goriva i praktični nastavak monopola NIS-a jeste direktna posledica loše energetske politike koju država već godinama vodi, ocenila je potparolka i narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov. Gostujući nedavno u Jutarnjem programu TV Pink, Jerkova je podsetila da je Liga socijaldemokrata Vojvodine od samog početka bila protiv Energetskog sporazuma sa Rusijom, koji je, između ostalog, podrazumevao i monopolski položaj NIS-a i ulazak druge druge države u monopolskom statusu na naše tržište, kao i da su protiv tog sporazuma u Narodnoj skupštini pored LSV glasali jedino poslanici LDP.


– Srbija je sklopila Energetski sporazum sa Rusijom pod najgorim uslovima od svih država koje sa njom imaju energetske sporazume, iako postoji to „veliko prijateljstvo“ između Rusije i Srbije. Vidimo kako se ono očituje - građani Srbije kupuju najnekvalitetniji i najskuplji benzin u Evropi – istakla je Jerkova. Ona je podsetila i da je NIS privatizovan bez saglasnosti pokrajinske administracije, iako je devedeset odsto NIS-a bio zapravo vojvođanski Naftagas, kao i da se inicijativa LSV da se Vojvodina obešteti zbog te loše privatizacije već više od dvadeset puta nije našla na dnevnom redu Skupštine AP Vojvodine.
– Podrške među koalicionim partnerima nema, a nama ostaje da insistiramo da se ta stvar istera do kraja. Ukoliko se dokaže da taj Energetski sporazum nije u skladu sa Ustavom Srbije, a mi smo duboko uvereni da nije, on bi mogao biti poništen i na taj način bi se građani Srbije mogli izvući iz ovog problema, jer oni zaista ne treba da snose posledice loše politike – zaključila je Aleksandra Jerkov, podsećajući da je prilikom prodaje NIS-a direktnom pogodbom prekršeno i nekoliko zakona.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...