Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRusija u svetskom vrhu – po stepenu beznađa i broju građana koji hoće da je napuste

NOVI SAD – Ruski pritisak u Srbiji je ogroman, razgranat i oseća se u svim sferama društva i vojno, i obaveštajno, i medijski, i ekonomski, i religijski, izjavio je istoričar mr Milivoj Bešlin. Govoreći na tribinama „Ima li neke nade za nas?“, koje je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Bešlin je istakao da već sad znamo da je Nemačka veoma zabrinuta zbog porasta ruskog uticaja u Srbiji.

– Istorijski posmatrano, Rusiji je Balkan uvek bio potreban da bi se potvrđivala kao velika sila i da bi preko Balkana destabilizovala Evropu kad nije mogla da je porazi ili potčini. Ako ne bude igrala mudrije, Srbija već sad ima sve šanse da postane talac Rusije u geostrateškim igrama na Balkanu s idejom da se tako razjedinjuje i destabilizuje Evropa – istakao je on i dodao da ruski predsednik Vladimir Putin finansira ekstremnu desnicu u celoj Evropi jer on želi razjedinjenu Evropu.

– A Balkan je uvek zgodan za izazivanje sukoba, a svaki rat na Balkanu je zapravo rat u evropskom dvorištu – kazao je Bešlin.

Mr Milivoj Bešlin je naglasio da Rusija ni po kom osnovu nije društvo na koje Srbija treba da se ugleda. – Rusija je na četvrtom mestu u svetu po broju građana koji žele da napuste svoju zemlju. Rusija prednjači i prema stepenu depresije i beznađa, što je ključni razlog smrtnosti i bolesti zavisnosti koja je neuporediva s onom u EU i snažnoj želji većine mladih da napuste Rusiju. Ova zemlja je na 60. mestu u svetu po tehnološkom razvoju, na 70. mestu po korišćenju novih informatičkih tehnologija, na 130. mestu po dužini života muškaraca i na 182. mestu po dužini života žena – istakao je on i dodao da je BDP Sjedinjenih Američkih Država i EU 20 puta veći od onog u Rusiji, a u tom segmentu bolji je čak i siromašni Brazil.

 

Rusofili ne znaju dovoljno

Mr Milivoj Bešlin ističe da naši rusofili, „koji žele da nas uguraju kao guberniju u taj kavez, ne znaju ništa o Rusiji“. – Oni sledstveno svojim skromnim intelektualnim potencijalima vrte tu najprizemniju propagandu iz kremljovskih tabloida o snažnom diktatoru, golom do pasa, kako jaše po stepama i vraća dostojanstvo Rusiji. A šta je realnost? Kao i ranije tokom istorije, Rusija nespremnost na vlastiti razvoj i modernizaciju menja za širenje svoje teritorijalne ekspanzije – ukazao je ovaj istoričar.


RUSIJA 
u svetu

60. po tehnološkom razvoju

70. po korišćenju novih informatičkih tehnologija

130. po dužini života muškaraca

182. po dužini života žena

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...