Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPolicija da formira posebna odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici

NOVI SAD – Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine uputio je zahev Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije da se u svim područnim policijskim upravama na teritoriji Vojvodine otvore posebna Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodicama, navodeći pritom primer Subotice, gde takvo odeljenje postoji. Inače, inicijativa je upućena ministru Nebojši Stefanoviću još krajem novembra, a članice Foruma žena su uverene da odgovor neće izostati.

Žrtve neveruju da će ih sistem zaštititi

– Ukazale smo na to da u strahu od mogućih posledica, a često i zbog manjka poverenja u efikasan rad i rezultate policijskih službenika, žrtve često ne prijavljuju nasilje jer ne veruju da će ih sistem zaštititi – rekla je tim povodom za RTV predsednica Foruma žena LSV Ana Pataki. Prema njenim rečima, alarmantni podaci o broju žrtava porodičnog nasilja u prethodnim godinama uveravaju da bi postojanje odeljenja, u kom bi radila službena lica osposobljena za ovu oblast i usredsređena na pomoć i zaštitu žrtava, doprinelo i olakšavanju prijave nasilja, možda već i u početnim fazama.

Dobar primer u Subotici

– Primer ovakve, dobre prakse postoji u Policijskoj upravi u Subotici. To nam dokazuje i da realizacija ove inicijative ne iziskuje dodatne troškove Ministarstvu unutrašnjih poslova, već samo racionalizaciju i reorganizaciju radnih mesta – istakla je Patakijeva i upozorila da je, prema zvaničnim podacima, skoro svaka druga žena u Vojvodini doživela psihičko nasilje, a 34 odsto njih i fizičko. Inače, u pismu se ministar Stefanović poziva da podrži inicijativu Foruma žena, uz ocenu da bi postojanje takvih odeljenja u kom bi radila službena lica osposobljena za ovu oblast i usredsređena na pomoć i zaštitu žrtava doprinelo i olakšavanju prijave nasilja, možda već i u početnim fazama.

– Uvođenjem Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici u područnim policijskim upravama na teritoriji AP Vojvodine omogućila bi se ne samo bolja prevencija nasilja i izbegavanje fatalnih ishoda nego i pravovremena reakcija pripadnica i pripadnika MUP-a, humani tretman žrtava nasilja u porodici, kao i porast poverenja građanki i građana u institucionalno rešavanje problema – istaknuto je u pismu Stefanoviću.

Podrška ombudsmana

Zamenica za ravnopravnost polova pokrajinskog ombudsmana Danica Todorov rekla je za RTV da je predlog Foruma žena LSV dobar, kao i da primer Subotice pokazuje da takav pristup olakšava rad i unapređuje saradnju s tužilaštvom. Dodala je da osnivanje specijalizovanog odeljenja ne bi smelo biti opravdanje da se odustane od obuke svih policajaca za postupanje u slučajevima nasilju u porodici, pošto je poslednjih godina primetno poboljšanje u postupanje policije u slučaju prijavljivanja nasilju prema ženama i u porodici.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...