Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comIzmestite finale kupa iz Beograda!

NOVI SAD – Događaji na finalnoj utakmici fudbalskog Kupa Srbije između Vojvodine i Partizana, koju su Novosađani napustili u 83. minutu zbog skandaloznog suđenja, još nisu dobili svoj konačan epilog. Još se ne zna ko će snositi i kakve konsekvence, a FK Vojvodina bi zbog napuštanja terena, prema pisanju medija, mogla biti izbačena u drugu ligu, moglo bi joj biti oduzeto nekoliko bodova, dok bi igrači koji su napustili teren mogli da budu suspendovani od šest meseci do čak godinu dana!

Iste optužbe 20 godina

Predsednik Skupštine grada Novog Sada i potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović bio je jedan od navijača na pomenutoj utakmici i za Slobodnu Vojvodinu kaže da je atmosfera bila sjajna, a da su navijači Vojvodine, iako su krenuli iz Novog Sada oko 16 časova, zahvaljujući „pomoći“ beogradske policije putovali više od četiri sata. On kaže da su se navijači ponašali krajnje sportski, te da je hajka u medijima na njihov račun, deo istih optužbi koje su u javnom govoru beogradskih centralista, a na račun Vojvodine prisutne već dve decenije. Zbog toga, on je ponovio svoj apel predsedniku Fudbalskog saveza Srbije Tomislavu Karadžiću da razmotri inicijativu da se finale Kupa Srbije igra van Beograda.
– Siguran sam da bi ovu inicijativu podržali i drugi gradovi koji bi priliku da budu domaćini finala fudbalskog Kupa shvatili kao veliku čast i obavezu, a i mogućnost promovisanja najkvalitetnijeg fudbala u njihovim sredinama – kaže Jovanović koji je taj zahtev poslao Karadžiću još u aprilu.

Vembli ne pripada nikome


On je uveren da su, pored Novog Sada, i ostali gradovi u zemlji u mogućnosti da, uz određena dodatna ulaganja koja se mogu realizovati i u okviru nacionalnih razvojnih i drugih programa, preuzmu ovu obavezu na sebe i ispune je na najbolji mogući način. Jovanović ističe da bi, kada bi se finalna utakmica kupa igrala u Kragujevcu, Novom Sadu ili Nišu to bio korak napred i za te sredine, ali i za sam fudbal, dodajući da je poslednje finale kupa pokazalo da je Beograd nesposoban za organizaciju ovako značajnog događaja.
– U Engleskoj se tradicionalno finale njihovog Kupa igra na Vembliju, ali to nije stadion nijednog kluba. Nema razloga da se naš kup igra samo na Partizanovom ili Zvezdinom stadionu – zaključuje Jovanović. On je naveo i da bi isto trebalo uraditi i kada su u pitanju druge važne utakmice, podsećajući pri tom da je Novi Sad poslednjih godina uložio značajna sredstva u rekonstrukciju gradskog stadiona Karađorđe, a da će ga uskoro krasiti i novi, najsavremeniji reflektori.


Vojvodina nije smela da pobedi!


Savet za sport Gradskog odbora LSV Novi Sad istakao je u obraćanju javnosti da je bilo očigledno da FK Vojvodina nije smela da pobedi Partizan u finalu fudbalskog kupa, a da iza te priče zapravo ne stoji sport. Najveći razlog, prema mišljenju Saveta, svakako je katastrofalna socijalno-ekonomska situacija u kojoj se AP Vojvodina nalazi.

„Vojvodina NIJE smela da pobedi, zato što bi to prouzrokovalo lavinu identifikacije sa uspehom FK Vojvodine i probudila uspavanu volju da se podigne glas za bolji život nas Vojvođana. Život koji je nekad bio daleko ispred onih koji nas srozavaju već punih 20 godina“, ističe Savet za sport GrO LSV Novi Sad.

„Pravna država mora preuzeti kontrolu nad fudbalom pre nego što ne postane kasno i pre nego što se preko fudbala ne preuzme kontrola nad državom“, zaključio je Savet.

Navijači Vojvodine nagrađeni peharom

Na prvenstvenoj utakmici Vojvodina-Spartak, odigranoj 15. maja u Novom Sadu, koju je domaćin dobio sa 1:0, član Gradskog veća za sport Aleksandar Kravić dodelio je pehar "Kup je naš" najvatrenijim navijačima crveno-belih zbog odanosti klubu i u najtežim momentima poput onog od pre nekoliko dana u finalu Kupa Srbije kada je Vojvodina napustila teren u znak protesta zbog suđenja i dešavanja na utakmici. Pehar je potom u rukama navijača nošen preko zapadne, severne i istočne tribine, gde su se navijači slikali s njim i uzvikujući "Kup je naš!".

Politička obaveza


“ Reč je o čistoj političkoj zloupotrebi položaja sudije, a ako je politička obaveza da Partizanu pripadne trijumf, šta možemo da očekujemo na izborima”, upitao je

Nenad Čanak, lider LSV u izjavi za list Alo, nakon utakmice finala Kupa.

 

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...