Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodina da ubira porez na svojoj teritoriji!

NOVI SAD – Vladajuća koalicija u AP Vojvodini usaglasila je 99% teksta Nacrta zakona o finansiranju APV i sad je još samo preostao dogovor o tehničkim detaljima, rekao je za „Politiku“ potpredsednik Pokrajinske vlade Branislav Bogaroški. Precizirao je da je osnova tog nacrta zakona platforma za izradu zakona o finansiranju AP Vojvodine koju je pokrajinski parlament usvojio u novembru 2013. godine. Republička administracija, kao što je poznato, od donošenja Ustava nije obezbedila ustavom garantovanih sedam odsto novca iz republičkog budžeta za Vojvodinu i taklo je oštetila za preko milijardu evra.

A platformom iz 2013. godine predloženo je da APV preko pokrajinske poreske uprave ubira poreze i javne dažbine na svojoj teritoriji do iznosa od sedam odsto, zagarantovanog Ustavom Srbije. Takođe, između ostalog, predlaže se i da neposredni porezi koji se ubiraju u Vojvodini ostaju u pokrajini kao i da porez na dodatu vrednost (PDV) i akcize pokrajina ubira do zagarantovanog iznosa od najmanje sedam odsto republičkog budžeta, dok bi ostatak bio prosleđen republici. Bogaroški je za „Politiku“ rekao i da je odlučeno da se ne čeka radna grupa koju je tim povodom formiralo Ministarstvo finansija. – Radna grupa se dvaput sastala, ali ništa nije urađeno. Stoga smo odlučili da pisanje zakona o finansiranju APV bude naša obaveza – rekao je Bogaroški dodajući da će tekst ovog zakona biti upućen Skupštini AP Vojvodine, odatle parlamentu Srbije, a da pre toga od svih opozicionih grupa očekuje ideje za razgovor.

Komentarišući nedoumicu oko redosleda donošenja akata – zakon o finansiranju ili izmena zakona o nadležnostima APV zbog neustavnih odredaba, Bogaroški kaže da ne vidi u tome problem jer taj zakon postoji i funkcioniše u delu koji nije osporen, dok su nadležnosti Vojvodine uređene i drugim aktima.

 

Jakovljev: Sedam godina 
nije ispunjena ustavna obaveza

Potpredsednik Skupštine AP Vojvodine izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine kako se nada pozitivnom ishodu kad je u pitanju predlog zakona o finansiranju Vojvodine, koji bi trebalo nakon usvajanja u pokrajinskom parlamentu da bude prosleđen u republički. – Budući da Narodna skupština nije ispunila ustavnu obavezu od 2008. godine da taj zakon donese, ova inicijativa, koja će poteći iz Skupštine AP Vojvodine, ima sve šanse da bude prihvaćena u obe skupštine – naveo je Jakovljev krajem januara.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...