Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOva vlast nema politički interes da pomogne ljude koji se muče s kreditima

BEOGRAD – Najveći problem u vezi s kreditima indeksiranim u švajcarskim francima jeste taj što će, ukoliko se ne nađe rešenje, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, koja je osigurala najveći broj tih kredita, da bankrotira, upozorio je narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i član Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Đorđe Stojšić. 

Banke bi mogle da izađu u susret građanima

On za naš list ukazuje na to da banke nisu imale izvore u švajcarcima, nego da su se mahom bavile spekulativnim poslovima, da neke od banaka imaju pozitivne kursne razlike na tim poslovima i da nisu na gubitku, zbog čega ne bi imale gubitaka ni kad bi građanima s kreditima u švajcarcima na neki način izašle u susret. Kako potencijalna rešenja ovog problema u javnosti se pominje nekoliko mogućnosti: smanjenje mesečne rate za 20 odsto u sledeće tri godine, ali da se te razlike prebace na kraj otplatnog perioda u vidu dodatne otplatne godine; refinansiranje i smanjenje rate, uz duži rok otplate, a treća opcija je konverzija u evre.

Ipak, ništa od toga

– Najbolje rešenje je da se dozvoli građanima da reprogramiraju kredite u evru po kursu po kom su ih i uzeli – smatra Stojšić. Ipak, ne očekuje da do toga i dođe, pre svega zbog političkih razloga. – Ljudi koji su uzimali te kredite uglavnom su mlađi, obrazovaniji, s većim primanjima, žive u urbanim sredinama, a to nije biračko telo vladajuće koalicije – ističe Stojšić.

 

A tajkuni mogu da odugovlače 
s vraćanjem kredita?!

Đorđe Stojšić je i tokom rasprave o setu bankarskih zakona u parlamentu upozorio na dvostruke aršine koje Narodna banka Srbije ima prema građanima i predstavnicima krupnog kapitala pošto je ovim drugima dozvoljeno da unedogled odugovlače s vraćanjem kredita i da, kroz unapred pripremljene planove reogranizacije, prolongiraju svoje obaveze. Kao primer dvostrukih aršina Narodne banke Srbije Stojšić navodi i stav NBS prema štedišama propalih banaka koje su obeštećene za puni iznos depozita, iako po zakonu država garantuje samo za depozite do 50.000 evra.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...