Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.com



Tako se pomaže bolji život u vojvodini: Novci za paore, šume, fiskulturne sale, školki sport i domove kulture

NOVI SAD – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu pripremili su ove godine niz konkursa kojima će biti finansirani projekti iz njihove nadležnosti, a najbolje bi trebalo da prođu paori, kojima su na raspolaganju gotovo tri milijarde dinara. Kako je najavio sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški, koji je proteklih mesec dana po lokalnim samoupravama predstavljao konkurse i mere planirane za ovu budžetsku godinu, ukupni budžet njegovog sekretarijata za ovu godinu jeste 7,1 milijardu dinara, od čega je registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima namenjena jedna milijarda.

– Međutim, kad se to udruži s novcem pokrajinskih fondova, dolazimo do tri milijarde dinara, koje bi bile uložene direktno u poljoprivredu – kazao je Bogaroški predstavljajući mere za 2015. godinu i usklađeni sistem podrške s Pokrajinskim fondom za razvoj poljoprivrede i Razvojnim fondom.

 

Otvaranje konkursa 1. marta

 

– Trudili smo se da novac koji imamo učinimo lako dostupnim i nastavljamo praksu finansiranja investicija „jedan na jedan“ – kazao je on na stručnom skupu novosadskog Poljoprivrednog fakulteta „Dobar dan, domaćine“, objasnivši da to znači da registrovani poljoprivrednici na svaki uloženi dinar ostvaruju pravo na dinar Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, odnosno na bespovratna sredstva. Konkursi će biti objavljeni već 1. marta, a otvoreni će biti sve do septembra, dokad će zainteresovani paori moći da se prijave. Bogaroški je ukazao na to da će poljoprivrednicima praktično biti omogućeno da završe investiciju i onda, po obavljenom poslu, da se obrate sekretarijatu i ostvare pravo na refundaciju novca, što znači da će moći da, praktično bez ijednog sopstvenog dinara, podignu sistem za navodnjavanje, protivgradnu mrežu, plastenike ili bilo šta od onoga što sekretarijat finansira kroz 27 konkursa.

 

Afirmacija školskog sporta

 

S druge strane, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu raspisaće ove godine deset konkursa, a prvi je već raspisan 21. januara. Reč je o velikom godišnjem konkursu u oblasti sporta, koji traje cele godine, sve do decembra, a za čiju je realizaciju predviđen budžet od 326 miliona dinara. Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić ukazala je nedavno na predstavljanju ovogodišnjih konkursa da će fokus ove godine, kao i prethodne, biti na projektima kojima se unapređuje zdravlje kroz afirmaciju školskog sporta, kao i na stvaranju kvalitetnih uslova za bavljenje sportom najšire populacije, koja se manje ili više intenzivno bavi fizičkom aktivnošću. U tom smislu, škole su i ove godine glavni partneri jer imaju najveći obuhvat dece i mladih, najbolje materijalne resusre i najkompetentniji kadar. Tepićeva je najavila i podršku unapređenju određene sportske grane u AP Vojvodini i podršcu priprema i učešća vojvođanskih sportista na kvalifikacionim takmičenjima u ovoj, najvažnijoj godini olimpijskog ciklusa, ukazujući na to da od saveza očekuju i predloge za 50 stipendista, juniora i kadeta, u olimpijskim sportovima i deset mladih perspektivnih trenera.

 

Neki od najznačajnijih konkursa 
Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, 
vodoprivredu i šumarstvo

 

Registrovana poljoprivredna gazdinstva

– navodnjavanje

– plastenici

– protivgradne mreže

– mali preradni kapaciteti (voće, povrće, lekovito bilje…)

– stočarstvo (opremanje farmi, mini-mlekare i mini-mesare)

– silosi

– nekomercijalna gazdinstva (staračka domaćinstva)

 

Lokalne samouprave

– vodovodi i kanalizacije

– melioracije pašnjaka

– komasacija (nova i već započeta)

– opremanje poljočuvarskih službi

– podizanje novih šuma

 

Konkursi Pokrajinskog sekretarijata 
za sport i omladinu

 

– Opremanje i održavanje fiskulturnih sala

– Programi unapređenja vannastavne ponude školskog sporta

– Godišnji omladinski konkurs

– Obeležavanje sportskih jubileja

– Organizacija međunarodnih sportskih priredaba (takmičenja i manifestacija) na teritoriji Vojvodine

– Afirmacija žena u sportu

– Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju

– Aktivni letnji raspust

– Aktivan zimski raspust

– Opremanje omladinskih organizacija

– Opremanje domova kulture

– Borba protiv diskriminacije, vršnjačkog i internet nasilja

 

Ozbiljna kontrola utroška sredstava

 

Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić ukazala je i na novinu u radu Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu – uvođenje prigovornog prava podnosioca zahteva, kojim se na najtransparentniji način daje mogućnost podnosiocima zahteva da službeno, tj. pismeno na novom prigovornom obrascu sekretarijata ulože primedbu na predlog Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu o odbijanju njihovog zahteva, ali i na predlog odluke za finansiranje njihovog zahteva. Konkretno, u roku od osam dana od dana obaveštavanja aplikanata o statusu njihovog predmeta oni će moći da ulože službeni prigovor usled eventualnog nezadovoljstva.

– Smatram da je ovaj vid direktne participacije građana u procesu odlučivanja o javnim sredstvima jedan od retkih svetlih primera i veliki iskorak u građanskoj participaciji ne samo u Vojvodini već i u celoj Republici Srbiji – rekla je Tepićeva.

Priznanje za Sekretarijat

za sport i omladinu

 

BEOGRAD – Krajem januara Fondacija „Ana i Vlade Divac“, u saradnji s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država, pozvala je pokrajinsku sekretarku za sport i omladinu Mariniku Tepić da, u okviru završne faze njihovog projekta „Slavimo raznolikost“, predstavi rad sekretarijata kao jedan od retkih primera dobre prakse u sprovođenju omladinske politike u Republici Srbiji. Na taj način, sekretarijatu je odato priznanje za rad i dostignuća u prethodnom periodu. Na konferenciji organizovanoj tim povodom u Beogradu, Tepićeva je predstavila kratku genezu omladinske politike u Vojvodini, ukazavši na to da je resorni sekretarijat u Vojvodini osnovan još 2002. godine, a resorno republičko ministarstvo tek 2008, zbog čega je vojvođanski sekretarijat bio pionir u institucionalizaciji brige o mladima, postavivši temelje omladinske politike u čitavoj zemlji.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...