Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDecenija i po od dana kad je uhapšeno 44 ligaša i ligašica

NOVI SAD – Prvog marta navršava se punih 15 godina od masovnog hapšenja članova i aktvista Lige socijaldemokrata Vojvodine u Novom Sadu. Tog dana novosadska policija privela je čak 44 člana LSV koji su planirali da protestuju na ceremoniji otvaranja radova na izgradnji Varadinskog mosta, kojoj je prisustvovao tadašnji premijer Srbije Mirko Marjanović. Među privedenima je bio i tadašnji potpredsednik LSV Bojan Kostreš, koji je tadašnjem Radiju B2-92 izjavio da je namera ligaša bila da Novosađanima podele letke s pozivom na okupljanje na ruševinama Varadinskog mosta kako bi Mirku Marjanoviću rekli šta misle o „lažnoj obnovi“.

Sve tri grupe u policiji

Kostreš je naveo da su on i još 12 aktivista Lige uhapšeni nepunih 50 metara od prostorija stranke, neposredno pošto su izašli iz nje. Ligaši su hapšeni u još dva navrata – druga grupa na trgu u centru grada, a treća grupa, koja je jedina uspela da stigne do mosta, uhapšena je na licu mesta. Tog dana Novi Sad je bio preplavljen autobusima koji su dovezli pristalice režima, a Kostreš je Radiju B2-92 izjavio da se policija gradom kretala u grupama od po petorice ljudi, legitimisala na svakom koraku, te da skupu nije mogao prići niko ko nije dolazio organizovano. Na kraju, svi uhapšeni osim Vladimira Šijačića, člana LSV i pripadnika stranačkog obezbeđenja, do uveče su pušteni, a vest o hapšenju sutradan je list „Danas“ objavio preko cele naslovne strane.

Među uhapšenima bio je i tadašnji sekretar Gradskog odbora LSV Novi Sad Dragan Apić, koji za naš list kaže da je policija morala u nekoliko tura da prevozi uhapšene ligaše u stanicu jer nisu svi mogli da stanu u dve-tri marice predviđene za tu akciju.

– Tamo su nas zaveli, otvorili nam dosijee, a suština cele priče bila je da nas skone s ulice da mi uopšte i ne dođemo do mosta, kao i da nam uzmu podatke – navodi Apić.

– Mene je jedna inspektorka ispitivala i pitala me odakle smo dobili letke, ko je osmislio njihov sadržaj, u kojoj štampariji su štampani, a ja sam je pitao odakle bih ja to mogao da znam – kaže Apić.

Uhapšena i predsednica Foruma žena

Tadašnja predsednica Foruma žena LSV Višnja Nežić takođe je uhapšena, a pamti neprijatnost prilikom ispitivanja jer nije želela da se, za dosije koji su joj tada otvorili, nacionalno izjasni.

– Ono čega se i dan-danas sećam i zbog čega mi je i sad neprijatno jeste to samo ispitivanje. Onaj koji me je ispitivao bio je jako neprijatan, nadrndan kao iz filmova. Vikao je: Šta nećeš? Kako nećeš? Potpiši je... – priča Nežićeva. Kaže da nije želela ni da se potpiše u dosije, ali da je, kada joj je vraćen, videla da u njemu stoji njen potpis, očigledno uzet od negde i naknadno ubačen.

 

Policija s karticama SPS

Dragan Apić kaže da su se policajci uglavnom ponašali korektno, ali da im je jasno stavljeno do znanja da ne mogu ići do mosta i tamo mitingovati i negodovati.

– Zapamtio sam jednu neprijatnu scenu. Naime, u policijskoj stanici mi je zapalo za oko da su policajci koji su se vratili s obezbeđenja mitinga imali, pored službenih legitimacija, okačene i kartice kakve nose pripadnici obezbeđenja, s amblemom SPS-a – ističe Apić.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...