Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comOsumnjičeni su pred sudijom: A ko je politički nalogodavac paljenja ambasada?

BEOGRAD – Nakon sedam godina, u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, u toku je istraga protiv šestorice osumnjičenih u slučaju paljenja ambasada u Beogradu nakon mitinga „Kosovo je Srbija“. Podsetimo, miting je održan 21. februara 2008. godine, a kako je rečeno u Tužilaštvu, uskoro će početi i saslušanja svedoka. Zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Republike Srbije, Bojan Kostreš, istakao je tim povodom za N1 da Srbija tu istragu mora da sprovede do kraja, ne zato što je reč o jednom od uslova za razgovore o priključenju EU, nego zato što Srbija mora sama sebi da da odgovore.
Tužilaštvo precizira da je naredbom o sprovodenju istrage, osumnjičenima stavljeno na teret izvršenje krivičnih dela teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja. Do sada su saslušane četiri osobe u svojstvu osumnjičenih. U narednom periodu, tužilac planira da sasluša preostalu dvojicu osumnjičenih, nakon čega će početi sa saslušanjima svedoka, a onda će tužilac odlučiti o daljem toku ovog postupka.

Otkriti nalogodavce i inspiratore

Kostreš je za N1 ukazao da je pored odgovora na pitanja ko je fizički zapalio ambasade ili ko je zbog grešaka u lancu komandovanja napravio određene propuste ili nije dovoljno učinio, veoma važno otkriti i ko je politički pokrovitelj takvih ideja i ko je politički omogućio da se to desi.
– Mislim da u svim tim događajima treba da se osvetli ili duboko istraži uloga Vojislava Koštunice i njegovih najbližih saradnika. Negde imam osećaj, ako se istraga bude duboko vodila i ako se bude uradila na pravi način, da se mora doći do njega i do njegovih najbližih saradnika – rekao je Kostreš. O istoj temi govorio je i za RTS, ističući pritom da je ministar Nebojša Stefanović imao veliku ulogu u čitavom slučaju, samom činjenicom da je formirao Radnu grupu koja je sada i došla do nekih rezultata.
– Neposredni izvršioci se već znaju, zna se da je bilo propusta u policijskom obezbeđenju, ali svi koji znaju kako funkcioniše sistem, znaju i da policijski generali ne donose odluke sami od sebe. Oni moraju imati neki politički nalog. I taj politički nalog ili bar političko nečinjenje, moralo je doći iz samoga vrha vlasti. To je premijer, to je ministar unutrašnjih poslova, to je neko blizak premijeru – rekao je Kostreš.

Pritisci SAD-a i Nemačke

Radna grupa MUP-a Srbije, osnovana je na inicijativu ministra unutrašnih poslova Nebojše Stefanovića, kako bi se utvrdilo ko je i kakve propuste napravio tokom i nakon obezbeđivanja mitinga „Kosovo je Srbija“, 21. februara 2008. godine, kada su u Beogradu zapaljene ambasade Amerike i Nemačke. Mediji su u više navrata pisali o tome da te dve države insistiraju na rasvetljavanju slučaja paljenja njihovih diplomatskih predstavništava u Beogradu. A sredinom oktobra prošle godine, Više tužilaštvo je dobilo izveštaj radne grupe Ministarstva unutrašnjih poslova o paljenju ambasada, na osnovu kojeg je pokrenulo istragu. Inače, istraga je po zakonu službena tajna i detalji iz nje nisu dostupni javnosti. Tanjug prenosi pisanje medija o tome da se istraga vodi i zbog propusta u radu MUP-a protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika beogradske policije, Borivoja Tešića koji je komandovao Žandarmerijom, Mladena Kuribaka, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP-a Srbije, kao i nekadašnjeg rukovodioca u beogradskoj policiji Slobodana Vukolića, kao i oficira iz vrha komande Žandarmerije, Bojana Markovića i Zorana Raškovića.
Povodom istrage oglasio se i Sindikat Policajaca koji je naglasio da policija i njene starešine ne mogu biti paravan iza kojeg će se kriti političari koji vuku konce i zatražio da se sudi i tadašnjem političkom vrhu Srbije.

Suđenje počelo 2013.


Kako je preneo Tanjug, pred Višim sudom u Beogradu u aprilu 2013. godine, započelo je suđenje protiv 12 optuženih za paljenje ambasada, a Tužilaštvo ih tereti za krivično delo izazivanja opšte opasnosti. U optužnici se navodi da su oni kritičnog dana oko 18.30, organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je jedan mladić poginuo. Prethodno su, kako se navodi u optužnici, gađali ambasadu Hrvatske i ambasadu Nemačke, u kojoj su izazvali manji požar. Taj proces je još u toku. Godinu dana ranije, pred istim sudom je, prvostepenom presudom koju je kasnije ukinuo Apelacioni sud, Milan Živanović oslobođen optužbe da je učestvovao u paljenju američke ambasade. Sud mu je, međutim, izrekao kaznu od godinu dana zatvora zbog krađe patika i jakne iz prizemlja zgrade, dodao je Tanjug.

Munjevito pravdanje DSS-a


Čim je pokrenuta priča o političkoj odgovornosti za paljenje ambasada u Beogradu 2008. godine, član Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije, Aleksandar Popović, brže-bolje je izjavio da ne postoji nijedan dokaz da je ta stranka umešana u te događaje.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...