Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comEto kako Srbija izgleda bez lustracije: Povratak u devedesete

NOVI SAD – Niko nije oterao Miru Marković, već je ona pobegla iz zemlje da ne bi bila saslušavana u vezi s ubistvima devedesetih, od Slavka Ćuruvije pa nadalje, ocenio je za Danas Nenad Čanak, predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, napominjući da u javnosti postoje ovakve vrste nesporazuma, kada je o njenom povratku reč. On je ocenio i da je neophodno da istražni organi počnu da rade svoj posao u vezi s pitanjima koja se odnose na Mirjanu Marković.
– Lično mi je Slavko Ćuruvija govorio o njenim potpuno neurotičnim reakcijama i njenoj neuračunljivosti kad god se pominjala mogućnost promena vlasti u Srbiji. Ne bih da radim posao istražnih organa, ali bi oni morali da rade svoj posao kada je ona u pitanju – napomenuo je Čanak.

Društvo staro

Podsetimo, ovome je prethodila rečenica koju je 11. marta bubnuo Aleksandar Vulin:
– Svaki neprijatelj Slobodana Miloševića bio je i istinski neprijatelj Srbije – tresnuo je ministar rada u Vladi Republike Srbije i friški evropejac na Miloševićevom grobu, na pomenu povodom godišnjice njegove smrti, 11. marta. Tokom naredna dva dana, štampa je brujala da Mira Marković želi da se vrati u Srbiju, ali da povratak ide preko Tomislava Nikolića, jer u njega ima poverenja. Tim povodom, Milutin Mrkonjić je bio gost na TV Pinku, gde je poručio da je potrebno stvoriti uslove da se porodica bivšeg predsednika Srbije i SRJ i nekadašnjeg lidera SPS-a vrati u Srbiju, da Miloševićevo dvoje dece i supruga žive van zemlje i da bi ozbiljna država kao što je Srbija, morala da vodi računa o ljudima koji su je vodili.

Da je bilo lustracije…

Na osnovu ponašanja predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ministra za rad Aleksandra Vulina, Nenad Čanak je ocenio da je u Srbiji na delu restauracija devedesetih.
– Kada Tomislav Nikolić uručuje orden Smilji Avramov, najbližem saradniku Slobodana Miloševića, osobi koja je vodila Miloševićevu delegaciju na sastanak s Franjom Tuđmanom da bi se dogovarala podela Bosne, i time se saučestvovalo u zločinačkom poduhvatu, potpuno je jasno da je na delu potpuna restauracija devedesetih u najgorem smislu te reči. Jer nije najgori devedesetih bio kriminal i slom svih vrednosti, nego je najgora bila dominacija političke ideje čiji je jedan od reprezenata bila Mirjana Marković. Zbog toga postavljam pitanja onima koji su stalno protestovali protiv ideje LSV o lustraciji – kako bi danas izgledala Srbija da je bilo lustracije, a kako će izgledati zato što lustracije nije bilo. Da je bilo, kao što sam govorio da je trebalo uraditi, Aleksandar Vulin danas ne bi mogao da se bavi politikom – istakao je Čanak.

Uvreda za žrtve


Na Vulinovu izjavu reagovala je i članica Predsedništva LSV mr Maja Sedlarević, ocenivši da je njegova izjava duboka i teška uvreda ne samo za sve one koji su u našoj zemlji preživeli mračne devedesete nego, pre svega, one koji su i zbog njegove politike ginuli u ratovima.
– Teško da bilo šta može da nas iznenadi kada je reč o Aleksandru Vulinu, čoveku koji je devedesetih pravdao razbijanje studentskih protesta hladnom vodom usred zime, bio generalni sekretar JUL-a, ljubimac Mirjane Marković i Slobodana Miloševića – navela je Sedlarevićeva. Dodala je da kao predsednik Pokreta socijalista i ministar za rad u Vladi Republike Srbije, nije smeo niti da bude danas na Miloševićevom grobu, niti da kaže to što je rekao.
– Ovim potezom, on legitimiše Miloševićeve postupke i pokušava da uspostavi kontinuitet toj vlasti – rekla je Sedlarevićeva.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...