Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMinistar džabe ćuti, pisma će stizati dok ne odgovori

NOVI SAD – Ni posle skoro mesec dana i 18 poslatih pisama, ministar prosvete Srđan Verbić nije odgovorio na zahtev Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSVO) da se sastanu i razmotre način za rešavanje problema nepostojećih zanimanja. Predsednik LSVO Nenad Mišković kaže za Slobodnu Vojvodinu da će pisma ministru biti slata i dalje, a da oni od sastanka i rešavanja problema hiljada studenata neće odustati, sve dok se u zvanični šifarnik zanimanja ne unese i poslednje sporno zanimanje za koje se školuju studenti.

Gde leži problem

Problem je u tome što šifarnik zanimanja koji datira iz 1992. godine, nije usklađen s Bolonjskim procesom odnosno sa zvanjima. On je dopunjen 1998. godine, ali nije usaglašen sa Zakonom o visokom obrazovanju iz 2005. godine, zbog čega su zanimanja koja studenti stiču po Bolonjskom procesu, nepostojeća. LSVO već dugo upozorava na ovaj problem i da studenti ne dobijaju diplome iako su završili studije, te da su u pravom problemu budući prosvetni radnici koji ni posle završenih četvorogodišnjih studija, nemaju pravo da predaju ni u osnovnoj, ni u srednjoj školi. Omladina LSV je uočila da u šifarniku zanimanja nedostaje 136 naziva samo za one profile koje studenti završavaju na osnovnim akademskim studijama državnih fakulteta. Dakle, 136 i to bez master studija, bez strukovnih studija, bez privatnih fakulteta i bez srednjih škola. Tako u pomenutom šifarniku nema onih zvanja koja imaju prefiks diplomirani, inženjer i menadžer. Kasnije su utvrdili da u listi zanimanja nedostaje 79 zanimanja!
Zbog toga je Omladina LSV, 6. novembra 2013. godine, uputila pismo tadašnjem ministru prosvete Tomislavu Jovanoviću, s molbom da se održi sastanak u vezi s ovim problemom. Na pismo nije odgovoreno. Narodni poslanici LSV ukazali su na ovaj problem u republičkom parlamentu. Problem, međutim, nije rešen. Omladina LSV je 25. februara uputila prvo pismo sadašnjem ministru dr Srđanu Verbiću, u kojem ga poziva na hitnu reakciju i sastanak, a kako je dosadašnja praksa pokazala da državni organi ne reaguju više od godinu dana, odlučili su da istovetno pismo šalju svakog dana dok ministar ne odgovori. Za sada je evidentna samo tišina iz Verbićevog kabineta.

Zatrpajmo ministrovo sanduče

– Žao nam je što ne nailazimo ni na kakvu reakciju ministra, niti bilo koga iz ministarstva. Mi ćemo nastaviti da radimo i dalje i da našu kampanju sprovodimo u delo, što na društvenim mrežama, što putem uličnih akcija. Dobar deo internet javnosti upoznat je s našom kampanjom i podržava ideju da se što pre reši problem nepostojećih zanimanja – kaže Nenad Mišković. Napominje da će pismo, i redovnom i elektronskom poštom, slati svakog radnog dana u 100 dana trajanja kampanje.
– Ako izostane reakcija, mi ćemo pokušati da ostvarimo direktan kontakt tako što ćemo pokucati na vrata ministarstva, pokušaćemo da susretnemo ministra i pitamo ga zašto ne odgovara na naše pozive, što mislimo da je deo elementarnog vaspitanja, a najbitnije je da ga pitamo zašto se i dalje ne rešava problem nepostojećih zanimanja. Nećemo stati dok ne dobijemo odgovor i dok se problem ne reši, jer je to naš prioritet – naglašava naš sagovornik i dodaje da će stupiti i u kontakt i s članovima Saveta za nacionalno obrazovanje, jer oni mogu da iniciraju promenu podzakonskih akata kako bi se rešio problem posle dve godine.
Mišković kaže i da su, podstaknuti akcijom LSVO, mnogi studenti širom Vojvodine odlučili da i sami pišu Verbiću i na taj način iznesu svoj problem, što nakon završenog fakulteta ne mogu da dobiju posao za koji su se školovali. Predsednik Omladine LSV pozvao je studente da u što većem broju nastave s ovakvim aktivnostima i zatrpaju ministrovo poštansko sanduče, jer će se, možda, tada problem brže rešiti.

Rad, trud, vreme, novac...


Ukazujući na nedostatke šifarnika i liste zanimanja, Omladina LSV je u pismu ukazala i na dosadašnje svoje pokušaje da se problem reši. „U međuvremenu, nova generacija studenata upisala je fakultete i počela da studira za nepostojeća zanimanja, a ko zna koliko ih je završilo i steklo diplome s kojima ne može da se zaposli. Uloženom trudu, radu i vremenu studenata treba dodati i sva finansijska izdvajanja koja imaju oni i njihovi roditelji. Studiranje je koštalo i košta. Apelujemo da utičete na sve nadležne da se ovo promeni. Takođe, pozivamo Vas da nam, u skladu sa svojim obavezama, u terminu koji Vama odgovara zakažete sastanak, na kojem bismo Vas bliže informisali o ovoj temi i predložili Vam načine kako je to moguće rešiti. Zbog lošeg iskustva s prethodnim ministrom i činjenice da vremena za čekanje nema, jer se bliži još jedan upisni rok, pisaćemo Vam svakog dana, dokle god ne dobijemo odgovor“, navedeno je, između ostalog, u pismu LSVO upućenom ministru Verbiću.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...