Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comJad i beda u domovima kulture

NOVI SAD – Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu uložio je oko 10 miliona dinara za sanaciju krova sportske hale u Šidu i kompletno uređenje svlačionica, kabina, sanitarnog čvora, osvetljenja i prostorija uprave Teniskog kluba „Sol 022“, te za sanaciju i opremanje Stonoteniskog kluba „Partizan“.
– Namera Sekretarijata jeste da za što veći broj sportista iz Vojvodine, stvori dobre uslove u njihovim sredinama. Ovaj kompleks otvoren je i za sve ostale tenisere iz Srema i Vojvodine, a posebno mi je drago što na ovim terenima svi školarci iz Šida i okolnih mesta, besplatno mogu da igraju – kazala je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić, prilikom obilaska ovih objekata.
U izjavi za Slobodnu Vojvodinu, ona ističe da je upravo u Sremu i južnom Banatu najgora situacija u pogledu stanja u kojem se nalaze fiskulturne sale, sportske hale i tereni, ali i domovi kulture i lokalna amaterska pozorišta. Kako je ocenila Tepićeva, osim Vršca i Pančeva, u južnom Banatu je u svim nekadašnjim omiljenim okupljalištima mladih i starih, jad i beda.
– Većina domova kulture u naseljenim mestima, zaključana je sve do proleća, kada ih nije potrebno zagrevati. Otključavaju se samo za održavanje neke pozorišne predstave ili manifestacije neke manjinske zajednice. U najdrastičnijem stanju jeste Dom kulture u Opovu, gde je krov pao, a ništa bolja situacija nije ni u Nikolincima, malom mestu u opštini Alibunar, u kojem živi 1.500 ljudi – ističe Tepićeva.
Zbog toga se Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu odlučio da putem konkursa koji je 19. marta zatvoren, s ukupno 15 miliona dinara, pomogne amaterskim pozorištima, domovima kulture, kao i omladinskim organizacijama, organizacijama za mlade ili organizacijama koje se bave mladima za sanaciju, adaptaciju i opremanje njihovog prostora.

Neslavan primer Pančeva


Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić, ističe da je u Gradu Pančevu za poziciju sporta i omladine opredeljeno godišnje oko 140 miliona dinara, što je trećina celog pokrajinskog budžeta namenjenog ovim pozicijama. Međutim, treba imati u vidu da polovina pokrajinskog budžeta odlazi na sportske saveze, što bi značilo da se za sport i omladinu u Pančevu, izdvaja gotovo isto koliko i za ove pozicije u celoj Vojvodini.
– Isti taj Grad Pančevo minimalno ili gotovo ništa ne ulaže u svoje seoske domove kulture, osim održavanja u smislu elementarne infrastrukture – za struju, grejanje, vodu ili šta su već njihove potrebe. Zato smo odlučili da oživimo mesta koja su nekada okupljala mlade, žene, penzionere i bili prave košnice tih naselja – istakla je Tepićeva.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...