Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvođanski poljoprivrednici dovedeni na rub egzistencije, jer država pomaže tajkune koji uvoze meso?!

NOVI SAD – Vlada Srbije najavila je prošle nedelje da će uvesti zaštitne mere prilikom uvoza mleka i svinja i pronaći mehanizam za njihov otkup pomoću robnih rezervi, a poljoprivrednici koji su za 13. mart najavljivali blokade puteva na području Srema, Mačve i Banata, odlučili su se samo za protestnu vožnju. To je epilog višednevne borbe paora iz Vojvodine i Mačve koji su od države tražili da preduzme mere za rešavanje problema u otkupu mesa i mleka, ali paori oprezno čekaju da prođe najavljeni rok, kako bi odlučili šta dalje. Tom prilikom je iz Vlade Srbije saopšteno i da je nakon obavljenih razgovora, dogovoreno da Vlada Srbije u roku od sedam dana preduzme sve neophodne korake i donese adekvatne mere u cilju rešavanja ovog problema.

Liga brani paore

U borbi za prava poljoprivrednika i ovog puta bila je aktivna i Liga socijaldemokrata Vojvodine, pa je tako poslanica LSV Olena Papuga još 10. marta, u poslaničkom pitanju, od Ministarstva poljoprivrede tražila da kaže kada će se razrešiti poremećaj u otkupu mleka i stoke u Republici Srbiji. Podsetila je i da su prethodno protestovali paori u Bogatiću, te da se mleko u vojvođanskim selima ne otkupljuje već nekoliko nedelja.
– Ljudi svoje mleko prosipaju ili prave od njega sir. Kažu da imaju pune zamrzivače sira koji nemaju kome da prodaju. Zbog očiglednh poremećaja na tržištu mesa i mleka, stočari zahtevaju hitan interventni otkup tovljenika po ceni od 185 dinara za kilogram žive mere, interventni otkup mleka i zabranu uvoza svinjskog mesa i mleka do kraja godine – upozorila je tada Papuga. Navela je i da se paori pitaju zbog čega država ne iskoristi član 32 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji su iskoristile sve druge države u procesu pristupa EU, kako bi zaštitile svoje poljoprivredne proizvođače.
– Naši paori sumnjaju da država to neće da uradi ne zbog Evrope, nego zbog toga što štiti velike otkupljivače odnosno tajkune kojima odgovara da se uvoze žive svinje i meso koje je sumnjivog porekla – rekla je Papuga.

Država će otkupiti tovljenike

Samo dan kasnije, 11. marta, ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković i ministar trgovine Rasim Ljajić u zajedničkom saopštenju navode da je dogovoreno da se Vladi Srbije uputi predlog o naturalnom otkupu svinja koji podrazumeva zamenu tovljenika za merkantilni kukuruz. „Za realizaciju navedenog predloga, obezbeđeno je 15.000 tona merkantilnog kukuruza iz republičke Direkcije za robne rezerve“, stoji između ostalog u saopštenju, uz napomenu da je dogovoren i nastavak rada na pronalaženju dodatnih rešenja povodom zahteva poljoprivrednika koji su nezadovoljni situacijom na tržištu mesa i mleka, a u okviru zakona i obaveza koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog između Srbije i Evropske unije. 

Zaštititi domaće uzgajivače svinja


A pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški, upozorio je 13. marta da je tov svinja u Srbiji ugrožen zbog otvaranja granica za uvoz svinja i drugih proizvoda svinjskog porekla. Zbog toga je neophodna vancarinska zaštita, kako bi se ograničila mogućnost za uvoz svinja, ukazao je Bogaroški za Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), ukazujući da su načini za pomoć domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji uvođenje vancarinskih barijera, formiranje agencije za interventni otkup u slučaju naglog pada cena poljoprivrednih proizvoda, subvencije države za kooperativni odnos između postojećih otkupljivača–prerađivača i tovljača.
– Zatim, uključivanjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u smislu obeležavanja finalnih proizvoda u prodaji da li dolaze iz domaće proizvodnje ili iz uvoza – objasnio je Bogaroški. Time bi se, prema njegovom mišljenju, kupcima dala mogućnost da biraju prehrambene proizvode za koje su sigurni da dolaze s domaćeg, proverenog tržišta ili s tržišta nekih drugih zemalja ili tržišta zemalja Trećeg sveta. I Papuga je od Ministarstva poljoprivrede tražila odgovor na pitanje kada će biti izmenjeni pravilnici o izvozu, preradi i prometu mesa, ističući da je do uvećane ponude na tržištu tovljenika u Srbiji, došlo zbog povećanog uvoza svinja i svinjskog mesa, a da je tržište mleka stalo zbog uvoza mleka u prahu, čime su naši paori oštećeni.
– Pitam Ministarstvo poljoprivrede kada će se utvrditi zbog čijih je interesa dozvoljen uvoz mesa treće kategorije i velikih količina smrznutog svinjskog mesa, u trenutku kada stočari u Srbiji ne mogu da prodaju svoje tovljenike? I zbog čega nije počeo izvoz svinjskog mesa u Rusiju, što je bilo nekada najavljivano – pitala je Papuga, istakavši da je poljoprivreda dugo godina bila čuvar socijalnog mira.

Vojvodina nema pravo nadzora nad uvozom mesa


Bogaroški je istakao i da, po Zakonu o nadležnostima, Vojvodina ima samo neke poverene nadležnosti u stočarstvu, ali nema pravo nadzora.
– U vezi s kontrolom proizvoda i prerađevina od mesa, Vojvodina nema nikakve nadležnosti iz razloga što je veterinarska kontrola u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede odnosno Uprave za veterinu. Graničnu kontrolu uvoza i unutrašnju kontrolu prerade i stavljanja u promet mesa i proizvoda od mesa, vrši republička veterinarska inspekcija – objasnio je Bogaroški.

Zahtevi paora


Kako je prethodnih dana objavljeno u medijima, poljoprivrednici su, pored ostalog, od Vlade Srbije i Republičkih robnih rezervi tražili hitan otkup viška tovljenika po ceni od 185 dinara za kilogram s PDV-om, interventni otkup mleka i zabranu uvoza mesa i mesnih proizvoda i mleka i mlečnih prerađevina do kraja 2015. godine.

Domaća proizvodnja se uništava,

a jedemo genetski modifikovano meso!


Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije Đorđe Stojšić, uputio je 12. marta predsedniku Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Marjanu Rističeviću pisani zahtev za održavanje tematske sednice tog Odbora, u vezi s problemom uvoza mesa domaćih životinja odgajenih genetski modifikovanom stočnom hranom. Tim uvozom se, kako je ukazao, ujedno uništava domaća proizvodnja, a zbog čega je najavljen i protest paora. Sednici Odbora bi, prema Stojšićevom predlogu, trebalo da prisustvuju ne samo predstavnici resornog ministarstva nego i poljoprivrednici, predstavnici veterinarske inspekcije i drugi. Takođe, Stojšić je upozorio da se kao država nalazimo pred odlukom da li da dozvolimo korišćenje genetski modifikovane hrane u ishrani životinja, ili da potpuno zabranimo uvoz mesa od životinja hranjenih takvom hranom.

Sve preko leđa naših paora!


Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) bavio se prošle nedelje detaljno problemima paora, ukazujući da zbog zatvaranja ruskog tržišta za robu iz EU, evropski proizvođači svoje viškove pokušavaju da po damping cenama prodaju trećim zemljama poput Srbije, što obara cenu domaćih proizvođača. Do poremećaja tržišta mesa u Srbiji, došlo je sredinom decembra 2014. kada je uvezeno 20.000 tovljenika iz EU na području Mačve i kada je cena svinja pala na ispod 100 dinara za kilogram. Početkom ove godine, dodali su poljoprivrednici, dodatno pogoršanje izazvao je uvoz mesnih prerađevina iz EU, navodi u svom tekstu VOICE.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...