Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSanjamo BG penzije, a sanjaćemo i plate

NOVI SAD – Kako je navedeno u mesečnom statističkom biltenu PIO fonda, koji je objavljen na sajtu ove institucije, prosečna primanja najstarijih Beograđana iznose oko 30.000 dinara. Skoro pa duplo manje penzije primaju Novopazarci (16.500), pa penzioneri u Aleksincu (17.300) i Leskovcu (18.000). Kada je u pitanju Vojvodina, najviši prosek drže Novosađani s nepunih 28.000 dinara, zatim penzioneri u Vrbasu i Pančevu koji dobijaju oko 25.000 dinara. Najniži čekovi su u Odžacima i Sremskoj Mitrovici, gde dobijaju oko 21.000 dinara. Možda apsurdno, ali podaci na sajtu PIO fonda pokazuju i da je poljoprivredna penzija najviša na Kosovu (11.454), zatim u Vojvodini (11.131), pa u Beogradu (10.189). Pri kraju je izrada nacrta novog zakona o platama, a razmatra se mogućnost da lekari ili nastavnici primaju različite iznose, u zavisnosti od mesta u kojem rade, preneo je nedavno Radio 021. Tako bi veće zarade imali prosvetni radnici ili lekari u Beogradu, od onih u manjim mestima, jer su u glavnom gradu troškovi života veći. To znači da bi se moglo desiti da ljudi koji imaju isto obrazovanje budu diskriminisani, jer žive u manjim sredinama, ocenili su sindikati i najavili da će se, ako ovakav model bude usvojen, boriti svim silama protiv njega, jer pravi građane prvog i drugog reda. Po ovom nacrtu zakona, doktori i medicinske sestre koji rade s pacijentma obolelim od HIV-a ili njihove kolege iz Urgentnog centra, imali bi veće plate od zaposlenih u domovima zdravlja, a i zarade policajaca čije je radno mesto u kancelariji i onih koji su stalno na terenu, ne bi bile iste.

Godišnja penzionerska karta u Novom Sadu pet puta skuplja od beogradske!


Novosadski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine ukazao je da godišnja besplatna karta za penzionere u Beogradu iznosi 407, a u Novom Sadu 2.015 dinara i upitao gradsku vlast kako je to moguće i zar je moguće da to nikom od njih ne smeta. U saopštenju Gradskog odbora LSV Novi Sad, ocenjeno je kao razumljivo to da JGSP „Novi Sad“ teško izdržava s tako niskom cenom besplatne karte, pa su gradskim čelnicima ponudili predlog koji bi bio najpogodniji za naplatu ove usluge najstarijim sugrađanima, ali pod uslovom da isti aršini važe i u drugim gradovima. – Najmanje što je dužna gradska vlast u Novom Sadu, jeste da od Vlade Republike Srbije koja je pomogla Gradu Beogradu da zadrži tu simboličnu cenu, zatraži istu pomoć i za novosadske penzionere i penzionerke – zaključuje se u saopštenju Stručnog saveta za saobraćaj i puteve novosadskog odbora LSV.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...