Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKuće useljene, novac za obnovu i podstanare kasni

NOVI SAD – Približava se prva godišnjica majskih poplava koje su, sudeći po podacima MUP-a, odnele 57 života, od čega su se 23 osobe utopile, a 32.000 građana bilo je evakuisano iz svojih domova, uglavnom iz Obrenovca i Krupnja koji su nestali pod vodenom bujicom. U jedinom vojvođanskom selu koje je bilo potopljeno, Jameni, sve porušene kuće su useljene. Međutim, novac za obnovu kasni, a bez pomoći ostali su i podstanari. Gnev i nesreća razjedinile su složnu zajednicu u tom selu, a strah od nove vodene katastrofe, evidentan je kod većine.

I dalje sanjaju vodu

U Vojvodini je najgore bilo u Sremskoj Mitrovici i šidskoj opštini. Dok su vredni građani koji su stigli iz svih krajeva Vojvodine i Srbije, branili bedeme Save, ova reka je probila nasip u Hrvatskoj, na tri kilometra od granice sa Srbijom, i u Srem ušla „iza leđa“, preko polja i šuma. Narastao je i Bosut. Jamena je evakuisana, a preventivno su bili iseljeni i meštani Morovića i Višnjićeva. Poplave u Jameni, u kojoj živi oko hiljadu ljudi, oštetile su ili uništile gotovo 300 kuća, od kojih su 22 morale biti potpuno srušene. Jedna od takvih jeste i dom Branka Žibreta, koja je postala simbol poplavljenog šidskog sela – zelena kuća usred ogromnog jezera na samom kraju Novosadske ulice, kojoj je pod vodenom bujicom pao jedan zid.
– Dobio sam novu kuću na mestu stare. Dobio sam i nešto nameštaja i bele tehnike, a sâm sam dokupio ono što mi je još trebalo. Ali... Ne mogu ja još da se uselim u svoju kuću, nisam spreman. U junu, kad prođe maj – priča nam Branko dok meša malter. Sređuje pomoćne prostorije baš u toj kući. Na svu njegovu nevolju, država mu nije priznala porodični život, jer nije u braku, iako već šest godina živi s nevenčanom suprugom i njenom ćerkom, pa je svu pomoć dobio samo za jednu osobu.
Zahvalan je svima i firmi u kojoj radi, jer mu je pomogla, ali ne krije da mu je teško kad pogleda komšiluk, jer većina njih nije dobila novac za obnovu. Priznaje da se boji šta se može desiti ukoliko padne jača kiša i dodaje da i dalje ponekad sanja vodu kako nadolazi.

Podigao kredit da obnovi kuću

Jamenčani s kojima smo razgovarali, kažu nam da je upravo ta nejednaka briga za svakog od njih, unela razdor u nekada veoma složno selo. Ljudi se, pričaju nam, gledaju popreko, više se niko ne druži, a i prilikom podele pomoći, bilo je često svađa i razmirica.
Među onima koji još nijedan dinar nisu dobili od države, jesu Željko Pantić i Dragan Ilić. Željku je procenjeno da na ime odštete za kuću koja je bila pod vodom metar i po, dobije 250.000 dinara. Nakon žalbe, utvrđen je nov iznos od 350.000 dinara, ali novac do dana današnjeg nije stigao, iako je poslednje rešenje uručeno pre dva meseca. Slična je sudbina još dvadesetak Jamenčana.
– Nisam mogao da čekam nikog. Podigao sam kredite i izmalterisao kuću, sredio struju. Od nekoliko donatora dobio sam nešto nameštaja, uradili su mi podove i plafone – kaže nam Željko koji trenutno sa suprugom živi u zadnjem delu kuće, jer je taj deo bilo lakše obnoviti. Deca su im na školovanju u Novom Sadu.

Ni dinar za podstanare,
paori u problemu


Iako je premijer Aleksandar Vučić prilikom obilaska Jamene 30. oktobra, objavio i da će uskoro početi isplata pomoći podstanarima u objektima u kojima su ostali bez pokućstva posle poplava, to se još uvek nije dogodilo. Dragan Ilić za naš list kaže da ni dinara još nije video, a da ni u selu, ni u opštini niko ne zna kad će ta pomoć stići. Pozvao je telefonom sve nadležne čije je brojeve imao, ali novca još uvek nema. U sličnoj su situaciji i oni koji žive u inostranstvu, ali i dalje imaju kuće u kojima borave tokom leta.
Poseban problem za Jamenčane predstavlja činjenica da će, verovatno, i ove godine ostati bez prihoda od zemlje. Naime, zbog poplave i kišne godine, poljoprivredni proizvođači ne mogu prići svojim oranicama, pa prolećna setva za njih još nije ni počela. To je posebno zabrinjavajuće ako znamo da u Jameni oko 80 odsto stanovništva obrađuje oranice, tj. da većina živi upravo od poljoprivrede, a svega 20 odsto njih uspelo je da obavi neophodne radove.

Milijarda i po evra štete


Od posledica poplava, Srbija se još uvek nije oporavila. Vlada Srbije je, uz pomoć Evropske unije i Svetske banke, procenila da su majske poplave pričinile 1,6 milijardi evra štete, od čega je energetski sektor pretrpeo gubitke 700–800 miliona evra. Da li je baš moralo biti tako katastrofalno, da li je moglo biti sprečeno i da li se moglo brže i efikasnije reagovati – pitanja su na koja još uvek nema odgovora. Državni vrh ističe da se tolike padavine koje su išle i do 200 litara po kvadratnom metru, nisu očekivale. Navode i da se u civilnu zaštitu i odbranu nije ulagalo više decenija. Ono što sigurno jeste činjenica – svi evakuisani još uvek nisu u svojim domovima, dosta poplavljenih još uvek čeka na pomoć države ne bi li obnovili svoja ognjišta, a većina ima strah i od malo jače kiše.

 

RETROVIZOR

U pomoć pritekli i ligaši


Potresne slike koje su polovinom maja prošle godine stizale sa svih strana poplavljenih gradova i Save koja preti da potopi Šabac, Sremsku Mitrovicu, sela u šidskoj opštini i još mnogo naselja, ujedinile su sve građane, bez obzira na versku, nacionalnu etničku ili političku pripadnost. Nesreća je obrisala sve razlike. Na istom poslu ujedinili su se navijači, studenti, penzioneri, nezaposleni, vojska, policija, baš svi. U međuvremenu, pomoć je počela da stiže iz svih krajeva zemlje i sveta. U odbranu Sremske Mitrovice i Šida stalo je i oko 250 ligašica i ligaša koji su došli iz nekoliko gradskih i opštinskih odbora. U pomoć su pritekli Novosađani, Pančevci, Subotičani, Kikinđani, Vrščani, zatim ligaši iz Opova, Kovačice, Srbobrana, Bačke Topole, Bača... Osim u Sremskoj Mitrovici, članovi i simpatizeri LSV pomagali su u odbrani od poplava i u Šapcu, Sremskoj Rači i u Šidu.
Nekoliko gradskih i opštinskih odbora LSV pokrenulo je akcije humanitarne pomoći i u svojim prostorijama prikupljalo hranu, vodu, odeću i sredstva za ličnu higijenu. Samo u prvih nekoliko dana prikupljanja pomoći iz novosadskog odbora i odbora LSV u Kovačici i Beloj Crkvi, otišla su četiri kamiona robe.
Krajem 2014. godine, više odbora LSV organizovalo je i prikupljanje pomoći za šest porodica iz Jamene. Njima je, u gotovo identičnom iznosu, kupljena bela tehnika ili nameštaj, u zavisnosti od pojedinačnih potreba. A obezbeđeni su i novogodišnji paketići za najmlađe članove njihovih porodica.


 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...