Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comZa tri godine Vojvodina i njene lokalne samouprave zakinute za šest milijardi

NOVI SAD – Polako ističe i peti mesec od kada je Vladimir Putin javno izjavio da se odustaje od izgradnje „Južnog toka“, a „Gaspromnjeft“, vlasnik Naftne industrije Srbije i dalje plaća zaštićenu cenu rudne rente od tri odsto, iako ona u skladu sa zakonom iz 2011. godine, iznosi sedam procenata. Raniji izgovori za takvu zaštitu NIS-a, uglavnom su se svodili na to da zauzvrat stiže „Južni tok“ nakon čije izgradnje će poteći milioni dolara u državnu kasu. Međutim, ni nakon definitivne propasti tog projekta, NIS ne pomišlja da zbog te prevare počne da poštuje zakon i plaća onoliko koliko je propisano.

Tišina u ministarstvu

Televizija N1 pokušala je ovih dana da od nadležnih dobije odgovor na pitanje da li će rudna renta biti povećana, ali odgovor iz Ministarstva energetke nije stigao, dok su im u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku rekli da je krajnje vreme da zakon počne da se primenjuje na NIS. Inženjer geologije s dugogodišnjim iskustvom u istraživanju nafte i gasa, Aca Udicki, za Slobodnu Vojvodinu ukazuje na različite podatke koje NIS daje o proizvodnji nafte i gasa, pa tako navodi primer koji je NIS objavio u sopstvenim novinama „Energizer“. Naime, u prvom broju tog časopisa navodi se da je proizvodnja u 2012. godini iznosila 1.694.000 uslovnih tona nafte, dok u drugom broju stoji podatak od 1.605.000 uslovnih tona nafte. – Ta razlika od 90.000 tona u novcu iznosi 63 miliona dolara, dok je razlika u rudnoj renti dva miliona dolara – ukazuje Udicki.

Sve manje para od rente


Više sagovornika i dokumenati do kojih je nedavno došao Vojvođanski istraživačko - analitički centar (VOICE), ukazuju da Naftna industrija Srbije uplaćuje AP Vojvodini i lokalnim samoupravama sve manje novca na ime rudne rente, dok istovremeno zvanični izveštaji pokazuju da ta kompanija povećava obim proizvodnje domaće nafte i gasa. VOICE podseća da je Vlada Srbije 2013. godine, NIS-u odobrila povlašćeni položaj do 2023. godine, do kada bi rudna renta za tu kompaniju trebalo da iznosi tri odsto, iako je u skladu s „Energetskim sporazumom“ rekonstrukcija i modernizacija tehnološkog kompleksa završena 2012. godine, a izgrađeno je i skladište gasa „Banatski dvor“, dok je izgradnja „Južnog toka“ stopirana. VOICE nije uspeo da od Ministarstva rudarstva i energetike dobije uvid u dokumentaciju i odgovore na pitanja o rudnoj renti, a na pitanja nije odgovorio ni NIS. Međutim, VOICE je zahvaljujući podacima o uplatama u budžet Vojvodine, došao do računice po kojoj je APV, zbog niske rudne rente izgubila više od 970 miliona dinara za tri godine. Kad se tome dodaju gubici koje su pretrpele i lokalne samouprave u APV, dođe se do cifre od skoro šest milijardi dinara! U isto vreme, NIS je u prethodne tri godine od prodaje vojvođanskih resursa zaradio oko 245 milijardi dinara.

Poklanjanje Naftagasa je veleizdaja

i zločin koji ne zastareva!


KIKINDA – „Naftagas“ nije privatizovan, već je poklonjen drugoj državi i to se zove veleizdaja, izjavio je 3. aprila u Kikindi predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, i istakao da će LSV terati do kraja sveta kako bi pokazala da „Naftagas“ nije prodat Rusiji, već da joj je poklonjen. „Mi smo time što je Skupština Vojvodine jasno pokazala da je „Naftagas“ vlasništvo građana Vojvodine, pokazali da je Ruska federacija nesavestan kupac. To neće ništa značiti ni u Novom Sadu ni u Beogradu, ali videćemo šta će to značiti u Strazburu ili Briselu“, rekao je Čanak za kikindsku VK TV. On je podsetio da je „Naftagas“ poklonjen Rusiji zbog obećanja o izgradnji „Južnog toka“ koje nije ispunjeno, kao i podrške za Kosovo koje je proglasilo nezavisnost. „Za to mora neko da odgovara. Možda ne danas ili sutra, ali to je zločin koji ne zastareva“, rekao je Čanak.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...