Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comDokazano: Predloženi tradicionalni simboli nisu tradicionalni! Čist falsifikat!

NOVI SAD – Prošlo je mesec dana od neuspelog pokušaja da se Vojvodini, pored njenog rođenog grba i zastave koje godinama koristi, nametnu tzv. tradicionalni simboli. Sada se malo stišala halabuka od raznih samozvanih „patriota“ iz DSS-a i SNS-a koji su računali da je ovo već gotova stvar, pa se čuje i glas stručnjaka koji upozoravaju da predloženi „tradicionalni“ simboli, najblaže rečeno – nisu tradicionalni. Podsetimo, upravo na taj detalj upozoravala je Liga socijaldemokrata Vojvodine i zato njeni poslanici i poslanice i nisu glasali za predložene simbole. Baš zato što su čist falsifikat i nisu tradicionalni.

Šta kažu stručnjaci

Ovih dana, Srpsko društvo za heraldiku, genealogiju, faleristiku i veksilologiju „Beli orao“ (SHD) saopštilo je da nema dovoljno naučnog osnova da predložena varijanta grba iz juna 1848. bude smatrana „tradicionalnim“ grbom Vojvodine, pa čak ni istorijskim grbom samih Srba u Vojvodini, a isti je slučaj i s predloženom zastavom. Istovremeno, Srpsko društvo za heraldiku usprotivilo se i pokušaju uvođenja obavezne upotrebe „tradicionalnog“ grba i zastave AP Vojvodine, ukazujući da u evropskoj praksi obaveza zvaničnog i institucionalnog isticanja principijelno važi za „aktuelne“, važeće grbove i zastave, a da se za istorijske grbove i zastave načelno ne primenjuje. – Istovremenom obaveznom upotrebom „aktuelnih“ i „tradicionalnih“ simbola, u svakodnevnoj heraldičkoj i veksilološkoj praksi stvara se nered koji može imati odraza i u širim okvirima zajednice – stoji u saopštenju SHD-a. S druge strane, heraldičar Nemanja Todorović Štiplija istakao je da je grafičko rešenje koje je trebalo biti usvojeno u Skupštini Vojvodine, pogrešno i ne predstavlja „Tradicionalni grb Vojvodine“ po Statutu AP. On je rekao, kako je preneo portal Radio-televizije Vojvodine, da je bio šokiran kada se u javnosti pojavilo novo grafičko rešenje takozvanog „Tradicionalnog grba Vojvodine“. Kao jedan od primera nepoznavanja heraldike, Štiplija je naveo da je grafičkim ulepšavanjem štit s krstom i ocilima dobio zlatnu borduru koja u heraldici ima neko sasvim drugo značenje. – Dakle, nešto se pojavilo na grafičkom rešenju „Tradicionalnog grba“, a da to nema osnova ni u heraldici, a ni tradiciji – zaključio je Štiplija.

Predloženo rešenje nije tradicionalno

Govoreći o razlozima zbog kojih je LSV glasala protiv Predloga odluke o izgledu i korišćenju „oficijelnih i tradicionalnih simbola“ AP Vojvodine, šef poslaničke grupe LSV, Dušan Jakovljev, u emisiji „Oko“ na RTS-u, istakao je da bi Liga prihvatila predložene simbole da u pitanju nisu dvostruki i trostruki falsifikati. Ponovio je da postoji duboko nerazumevanje Vojvodine, te da je predložena zastava identična narodnoj zastavi Republike Srbije, a grb Kneževine Srbije. Ukazao je da nijedan od tih simbola nikada nije prihvaćen ni u jednoj instituciji. Jakovljev je naveo nekoliko primera, ilustrujući da je u tom periodu bilo više simbola koji bi se mogli tretirati tradicionalnim, ali se predlagačima nijedan od njih nije dopao.
– Imate Vojvodstvo srpsko i Tamiški Banat s njihovim simbolima, na kojima se nalazi dvoglavi orao koji se ne dopada predlagačima – dodao je Jakovljev, ocenivši da se iza pokušaja uvođenja ovakvih tradicionalnih simbola u dnevnu upotrebu – dakle dva grba na pečatu i isticanja dve zastave stalno, krije pokušaj promene koncepta AP Vojvodine i uvođenja devetnaestovekovnog koncepta zaokruženog etničkog i kulturnog srpskog prostora.

Pogledajte zastavu Vojvode Šupljikca,

Zemunske garde...


Lider LSV Nenad Čanak bio je još direktniji, pa je gostujući na N1, upozorio da tradicionalni vojvođanski simboli nisu samo srpski, nego svih građana Vojvodine i da je tu glavni problem Lige s pokušajem nametanja simbola Kneževine Srbije.
– Pogledajte zastavu Vojvode Šupljikca – na njoj je austrijski crni orao, na čijim su grudima srpska ocila. Nemam ništa protiv. Pogledajte zastavu Zemunske garde, na njoj je ogroman crveni štit na kojem su ocila, a sa strana su grbovi Srema, Banata, Bačke i Baranje, a nad svim tim kruna Svetog Ištvana. Nemam ništa protiv, to su originalni simboli iz XIX veka. Ali ako ćete vi sada podmetati falsifikat, a to je grb Kneževine Srbije, kao tradicionalni vojvođanski simbol, mi na falsifikate ne pristajemo – zaključio je on.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...