Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.com„Elektrovojvodini“ spremaju sudbinu „Naftagasa“: centralizacija, gašenje, pa prodaja!

NOVI SAD – Dve i po godine predstavnice i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine upozoravaju da će „Elektrovojvodina“ doživeti sudbinu NIS-a, to jest, da je izuzetno profitabilno vojvođansko preduzeće „Naftagas“ oteto od Vojvodine, bez odštete, i pripojeno novoformiranom preduzeću Naftna industrija Srbije, a zatim prodato, a da Vojvođani koji su ga gradili, nisu osetili nikakav boljitak od toga. Poslanik LSV Đorđe Stojšić upozorio je da je i „Elektrovojvodina“, nakon decenija ulaganja Pokrajine, prvo pripojena Elektroprivredi Srbije, a sada će, kao najprofitabilnija elektrodistribucija, zajedno s gubitašima, činiti EPS „Snabdevanje“.

– Isti model imali smo prilike da gledamo s Naftnom industrijom Srbije. Prvo ste imali „Naftagas“, zatim je to postalo NIS, onda je obezvređeno i nakon toga, imali smo vrlo netransparentnu prodaju ruskoj državi. Ista sudbina verovatno čeka i Elektroprivredu Srbije. Mi smo upozorili da će se to desiti s NIS-om i desilo se. Sada upozoravamo da će se isto desiti i s EPS-om – rekao je Stojšić.

 

Šta ostaje Vojvodini?

Manjak kasi 600 miliona i 650 radnika bez posla?!

 

Podsetimo, decembra 2012. godine, LSV je upozorila na to šta se sprema „Elektrovojvodini“, a Skupština AP Vojvodine ubrzo zatim raspravljala je i usvojila predlog da se predstavnici pokrajine i sindikata tog preduzeća uključe u razgovore o procesu reorganizacije EPS-a. Na toj sednici, Srđan Kružević (Jedinstvena Srbija) kao tadašnji vršilac dužnosti direktora „Elektrovojvodine“, upoznao je poslanike s nacrtom reorganizacije EPS-a, koji je predviđao i preuzimanje privrednog društva „Elektrovojvodina“, oduzimanje imovine, prihoda od prodaje i distribucije električne energije, kao i smanjenje broja zaposlenih. Sve to se sada dešava i predstoji, a Kružević je tada ocenio da bi se „Elektrovojvodina“ sa skoro 3.000 radnika, na taj način „svela na nivo kioska“, dok bi građani Vojvodine i Novog Sada godišnje bili uskraćeni za 600 miliona dinara, koliko iznose fiskalne obaveze „Elektrovojvodine“. Tih dana, sindikat „Elektrovojvodine“ precizirao je da bi usvajanjem navedenog predloga reorganizacije, bez posla u „Elektrovojvodini“ ostalo 650 radnika!

 

Ko je mogao naložiti obezvređivanje

kapitala „Elektrovojvodine“?

 

U prilog tvrdnjama da iza svega stoji priprema za prodaju EPS-a, a samim tim i „Elektrovojvodine“, govore dva detalja. Najpre, nekoliko meseci nakon što se obratio poslanicima i poslanicama Skupštine AP Vojvodine, Srđan Kružević je 19. marta 2013. u svojstvu direktora „Elektrovojvodine“ na Radio-televiziji Vojvodine izjavio kako je siguran da će aktuelno rukovodstvo EPS-a pokušati da privatizuje tu kompaniju. Dodao je da je dobio „nalog“ da na osnovu poslednjeg popisa imovine „Elektrovojvodine“, ima obavezu da tu imovinu umanji za 18,63 odsto. – To se zove obezvređivanje kapitala – otkrio je Kružević tada. Istine radi, treba reći i da na pitanja LSV-a ko mu je naložio da to učini, nikada nije odgovorio, iako su mu poslata i po Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja. Pitanje je, međutim, ko može naložiti nešto direktoru „Elektrovojvodine“? Hijerarhijski? Tu možda nije nevažno znati da je direktor EPS-a tada bio isti čovek koji je i danas direktor EPS-a i „reorganizuje“ tu kompaniju gaseći „Elektrovojvodinu“ – Aleksandar Obradović.

Drugi važan detalj datira od 4. maja ove godine. Tog dana, „Blic“ je objavio da je Evropska banka za obnovu i razvoj tražila u sporazumu o kreditu EPS-u da država proda 20 odsto te kompanije do kraja 2016. godine. Prema saznanjima tog lista, reč je o sporazumu kojim bi Elektroprivreda Srbije od EBRD dobila zajam od 200 miliona evra za finansijsko restrukturiranje tog javnog preduzeća. „Blic“ je objavio i da je ta međunarodna finansijska institucija voljna da pomogne restrukturiranje EPS-a, ali kao jedan od zahteva koji se pominje u sporazumu, jeste ulazak strateškog partnera u tu državnu kompaniju do kraja naredne godine.

 

Istorijat razvoja „Elektrovojvodine“

 

Elektrifikacija i izgradnja lokalnih centrala u Vojvodini, počela je puštanjem u rad centrale u Staroj Pazovi 1893. godine i u Novom Sadu, prvom centralom za proizvodnju naizmenične električne energije 1910. godine. Sredinom pedesetih godina prošlog veka, kreće elektrana u Ledincima, koja je dalekovodom visokog napona (110 kV) povezana s izvorima u Srbiji. Počinje prepakivanje ukupnih elektroinstalacija u snabdevanju Vojvodine električnom energijom, gase se male elektrane, a 28. juna 1958. godine, odlukom Skupštine SAP Vojvodine, osnovano je JP „Elektrovojvodina“. Ustavom iz 1974. godine, Pokrajina preuzima pravo i odgovornost za snabdevanje kupaca električnom energijom, a „Elektrovojvodina“ postaje elektroprivredno, a ne samo distributivno preduzeće. Znatan deo društvenog proizvoda pokrajine usmerava se u razvoj energetike i, putem posebnog samodoprinosa, izdvajaju se znatna sredstva građana i privrede za ulaganje u izgradnju novih blokova u termoelektranama po Srbiji. Pokrajina samostalno ulaže u izvore TE-TO u Novom Sadu i Zrenjaninu, i u rudnik Kovin. Takav razvoj trajao je do 28. decembra 1989. godine kada, nakon „jogurt revolucije“, republički parlament donosi odluku da „Elektrovojvodina“ od elektroprivrede postane distributivno preduzeće za Vojvodinu kao deo EPS-a, a da sva njena imovina iz sektora proizvodnje i prenosa električne energije, prelazi u vlasništvo EPS-a.

 

I na Fejsbuku protiv otimanja

 

Reakcija na otimanje „Elektrovojvodine“ ima i na društvenim mrežama. Primera radi, na Fejsbuku se mogu pronaći dve grupe građana koji su se pobunili protiv gašenja „Elektrovojvodine“: „Elektrovojvodina je vojvođanska“ i „Čija je naša struja - zaustavimo gašenje Elektrovojvodine“, na kojoj je moguće pročitati vesti i komentare o ovoj, očigledno veoma aktuelnoj i bolnoj temi.

 

Struja će poskupiti, a o svakoj banderi u Vojvodini 
odlučivaće ćata u Beogradu!

 

Mediji ovih dana naširoko objavljuju da će struja tokom leta poskupiti, a pojedini licitiraju da nas čeka još jedno poskupljenje struje u novembru. Pored poskupljenja, u Vojvodini će zbog ukidanja „Elektrovojvodine“, na gubitku biti i potrošači i zaposleni, ali i svi građani.

– Niti MMF, niti radne grupe, niti političke partije neće biti na gubitku. Biće na gubitku oni koji struju redovno plaćaju, koji očekuju usluge i koji ne očekuju da se, kada nazovu elektrodistribuciju, njihov zahtev prosleđuje u Beograd pa da se čeka tri meseca, nego da se usluga pruži na vreme – upozorio je Đorđe Stojšić, a slično pitanje je, gostujući na RTV Vojvodina, postavio i Dušan Jakovljev.

– Za mene je suštinsko pitanje – kad se bude centralizovalo tako da više niste privredno društvo nego objekt, deo ste nečega, šta će se desiti s transformatorom koji se pokvari u Tomaševcu? Da li mislite da će intervencija biti isto tako efikasna kao što je bila do sada? – upitao je on.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...