Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMMF i Restruktuiranje preduzeća koriste za još jaču centralizaciju

NOVI SAD – Najnovija poseta misije Međunarodnog monetarnog fonda koja je s administracijom Srbije, između ostalog, razgovarala o smanjenju broja zaposlenih u javnom sektoru, restrukturiranju javnih preduzeća i završetku privatizacije, ponovo je pokrenula pitanje nerazjašnjenih imovinskih odnosa između Republike i Pokrajine. Kako je 4. maja za RTV izjavio narodni poslanik i potpredsednik Lige  socijaldemokrata Vojvodine, Đorđe Stojšić, na primeru „Elektrovojvodine“ vidi se jasna namera da se pod plaštom reorganizacije i restrukturiranja učvrste temelji centralizacije, bez obeštećenja za građane Vojvodine.

– Vojvodina uopšte ne postoji u planovima reorganizacije i za sada, koliko znamo, ne samo da neće biti obeštećeni građani Vojvodine, kao što vidimo na primeru EPS-a, nego će ta centralizacija biti nastavljena – rekao je Stojšić. Podsetio je da je veći deo toga izgrađen novcem građana Vojvodine, a da se najveća ekspanzija dogodila krajem sedamdesetih i u osamdesetim godinama prošlog veka, u vreme njene pune autonomije. Nakon propale privatizacije, Pokrajina u najvećim gigantima, sada u restrukturiranju, praktično više i nema imovinu, a među malobrojnim koliko-toliko uspešnim javnim preduzećima, poput „Srbijagasa“, „Železnica“ ili „Pošte“, situacija je dodatno zakomplikovana. Iako nije akcionar u tim preduzećima, velik deo njihove imovine na teritoriji je Vojvodine, kaže Đorđe Stojšić, dodajući da su rešenja jednostavna.

– Da se Vojvodini vrate sve nadležnosti koje su joj na silu otete zajedno s imovinom, što znači i Železnice i Pošta i da se obešteti za prodaju Naftne industrije Srbije – ističe Stojšić.

 

Bilo vojvođansko 
i treba da se vrati

„Železnice“

„Putevi“

„Pošta“

„Telekom“

„Lutrija Vojvodine“

„Elektrovojvodina“

„Naftagas“

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...