Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNIS buši bez pitanja

SRBOBRAN – Početkom maja, Naftna industrija Srbije najavila je početak geofizičkih ispitivanja na teritoriji nekoliko opština u Bačkoj – Srbobranu, Bečeju, Žablju, Temerinu i Malom Iđošu. Kako je prenela RTV, iz kompanije su poručili da će se maksimalno truditi da tokom izvođenja radova ne remete svakodnevni život meštana kojima će nadoknaditi svu, eventualno nastalu štetu, a najavili su i početak razgovora s lokalnom samoupravom Bečeja o seizmičkim ispitivanjima koja će se obaviti na 650 kvadratnih kilometara južnobačkog regiona. S druge strane, u Srbobranu kažu da se, iako zakon predviđa obavezu izvođača da 15 dana pre početka radova obavesti lokalnu samoupravu i rudarskog inspektora, često dešava da se za radove sazna tek kada oni počnu.

– Naftovod u opštini Srbobran u nekoliko navrata postavljen je bez dozvola i znanja nadležnih organa, pa smo došli u situaciju da je zaštićeni park prirode „Beljanska bara“, po čijem dnu prolaze naftovodi, ugrožen u toj meri da u slučaju pucanja, nastupa ekološka katastrofa. Takođe, svedoci smo početka radova izvan eksploatacionog polja u naseljenom mestu Turija, gde se buši bez prethodne saglasnosti – upozorio je za naš list Marko Lutkić, pomoćnik predsednika opštine Srbobran. Prema najnovijim informacijama koje lokalna samouprava ima, istražno polje se širi na skoro celu teritoriju opštine Srbobran, a zatim će uslediti i proširenje eksploatacionog polja, nakon čega se može očekivati bušenje na svakom koraku. Lutkić upozorava da Srbobran trpi štetu i zbog činjenice da NIS rudnu rentu plaća tri, a ne sedam procenata, u skladu s važećim Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima. – Na taj način, opština Srbobran se svake godine ošteti za oko 160 miliona dinara predviđenih za infrastrukturna ulaganja i podizanje kvaliteta života građana – navodi Lutkić. I dok rudna renta u Mađarskoj iznosi 12%, u Bugarskoj 12,5%, u Sloveniji 18%, a u Rusiji čak 22%, kod nas se ni tih 7% ne poštuje.

Milioni idu gradovima bez bušotina

Ovih dana završen je i NIS-ov konkurs „Zajednici zajedno 2015.“, u okviru kojeg se finansiraju 152 projekta s ciljem da se unaprede uslovi života u lokalnim zajednicama u kojima kompanija posluje, i doprinese njihovom razvoju. Kako ukazuje Lutkić, rezultati konkursa pokazuju da je grad Beograd, recimo, dobio 20 miliona, Čačak 8, ili Niš 5 miliona. – Svi ovi gradovi nemaju nijednu bušotinu na svojoj teritoriji. S druge strane, opštine Srbobran i Kanjiža, u kojima se buši i ispumpava nemilosrdno, dobile su po pet miliona – upozorava on.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...