Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSprečeno još jedno umanjenje nadležnosti Vojvodine

NOVI SAD – Na javnoj raspravi o izmenama Zakona o sportu, održanoj nedavno u Novom Sadu, izvojevana je važna pobeda za AP Vojvodinu i za lokalne samouprave, jer je od Ministarstva omladine i sporta dobijeno obećanje da će predložene sporne odredbe koje bi narušile izvorne nadležnosti APV u oblasti sporta, biti brisane, istakla je za RTV pokrajinska sekretarka za sport i omladinu, Marinika Tepić. Ona je u uvodnom izlaganju na toj javnoj raspravi rekla da je zabrinuta da se kroz ovaj Zakon, „na mala vrata uspostavlja centralizacija budžetiranja i odlučivanja, svodeći autonomnu pokrajinu ne samo na službu Ministarstva već ponegde i na udruženja građana“.

Inspektor ocenjuje AP

– To bi u praksi značilo da će Ministarstvo, preko svojih republičkih sportskih inspektora kontrolisati svaki ugovor, apsoluno sve što se odobrava na nivou pokrajine i lokalne samouprave. Takođe, i nužno posledično u vezi s tim jesu kaznene odredbe koje su zaista potpuni ekskluzivitet u negativnom smislu, koje ne postoje ni u jednom zakonu – precizirala je Tepićeva. Rekla je da je bilo predviđeno da republički inspektor pokrajinu i lokalnu samoupravu može kazniti s dva miliona dinara, zato što je procenio da su one nesavesno ili neblagovremeno odlučivale, čime se derogiraju i krše Ustav i Zakon o državnoj upravi.

Teška 2014. godina

Ovoga puta nije prošlo, ali treba očekivati da se takav manir nastavi usvajanjem drugih zakonskih rešenja. Poslanici LSV su cele godine bili bitku za očuvanje ingerencija APV. U uspehe se može ubrojati amandman na izmene Zakona o privatizaciji, kojim je u taj akt uneta odredba koja garantuje da će i ubuduće deo prihoda od privatizacije preduzeća na teritoriji AP Vojvodine, ići u njen budžet. Međutim, u avgustu ne prolaze amandmani LSV na Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, pa AP Vojvodina ostaje bez prava da daje saglasnost na prostorne planove jedinica lokalne samouprave i generalne urbanističke planove na teritoriji pokrajine. Nisu prošli ni amandmani na Predlog zakona o javnom informisanju i medijima, zatim na Izmene zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao ni amandman na Predlog zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, a svaki taj put, Pokrajina je ostala bez dela ingerencija. AP Vojvodina je usvajanjem izmena Zakona o finansiranju političkih partija, ostala i bez mogućnosti da finansira rad političkih stranaka koje učestvuju u radu pokrajinskog parlamenta, dok je to pravo ostalo Narodnoj skupštini Republike Srbije.

 

Postoji još jedan manir, a to je da se za nadležnosti ne da novac. Pre tri meseca, u februaru, na sastanku predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora i ministarke za saobraćaj Zorane Mihajlović, istaknuto je po ko zna koji put da Vojvodina treba da dobije svoje preduzeće za puteve, kako bi mogla da brine o putevima II reda na svojoj teritoriji. Sličnih izjava iz republičke vlade bilo je i ranije, ali svaki put izostane osnovno – da vlast kaže kad će prebaciti sredstva, jer u suprotnom, AP Vojvodina ne može sprovoditi svoje ingerencije.

Jakovljev: Vojvodina očerupana

Da je otimanje nadležnosti trend koji traje, potvrdio je u izjavi za „Dnevnik“ i šef poslaničke grupe i potpredsednik pokrajinskog parlamenta, Dušan Jakovljev. On je ocenio da Vojvodina u predstojeće izbore ulazi očerupana sa svih strana, počevši od poljoprivrede, prosvete i donošenja niza zakona od kojih je svaki ponešto „uštinuo“ od nadležnosti Vojvodine.

 

 

 

Čanak i ministar finansija uskoro 
o problemima finansiranja Vojvodine

 

NOVI SAD/BEOGRAD – Potpredsednik LSV Đorđe Stojšić izjavio je da će uskoro doći do najavljenog sastanka lidera LSV Nenada Čanka i ministra finansija Dušana Vujovića, o dugovanju Republike Pokrajini i mogućnosti obeštećenja, dodajući da je iznos duga zvanično milijardu evra. On je ocenio i da će, s obzirom na kratak rok za reorganizaciju EPS-a, i slučaj „Elektrovojvodine“ neminovno biti tema tog sastanka. Sastanak lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i ministra finansija Dušana Vujovića, kako je ranije najavljeno, biće u zgradi Ministarstva finansija. Podsetimo, do sastanka će doći zato što je Čanak tokom obraćanja u parlamentu, pitao ministra Vujovića može li se Vojvodini dugovati više od milijardu evra, s obzirom na to da Vlada Srbije ne poštuje ustavnu odredbu o izdvajanju sedam odsto budžeta za pokrajinu. Ministar Vujović je – kako je izjavio zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš – ne odredivši se prema tome da li se Vojvodini duguje ili ne, i da li se može dugovati ili ne, rekao da se može razgovarati. – Videćemo šta će biti posledica razgovora... ali, u svakom slučaju, posle Čankove opaske za skupštinskom govornicom (prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta) o dugovanjima, oni su se dogovorili o sastanku – rekao je Kostreš.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...