Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSevaju šipke, zakon povučen, a štampa udžbenika će kasniti

NOVI SAD – Velike su šanse da ove jeseni znatno kasni štampa svih udžbenika.  

Predlog zakona o udžbenicima povučen je iz parlamenta i pitanje je kada će on biti usvojen, kao i da li će onda izdavačke kuće uspeti sve da završe na vreme.

 

Pritisci i krivične prijave

Vlada Srbije, na predlog Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, povukla je 12. maja iz skupštinske procedure Predlog zakona o udžbenicima, zbog brojnih pritisaka i nesuglasica u vezi s rešenjima u tom budućem propisu. Ministarstvo je čak saopštilo da su zbog velikih promena koje se uvode ovim zakonom, pritisci toliko eskalirali da je pomoćnik ministra dr Milovan Šuvakov 7. maja brutalno pretučen metalnom šipkom. Ministar Srđan Verbić rekao je tog dana da je zakon povučen jer nije dobar, a sutradan je izjavio da je odluka o povlačenju doneta zbog lobista, među kojima ima i izdavača. Tek pošto je nastalo opšte prepucavanje što među izdavačima, što s ministarstvom, ostalo je nejasno zašto je zakon zaista povučen i šta se tu tačno događa. Prema pisanju „Večernjih novosti“, izdavači su od početka sporili, između ostalog, članove zakona koji regulišu maksimalnu cenu udžbenika, obim, uvođenje elektronskih dodataka i tome slično, jer bi im sve te novine smanjile profit.

Ministar Verbić kaže da je tržište udžbenika u Srbiji vredno oko 80 miliona evra. Nezvanične procene koje su objavile „Večernje novosti“, dosežu sumu od 150 miliona evra.

Primena tek dogodine

Olena Papuga koja je i članica Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije, u izjavi za „Slobodnu Vojvodinu“ kaže da je dobro što je Predlog zakona o udžbenicima povučen, jer je nekvalitetan i neprimenjiv, a pitanje je i da li će se zakon sada pisati ispočetka ili će biti menjane neke odredbe. Ona procenjuje da će nedonošenje zakona o udžbenicima na vreme, sigurno usloviti da školska 2015/2016. godina počne bez svih potrebnih knjiga svim đacima. Prema njenim rečima, ako bi on bio usvojen u septembru ove godine, tek bi u školskoj 2016/2017. godini sve moglo biti urađeno po novom zakonu i udžbenici ne bi kasnili.

Niskotiražne udžbenike 
izdaju i privatni izdavači

Pomaka ima oko izdavanja niskotiražnih udžbenika, za koje je do sada ekskluzivno pravo imalo JP „Zavod za izdavanje udžbenika“, a njihovo štampanje plaćala je država iz fonda u koji su svi izdavači morali da uplaćuju po jedan procenat svoje godišnje dobiti. Papuga napominje da to gotovo nikad nije poštovano, pa je novac kasnio, a samim tim i štampanje udžbenika, zbog čega su deca godinama imala problem.

– Novi zakon predviđa da privatni izdavači izdaju i udžbenike nacionalnih zajednica. To znači da, ako privatna izdavačka kuća štampa udžbenik na srpskom jeziku za matematiku za peti razred, mora da ga štampa i na jeziku nacionalne zajednice. Međutim, rok za prevođenje ovih knjiga izuzetno je kratak, svega 30 dana, i pitanje je koja će izdavačka kuća moći da ga poštuje – ističe narodna poslanica LSV.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...