Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comGlavne Nadležnosti EPS-a se prebacuju u Vojvodinu

BEOGRAD/NOVI SAD –  Elektroprivreda Srbije će premestiti svoj nacionalni operativni dispečerski centar u Novi Sad, pa će u njemu biti „srce“ sistema za celu Srbiju. Premijer Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa predsednikom LSV Nenadom Čankom, objasnio da to znači i dopunske investicije kao i nove informacione sisteme. Lider LSV Nenad Čanak je ocenio da je aktuelna vlada prva koja pokazuje osećaj da je Vojvodina deo Srbije, te da je ključni dokaz za to odluka da se glavne nadležnosti EPS prebace u Vojvodinu. Nenad Čanak  je naveo da je, inače, samo pokretanje pitanja gašenja Elektrovojvodine doživljeno kao model otmice vojvođanske imovine.
- Do sada smo stalno bili u situaciji da smo mi dve strane. Ovo nije pitanje strana, već boljitka za građane. Mislim da će za Vojvodinu i kompletnu Srbiju ovakvo jedno rešenje biti korak napred. To nije ono što smo mi želeli, ali je apsolutno mnogo više od onoga što smo očekivali – rekao je predsednik LSV.  On je naveo da je sa premijerom dogovoreno da u roku od 365 dana u Novi Sad bude prebačena elektrodistribucija za celokupnu Srbiju.

Skupština Vojvodine po drugi put
protiv gašenja „Elektrovojvodine“


Iako je činjenica da LSV ovim ne može biti zadovoljna, sigurno je i da je ovo prvi korak u borbi za Elektrovojvodinu sa kojom LSV jedina nije prestala i neće prestati. Podsetimo, do sastanka Vučić Čanak je došlo nakon dva pisma koja je Čanak uputio Vučiću, insistirajući da se sačuva „Elektrovojvodina“. Glavni odbor LSV odlučio je na sednici održanoj 23. maja u Kovačici da se od Vlade Republike Srbije zatraži da da zaustavi gašenje “Elektrovojvodine”, da bi nekoliko dana kasnije, 26. maja, Skupština AP Vojvodine usvojila zaključke kojima se protivi gašenju „Elektrovojvodine“ i njenom priključenju Elektrodistribuciji Beograd i predlažu da „Elektrovojvodina“ ostane posebno privredno društvo. To nije bio prvi put, sličlnu odluku je doneo i decembra 2012. Ipak, 1. juna u EPS-u su potpisani ugovori o formiranju jedistvenog elektrodistribitivnog preduzeća i o pripajanju sedam preduzeća za proizvodnju uglja i struje u Javno preduzeće EPS. Tog dana Elektrovojvodina je praktično prestala da postoji i pripojena je Elektrodistribuciji Beograd.

Direktori da deponuju pasoše

U međuvremenu, 29. maja, predsednik LSV je shodno odluci Glavnog odbora uputio pismo premijeru Aleksandru Vučiću sa zahtevom da se zaustavi njeno gašenje. Čuvši vest o odluci EPS, 1. juna je ocenio da je ukidanje „Elektrovojvodine“ velika sramota i nova otimačina vojvođanske imovine.
– Na isti način, kao što se radi sada, svojevremeno je gašen i centralizovan vojvođanski „Naftagas“ koji je onda, kao Naftna industrija Srbije, bez pitanja poklonjen Ruskoj Federaciji. Šest godina nakon “posla veka” dok izvlače vojvođansku naftu po najnižoj rudnoj renti u Evropi, Srbija je obaveštena da neće biti ništa od “Južnog toka”. Sve ovo što se sada radi, radi se da bi na isti način bio centralizovan i prodat EPS – rekao je Čanak. Podsetio je i da se Skupština AP Vojvodine dva puta usprotivila gašenju „Elektrovojvodine“, ali da su njeni stavovi ignorisani.
– Sada je sasvim jasno šta vlast misli o Vojvodini i njenoj autonomiji. Ovo je nastavak ekonomskog, političkog, kulturnog i simboličkog krunjenja ne samo autonomije Vojvodine, nego i svega što u imenu ima reč i pojam Vojvodina – istakao je lider LSV. Takođe, pozvao je direktora EPS-a Aleksandra Obradovića i sve direktore preduzeća koji su s njim potpisali ugovore, da ako imaju trunke časti i obraza deponuju svoje pasoše na barem deset godina, a ne da odmah po prodaji EPS-a odu u inostranstvo za savetnike u nekim energetskim kompanijama, kao što je bio slučaj sa ljudima koji su reformisali bankarski sistem u ovoj zemlji.

Novo pismo Vučiću

Budući da je odgovor premijera izostao, naredno pismo sa istim pozivom Vučiću je uputio 21. juna.
- Uz sve razumevanje za potrebu da se pristupi promenama u organizaciji rada i unapređenju efikasnosti Elektroprivrede Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine i ja lično uvereni smo da nije i ne može biti dobro rešenje kojim se uspešna „Elektrovojvodina“ pripaja neuspešnoj Elektrodistribuciji Beograd, odnosno formira jedan operator distributivnog sistema. U to nas uveravaju i odlični poslovni rezultati, najmanji gubici na električnoj mreži i najveća dobit „Elektrovojvodine“ u odnosu na celokupan EPS, a naročito u odnosu na Elektrodistribuciju Beograd, koja je prošlu godinu završila sa znatnim gubitkom – naveo je Čanak u tom pismu.
- Tokom skoro šezdeset godina rada, zahvaljujući odgovornom upravljanju, ulaganju u infrastrukturu i stručne kadrove, te razvijanju i unapređenju naplate, „Elektrovojvodina“ je izrasla u snažnu kompaniju koja na najbolji način razume i podmiruje potrebe kako individualnih tako i privrednih potrošača električne energije na području AP Vojvodine.  Zato je izuzetno važno da „Elektrovojvodina“ zadrži sadašnji status distributera električne energije za područje AP Vojvodine. Ovim povodom sam Vam pisao i 29. maja. Budući da bi EPS sa novom organizacijom rada trebalo da počne 1. jula, pozivam Vas još jednom da uložite svoj autoritet i sprečite nanošenje velike nepravde AP Vojvodini – poručio  je Čanak u pismu premijeru.

Kolar: Postojaće samo Beograd i zemljište

Poslanice i poslanici LSV, kako u pokrajinskom tako i republičkom parlamentu, žestoko su se suprotstavljali gašenju „Elektrovojvodine“. Ostao je upamćen govor poslanika LSV Roberta Kolara u Skupštini AP Vojvodine u kojem je ukazao da je po sredi najdrastičniji oblik centralizacije
- Ovo je nastavak otimanja imovine AP Vojvodini koji je režim Slobodana Miloševića počeo sa Poštom, sa Lutrijom Vojvodine, pa je nastavljena preko Naftne industrije Srbije, preko smešnih 7 posto, do Elektrovojvodine. Zato što ovo jeste projekat urušavanja i ovako jadne autonomije Vojvodine, zato što ovo jeste projekat smanjenja budžeta AP Vojvodine, te samim tim njegovog dodatnog obesmišljavanja i obesmišljavanja postojanja AP Vojvodine. Zato što još milion drugih stvari mogu da kažem, ali ono što je najgore – ovakvom centralizacijom postojaće Beograd i zemljište – predočio je Kolar. On se osvrnuo i na komentare pojedinih poslanika da je 1. jul, kada stupa na snagu nova organizacija rada EPS-a blizu i da ništa ne može da se uradi za manje od preostalih mesec dana, poručivši da poslanice i poslanici sa te sednice ne odu kući i da se uošte sve završi tako što su prihvatili zaključke.  - Jer, mi smo ovde, podsetiću vas, poslanici izglasani glasovima građanki i građana Vojvodine. Naš posao je da štitimo imovinu Vojvodine – podsetio je Kolar, dok je njegova koleginica iz poslaničke klupe Kristina Meneši upozorila da će ako se ostvari predviđeni model restrukturiranja,
i sistem centralizacije ne može doneti boljitak, niti građanima AP Vojvodine, niti građanima Republike Srbije u celini. Sa druge strane, Branislav Bogaroški, potpredsednik Pokrajinske vlade u svom obraćanju pokrajinskom parlamentu je rekao  da shvata da EPS kao celina mora da bude efikasniji, ali je upitao zašto onda ostala privredna društva nisu dovedena na nivo Elektrovojvodine, a nakon toga napravljen jedinstven sistem.

Letak

U Novom Sadu i širom Vojvodine ligašice i ligaši su podelili na hiljade letaka u kojima je ukratko navedeno šta se stvarno krije iza gašenja Elektrovojvodine, a što građani ne mogu da pročitaju u medijima ili čuju od nadležnih organa.

Kako podaci o imovini

Elektrovojvodine mogu biti tajna


Kako može biti službena tajna poslovanje i uplata poreza „Elektrovojvodine“ kao javnog preduzeća u budžete Srbije, Vojvodine i lokalnih samouprava, upitao je 11. juna narodni poslanik i potpredsednik  LSV Đorđe Stojšić, nakon što je obelodanjeno da je Poreska uprava Ministarstva finansija Srbije odbila zahtev Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE), u kojem su traženi podaci o Elektrovojvodini i proglasila ih službenom tajnom.
– Kako može biti službena tajna odgovor na pitanje kolika je vrednosti imovine i kapitala Elektrovojvodine i njenih ogranaka? Po čemu je tajna odgovor na pitanje da li je ta imovina umanjena u prethodnih pet godina i, ako jeste, po kojem osnovu – naveo je Stojšić. Najavio je i da će ista pitanja postaviti u formi poslaničkog pitanja i zahtevati odgovore Ministarstva finansija, a da će se za pomoć obratiti i povereniku za informacije od javnog značaja.

„U mnogim pitanjima se ne slažemo,

to se odnosi i na vojvođansku policiju

na kojoj LSV insisitira“


Lider LSV Nenad Čanak je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem rekao  da se u mnogim vojvođanskim pitanjima ne slaže sa premijerom, te da se to odnosi i na ideju o formiranju vojvođanske policije, na kojoj Liga insistira.
- Niko od nas nema pravo da zbog svojih političkih ciljeva ugrožava intrese građana – ukazao je on. Treba međutim reći i da je jedan od ključnih razloga za sastanak sa Vučićem bilo upravo pronalaženje rešenja za efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i organizovanog tržišta narkotika, koji, prema njegovim rečima, ugrožavaju život građana, a čemu su dokaz i gotovo svakodnevni obračuni kriminalnih grupa u Novom Sadu.
Premijer je  zatim izjavio da će u Novom Sadu biti pojačano prisustvo snaga bezbednosti u borbi protiv kriminaliteta i posebno protiv širenja narko tržišta, te da u tom smislu rezultate očekuje u najkraćem roku. On je rekao da je tim povodom kontaktirao sa šefom Bezbednosno-informativne agencije i ministrom unutrašnjih poslova i da je s njima dogovoreno jačanje "i vidiljivo i nevidljivo" bezbednosnih snaga u Novom Sadu.  "Mislim da ćemo imati rezultate u najkraćem periodu", rekao je Vučić.
Stojšić: akciza na struju neće uvesti red u finansije
Narodni poslanik LSV Đorđe Stojšić izjavio je tokom rasprave o uvođenju akcize na struju, da će njeno uvođenje najviše kazniti građanke i građane Vojvodine, te da poslanici LSV neće glasati za predložene izmene Zakona o akcizama. Stojšić je ocenio da podizanje dodatnih nameta neće uvesti red u naše finansije, jer na rashodnoj strani potoji niz netransparentnih odliva i građani bilo kakav nov namet, akciju ili porez doživljavaju kao harač. Poslanik LSV je istakao i da je u nekim delovima Srbije naplata oko 30-40 odsto, u Vojvodini 90 procenata, ali i da je EPS u ovoj godini „budžetirala 430 miliona dinara za nekakve konsultante“.

Istraga protiv svakog ko je zloupotrebio novac građana


Nenad Čanak je nakon sastanka sa Vučićem istakao da LSV neće nikad, niti je dozvoljavala da zbog bilo kakvih partijskih interesa ili bilo kakvih krupnih reči krije lopovluk. “Ono za šta ćemo uvek biti to je da istraga bude fer, i da istraga bude urađena profesionalno. To je apsolutno ispred zagrade. Partijski progoni ne dolaze u obzir, naravno. Ali kriminal i partijsku pripadnost mešati su potpuno naopake stvari, jer se time onda partijska knjižica koristi kao imunitet protiv krivičnog gonjenja, što je nedopustivo“ naglasio je Čanak. Na sastanku s Vučićem bilo je reči i o jačanju borbe protiv širenja narko tržišta, te da je sa šefom Bezbednosno-informativne agencije i ministrom unutrašnjih poslova dogovoreno jačanje "i vidiljivo i nevidljivo" bezbednosnih snaga u Novom Sadu.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...