Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comNIS nam prodaje i iznajmljuje naše geotermalne izvore

NOVI SAD – Naftna industrija Srbije državi Srbiji iznajmljuje njene geotermalne potencijale, nudi ih i na prodaju, a od celokupnog aranžmana znatne štete trpe domaće banje, objavio je prošle nedelje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Njihovo istraživanje potvrdilo je ono na šta Liga socijaldemokrata Vojvodine godinama upozorava – da su s privatizacijom Naftne industrije Srbije, ruskom državnom preduzeću „Gasprom“ poklonjene sve rezerve nafte i gasa, sa svim izvorištima, kao i sve geotermalne bušotine.
Na pitanje na osnovu čega je NIS dobio pravo na eksploataciju iz geotermalnih izvora, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, Nenad Stanković, objasnio je za VOICE da je ta kompanija to pravo nasledila od nekadašnjeg „Naftagasa“, a na osnovu pravnog sledbeništva i kupoprodajnog ugovora. U opširnom tekstu koji možete pročitati na (www.voice.org.rs), navodi se da su banje u Vojvodini prinuđene da, za potrebe banjskog lečenja, kupuju geotermalnu vodu od NIS-a koji diktira i cenu i uslove, a lokalne samouprave plaćaju za alternativnu energiju koja se nalazi na njihovoj teritoriji. Prema podacima do kojih je došao VOICE, NIS je u toku prošle godine od geotermalnih izvora u Vojvodini zaradio 24,6 miliona dinara, od čega se, na ime plaćanja naknade, u budžet Vojvodine vratilo 24,6 hiljada dinara, dok je u budžete vojvođanskih opština uplaćeno 98,6 hiljada dinara, a u republički je uplaćeno 246,6 hiljada dinara.
Prema evidenciji Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine, NIS poseduje ukupno 78 bušotina s geotermalnom vodom. Resorni pokrajinski sekretarijat je u dva navrata u prethodne tri godine, tražio od NIS-a da uskladi svoje poslovanje sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ali su odgovori te kompanije izostali, naveo je VOICE. Inače, NIS povećava cenu geotermalne vode, pa je tako, primera radi, Specijalna bolnica za rehabilitaciju „Banja Kanjiža“ 2012. godine NIS-u plaćala od 53 do 63 dinara bez PDV-a, 2013. od 60 do 67 dinara bez PDV-a, a 2014. od 70 do 89 dinara bez PDV-a. „Banja Junaković“ je NIS-u za korišćenje geotermalne vode u 2014. godini, platila 6,2 miliona dinara.

 

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...