Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comUnižavanje demokratije i javne reči u Zrenjaninu

ZRENJANIN - Skupština Grada Zrenjanina usvojila je izmene Poslovnika o radu lokalnog parlamenta, a koji, između ostalog, predviđa sankcije za odbornike – opomenu, oduzimanje reči i udaljavanje sa sednice, uz novčani deo kazne. Za opomenu će odborniku biti oduzeto 20 odsto odborničkog dodatka, za oduzimanje reči polovina, a za udaljavanje sa sednice ceo odbornički dodatak. Međutim, u Poslovniku nisu navedeni i razlozi zbog kojih odbornici mogu biti kažnjeni, već se to ostavlja na slobodnu procenu predsedniku, odnosno predsedavajućem u Skupštini. Šef odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u zrenjaninskom parlamentu Dejan Čapo kaže za Slobodnu Vojvodinu da ovakav Poslovnik, kakav ne postoji ni u jednoj skupštini, unižava demokratiju i javnu reč u Zrenjaninu, zbog čega se Liga obratila kancelariji OEBS-a u Srbiji.
Čapo, koji je i poslanik LSV u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, predočava da je u poslovnicima o radu republičkog parlamenta i drugih skupština gradova i opština tačno navedeno zbog kojih se reči, rečenica i postupaka izriče koja vrsta kazne.
- Pošto u poslovniku zrenjaninske skupštine nema jasno preciziranih razloga za kažnjavanje, može se desiti da odbornik bude kažnjen jer je govorio malo duže od propisanog vremena, ili da se malo udaljio od teme. Ovo se pre svega odnosi na odbornike opozicije čija usta vlast želi da zatvori – istakao je on i dodao da narodni poslanici plaćaju duplo manje novčane kazne od onih koje će biti razrezane zrenjaninskim odbornicima.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...