Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comSeksualno vaspitanje za sve srednjoškolce u Vojvodini

NOVI SAD – Posle dve godine uspešnog sprovođenja programa „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“, đaci drugih razreda gotovo svih vojvođanskih srednjih škola, biće u prilici da od posebno obučenih edukatora uče sve o seksualnom vaspitanju. Ovogodišnjim konkursom Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, omogućeno je izučavanje tog vannastavnog predmeta u 72 škole, što je sedam puta više nego pre dve godine, kada je program počeo. To znači da je za dve godine o seksualnom vaspitanju učilo oko 6.000 šesnaestogodišnjaka, a isto toliko njihovih vršnjaka širom Vojvodine sledeće školske godine proći će kroz taj program zdravstvenog vaspitanja. Pokrajinska sekretarka Marinika Tepić ističe da bi uskoro taj program mogao biti uveden u osnovne škole odnosno da bi o zdravstvenom vaspitanju mogli učiti učenici šestih razreda.

Trebalo bi da krene od šestog razreda

– Naša je pretpostavka bila da će učenje o reproduktivnom zdravlju u srednjoj školi biti kasno, ali sada smo na istraživanjima to i dokazali. Granica stupanja u seksualne odnose jeste niža, a i sama spoznaja problematike i dostupnost različitih informacija putem interneta, sada je veća. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se o tome uče deca već od četvrte godine, naravno u skladu s njihovim spoznajama. Mišljenja smo da bi najbolje bilo taj predmet uvesti u šesti razred – ističe Tepić u izjavi za „Slobodnu Vojvodinu“ i dodaje da će sekretarijat rezultate dvogodišnjeg rada predstaviti Skupštini AP Vojvodine i inicirati uvođenje vaspitanja o reproduktivnom zdravlju u obrazovni sistem.
Ona je istakla da je veliko zadovoljstvo što su đaci, profesori, direktori, školski odbori, a pre svega roditelji, prepoznali značaj projekta „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ i što iz godine u godinu, sve veći broj škola učestvuje u njemu. O reproduktivnom zdravlju do sada su učili đaci drugih razreda 64 vojvođanske srednje škole, a u školskoj 2015/2016. ovaj predmet pohađaće šesnaestogodišnjaci iz 72 škole u Pokrajini, što je obuhvat više od dve trećine vojvođanskih srednjih škola, tj. 90 odsto teritorije AP Vojvodine.

Češće čitaju na internetu, nego što čuju od stručnjaka

Istraživanja pokazuju da mladi sve više dolaze do informacija putem interneta, a najmanje od stručnih lica, što kasnije ima nemerljive posledice i to ne samo kada je reč o neželjenim trudnoćama već i o mnogobrojnim polno prenosivim bolestima. Upravo zato, radna grupa sastavljena od eminentnih stručnjakinja iz oblasti ginekologije, urologije, psihologije, epidemiologije i omladinskog rada, pažljivo je kreirala i program i priručnik namenjen srednjoškolcima. Istraživanje koje je sprovedeno, pokazuje koliko srednjoškolci ne znaju ni osnovne stvari kada je reč o njihovom reproduktivnom zdravlju. Po završetku uporedne analize dobijenih podataka, biće upućena inicijativa prvo Skupštini Vojvodine, a potom Narodnoj skupštini Srbije za uvođenje „Zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju“ u obrazovni sistem.

Svakog dana jedna žena umre,

a četiri obole od raka grlića materice


Pokrajinska sekretarka ukazala je na alarmantne i poražavajuće podatke Instituta za javno zdravlje Srbije i Instituta za javno zdravlje Vojvodine koji pokazuju da u Srbiji, svakog dana jedna žena umre, a najmanje četiri obole od raka grlića materice. Zbog toga se ona založila za uvođenje vaspitanja o reproduktivnom zdravlju u obrazovni sistem.

Već osam aktivnih škola

u Vojvodini


Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić uručila je početkom juna sertifikate „Aktivne škole“ novosadskoj osnovnoj školi „Đorđe Natošević“ i kikindskim osnovnim školama „Sveti Sava“ i „Jovan Popović“. Program „Aktivne škole“ kojim je ove godine obuhvaćeno osam vojvođanskih osnovnih škola, jeste sastavni deo Strategije razvoja školskog sporta u AP Vojvodini. Program „Aktivne škole“ predstavlja veliku promenu u osnovnoškolskom obrazovanju kada je reč o zdravlju svih učenika škola koje su u tom programu. Zdrava ishrana, fizička aktivnost tokom malih i velikih odmora, veći broj sportskih sekcija, čine ove škole „aktivnijim“ od drugih.

Bolji uslovi za

plivače, gimnastičare,

vaterpoliste


Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu finansirao je s pet miliona dinara kupovinu najsavremenije elektronike za Plivački savez Vojvodine, koja će obezbediti najpreciznija merenja. Resorna sekretarka Marinika Tepić, prilikom prezentovanja opreme na bazenu „Slana bara“ u Novom Sadu, istakla je da će ubuduće, pošto je mobilna, ta elektronika biti korišćena na svim takmičenjima koja se održavaju u Vojvodini. Plivačice i plivači imaće priliku da tačno izmere svoja vremena i postignu norme za velika međunarodna takmičenja, što dosad nije bio slučaj i obično su morali putovati u inostranstva ili iznajmljivati neophodnu elektronsku opremu. Još pet miliona dinara obezbeđeno je za kupovinu partera za Gimnastički savez Vojvodine koji će biti jedini sertifikovan u zemlji, a sredstva je dobio i Vaterpolo savez Vojvodine koji će kupiti golove za sve vojvođanske vaterpolo klubove. Značajna sredstva za dodatni program dobio je i Kajak kanu savez Vojvodine, za kupovinu pet čamaca četvoroseda za mlađe kategorije.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...