Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comKo god da je snimao, neka otpusti tonca

NOVI SAD – Objavljivanje tajnih snimaka susreta predsednika SPS-a i šefa ministra inostranih poslova Ivice Dačića i Rodoljuba Radulovića, poznatog kao Miša Banana, inače saučesnika Darka Šarića u švercu 5,7 tona kokaina iz Amerike, za šta je osuđen na 11,5 godina zatvora, podiglo je početkom septembra veliku buru u domaćoj javnosti. Komentarišući taj slučaj, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u izjavi za Tanjug ocenio je da slike bez reči ne znače skoro ništa.
– Pošto se na snimcima ništa ne čuje, ko god da ih je pravio – neka otpusti tonca – rekao je kratko Čanak. Podsetimo, novinari Mreže za istraživanje kriminala i korupcije „KRIK“ objavili su 7. septembra tajne snimke koji svedoče o susretima jednog od šefova narko-kartela, Rodoljuba Radulovića, s čelnim ljudima srpske policije tokom 2008. i 2009. godine. Kako se moglo videti, na snimcima su zabeleženi susreti Radulovića i bivšeg ministra policije Ivice Dačića, kao i ljudi iz vrha njegovog kabineta – Branka Lazarevića i Vanje Vukića, te savetnika za bezbednost Ivice Tončeva. Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš ocenio je u intervjuu „Dnevniku“ da se taj snimak sigurno nije pojavio slučajno, već da osoba ili grupacija koja ga je pustila u opticaj, ima neki krajnji cilj, ali da on nema dovoljno informacija da proceni koji. – Mogao bih, međutim, da posumnjam ko bi imao koristi od toga. Recimo, diskreditovanjem Dačića i eventualnim krivičnim postupkom protiv njega, on bi bio izbačen iz trke za predsednika Republike Srbije, a SPS bi doživeo udarac od kojeg teško da bi se uspeo oporaviti. Moram reći i to da mi puštanje ovih snimaka deluje samo kao upozorenje, kao prva runda. Potpuno je neverovatno da je neko napravio video-snimak, a da nije snimio ton. Jer, iz tona bi se videlo o čemu su oni razgovarali i da li je Dačić činio krivična dela ili se samo, kako on to kaže, sreo s prijateljem. Upravo stoga sam ubeđen da i ti snimci zapravo postoje i da ćemo do kraja doživeti još neka iznenađenja – istakao je Kostreš.
Sigurno je da postoji
moralna odgovornost
Na pitanje lista „Dnevnikˮ da li će i ovaj slučaj, poput mnogih drugih, vrlo brzo prekriti prašina, Kostreš je rekao da bi ova afera, ako želimo da od Srbije napravimo normalnu državu, morala prestati da bude alat za političko razračunavanje. „Morala bi imati sudski epilog. U svakom slučaju, čak i ako Dačić nema krivičnu odgovornost, sedenje s takvim ljudima sigurno povlači onu moralnu i političku“, istakao je Kostreš.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...