Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comPronaći i osuditi nalogodavce paljenja ambasada

NOVI SAD – Viši sud u Beogradu osudio je 9. septembra na uslovne kazne zatvora od pet do deset meseci devetoricu optuženih zbog paljenja američke ambasade 2008. godine posle mitinga „Kosovo je Srbija“, dok su dvojica oslobođena optužbi. Uslovne kazne neće biti izvršene ukoliko okrivljeni ne učine neko novo krivično delo u roku od dve odnosno tri godine.
– Iako smo dugo čekali, dobra vest je da su odgovorni za paljenje ambasada u Beogradu 2008. godine, pronađeni i osuđeni. Bez namere da se upuštamo u ocenu rada suda, teško je ne primetiti uslovne osude za, najblaže rečeno, vandalizam koji je naneo mnogo štete i sramotu koju Republika Srbija još dugo neće otkloniti – istakao je generalni sekretar LSV Bojan Kostreš.
– To podstiče one koji bi sutra ponovo palili ambasade, džamije, knjige i ubijali ljude nepodobnih nacija i vera. Rečju, ova presuda je najveće moguće ohrabrenje protagonistima fašizacije Srbije i čitavom svetu šalje jako lošu poruku. Još veća sramota i nedopustivo bi bilo ako se ne pronađu i ne procesuiraju politički nalogodavci paljenja ambasada – upozorio je on.
– Pored neposrednih izvršilaca koji su danas osuđeni, u toku je i predistražni postupak o ulozi funkcionera MUP-a u povlačenju policije pred huliganima u noći kada su paljene ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Nemačke, a kamenovane hrvatska i turska ambasada. Ali politički nalogodavci su ostali nedirnuti. Sigurno je da policijski generali takve odluke ne donose po svom nahođenju, već im je takav nalog morao doći iz samoga vrha vlasti. Recimo, premijera, njegovog kabineta ili kabineta ministra unutrašnjih poslova. Krajnje je vreme da se konačno utvrdi i njihova odgovornost –  poručio je Kostreš u saopštenju za javnost.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...