Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comRaskinuti energetski sporazum sa Rusijom

NOVI SAD –  Glavni odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine ovlastio je poslaničku grupu LSV u Narodnoj skupštini Republike Srbije da pokrene inicijativu za raskidanje Energetskog sporazuma koji je Republika Srbija potpisala sa Ruskom Federacijom.
Dok to ne bude i učinjeno, poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine će podneti i niz drugih inicijativa, kako bi umanjila štetu koju taj ugovor nanosi AP Vojvodini i čitavoj Republici Srbiji. Jedna od njih je i inicijativa za povećanje iznosa rudne rente, budući da se vojvođanski nafta i gas šest godina besomučno crpe po najnižoj rudnoj renti u Evropi, a višestruko manjoj nego u Ruskoj Federaciji.
Da obeštete Vojvodinu i vrate Naftagas
- Najmanje što država za početak može da učini jeste da visinu rudne rente za ovu kompaniju podigne sa sadašnjih tri, na zakonskih sedam odsto – navedeno je u saopštenju sa sednice Glavnog odbora održane 15 septembra. Poslanička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine će zatražiti jasne odgovore na pitanja da li je i kada određen revizor koji je trebao da ispita ispunjenost investicione obaveze, odnosno ulaganja u NIS i kada će javnosti biti prezentovan njegov izveštaj, s obzirom na neispunjena obećanja u vezi izgradnje Južnog toka i najava da su pod velikim znakom pitanja i ulaganja u rafineriju u Novom Sadu.  Liga socijaldemokrata Vojvodine će u Narodnoj skupštini Republike Srbije pokrenuti i pitanje obeštećenja Vojvodine kroz vraćanje vojvođanskog Naftagasa u nadležnost Vojvodine ili učešće u kapitalu NIS-a, a samim tim i u profitu koji Republika Srbija ostvaruje sa svojih preostalih 29 odsto vlasništva.
Šta bi sa istragom?

Prošlo je više od godinu dana od kako je ministar policije Nebojša Stefanović najavio formiranje tima za istragu privatizacije Naftne industrije Srbije. Podsetimo, ministar Stefanović je nekoliko dana kasnije, gostujući na RTS-u, poručio da niko ne treba da brine za odnose Srbije i Rusije zbog najavljene istrage oko privatizacije NIS-a i rekao:
– Ovo nije urađeno zbog ruske strane, već zbog naše, a ne želim da prejudiciram bilo kakve nalaze istrage koji će biti javno prezentovani, da građani vide šta se desilo – kazao je Stefanović dodajući da se premijer lično založio da ovo bude stvar „koju ćemo isterati na čistac“. Sam premijer Aleksandar Vučić, nakon par dana, novinarima je kazao da mu „ne pada na pamet“ da ruši odnose s Rusijom, ali i da želi da obezbedi bolje uslove za Srbiju.
Komentarišući saznanja lista „Danas“ da istraga MUP-a o zloupotrebama u procesu privatizacije NIS-a nije ni pokrenuta, zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine, Bojan Kostreš, ocenio je da za tu istragu ima vremena, ali da to nije slučaj i s Energetskim sporazumom.
– Nadležni državni organi treba da rade svoj posao nesmetano i bez pritiska i ja ne bih da na njih na bilo koji način utičem i da ih požurujem. Istraga o privatizaciji nacionalne naftne kompanije i ugovoru koji je toliko loš po čitavu Srbiju, a naročito po AP Vojvodinu, sigurno zahteva vreme. S druge strane, želeo bih da verujem i da to što nema vesti o rezultatima te istrage, nije posledica nekakvog pritiska s ruske strane. Ne da bi zaštitili sebe, jer je MUP ruskoj strani poručio da to nema veze s njima. Biznismeni bi rekli da su oni na kraju krajeva iskoristili šansu koja im se ukazala. Nego da bi zaštitili one u Srbiji, koji su im omogućili takav ugovor – ističe Kostreš.
Kako je ocenio ruski partneri krše obećanja i to se predugo toleriše, a policija i nadležni državni organi treba da rade svoj posao i utvrde ko im je i zašto to dozvolio.
- LSV je od početka govorila da je to prevara i energetska omča oko vrata Srbije, ukazao je Kostreš.


Pre ili kasnije vlast će morati da odgovori:


Gde su naše pare? I, gde su naši nafta i gas?
NOVI SAD - U intervjuu Dnevniku, Bojan Kostreš je podsetio da je LSV od početka ukazivala i na to da je je taj sporazum izmišljen zato da bi vojvođanski Naftagas bio faktički poklonjen Ruskoj Federaciji. Uz opasku da se vojvođanski nafta i gas sve vreme besomučno crpe uz najnižu rudnu rentu u Evropi, Kostreš je ocenio da će Energetski sporazum doživeti sudbinu ugovora o koncesiji za autoput Horgoš-Požega, ali da se nada da do tada vojvođanski resursi neće biti u potpunosti devastirani. „Možda se u ovom momentu i čini da to nije realno, ali će pre ili kasnije i ta vlada i taj parlament i predsednik države morati da odgovore na jednostavno pitanje - gde su naše pare? I gde su naši nafta i gas?“ naveo je Kostreš

Ništa od ulaganja

u novosadsku rafineriju


Trebalo je šest godina da se jasno kaže da „Južnog toka“ nema, a sada je postalo jasno da nema ni velikog posla, niti novih radnih mesta u Rafineriji nafte Novi Sad, kako je najavljivano kada je NIS poklonjen i kada su obećavani novi pogoni u Novom Sadu, upozorio je pokrajinski poslanik LSV Robert Kolar. Reagujući početkom septembra na saznanja lista „Dnevnik“ da ni tri godine nakon najave još ne počinju radovi na modernizaciji novosadske rafinerije vredni više od 130 miliona evra, kako bi se ona preorijentisala na proizvodnju baznih ulja, već da NIS traži „mogućnost optimizacije projekta u cilju povećanja efikasnosti“, Kolar je upozorio da Naftna industrija Srbije i dalje vadi vojvođansku naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi, iz njiva i dvorišta porodičnih kuća. – Ako se ovako nastavi, ne treba nikoga da iznenadi ako prostor novosadske rafinerije bude, kao što su mnogi predviđali, puko skladište ili deponija ove kompanije – istakao je Kolar.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...