Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comJedini smisao prekomponovanja bilo je otimanje vlasti

NOVI SAD/ ZRENJANIN/KIKINDA – Još jedna godišnjica od tzv. „prekomponovanja“ vlasti u tri velika vojvođanska grada, ponovo podseća da su velika obećanja davana šakom i kapom, postala veliko ništa. Uprkos „upodobljavanju“ lokalne vlasti s republičkom – nema obećanih investicija, nema radnih mesta, nema napretka. Nema ničeg osim afera, upropaštavanja i munjevitog propadanja. Ili u najboljem slučaju – nerada i nazadovanja.

Novi Sad na kolenima! Propada!

Treću godišnjicu ove gradske vlasti, Novi Sad dočekuje na kolenima, u težem stanju nego ikada. Kao i prethodne dve godine, i danas je jasno da su lagali obećavajući investicije, departizaciju, nekakve promene i napredak grada, a Novi Sad je još siromašniji i još propaliji, saopštio je povodom tri godine od upodobljavanja lokalne vlasti, Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad. Kako je istaknuto u saopštenju, stručni ljudi su zamenjeni nestručnim rođacima, pa su komunalna preduzeća i komunalni sistem grada dovedeni do bankrota ili na sam rub bankrota.

– Dok mu menjaju istoriju, Novi Sad se ponižava osveštavanjima vode, cenzurisanjem izložbi, učestalim napadima pasa lutalica, prljavim ulicama i prepunim kontejnerima. Svaki drugi građanin ili građanka Novog Sada jesu nezaposleni i ne osećaju se bezbedno – poručila je Liga u saopštenju povodom 13. septembra, trogodišnjice ove gradske vlasti. Predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Novi Sad, Robert Kolar, za „Slobodnu Vojvodinu“ ističe da je prethodnih tri godine pokazalo da nasilno preuzimanje vlasti koje nema veze s realnom voljom biračkog tela, ne može doneti ništa dobro.

– Tri godine se njihova koalicija svodi na ucenjivanje, prećutkivanja, taljenja i sve drugo što je rezultiralo potpunom propasti komunalnog sistema. Kada na to dodamo da je njihov kadar nestručan, nesposoban i uglavnom s kojekavim diplomama, onda dobijamo grad bez ijedne investicije, bez ijednog i najmanjeg pomaka – istakao je on.

Zrenjanin je nazadovao

Proces upodobljavanja vlasti u lokalnim samoupravama započet je u Zrenjaninu, neposredno nakon izbora 2012. godine, a kako za „Slobodnu Vojvodinu“ ističe predsednik Gradskog odbora LSV Zrenjanin, Predrag Perkić, vlast se sve ovo vreme bavila špekulacijama i pritiscima na odbornike, jer su imali problem sa stabilnošću te većine.

– Može se reći da su tek pred kraj mandata počeli nešto da rade. Uzeli su kredit i završili projekat rekonstrukcije trga, iako su radovi kasnili mesecima. Drugo ništa nemaju čime bi se pohvalili za ove četiri godine – ističe Perkić. Osnovni problem s kojim su se Zrenjaninci suočavali u mandatu još uvek aktuelne vlasti, jeste vodosnabdevanje, ali tu je i nedostatak investitora.

On napominje da zrenjaninska vlast nije dovela nijednog velikog investitora u grad, dok su lokalni ulagali uglavnom u trgovinu.  Ali, ulaganja u proizvodnju – nema. pored toga što

nije završila obilaznicu oko grada, zrenjaninska vlast se, između ostalog, “proslavila” i oduzimanjem mandata odbornicima opozicije (morali su kasnije po nalogu suda da ih vrate), zatim

izmišljanjem nezakonitih radnih mesta pomoćnika predsednika Skupštine i milionima dinara bačenih na njihove plate, organizovanjem “besplatnih” koncerata za tri miliona dinara, kao i kršenjem dva zakona prilikom usvajanja budžeta za 2015. godinu.

– Zrenjanin je u mnogim stvarima stagnirao, u mnogima nazadovao, ni u čemu nije napredovao. Ocena za ovakvu vlast jeste ne nula, nego i ispod nule, jedan minus – zaključuje Perkić.

U Kikindi otpuštanja umesto zapošljavanja

Pune dve godine navršilo se 13. septembra od prekomponovanja lokalne vlasti u Kikindi. Kako za „Slobodnu Vojvodinu“ ističe predsednik Gradskog odbora LSV Kikinda, Milan Mitrić, nova većina u protekle dve godine gotovo da nije ispunila nijedno obećanje dato prilikom upodobljavanja s vladajućom koalicijom u Republici.

– Obećavan je preporod i revitalizacija velikih privrednih subjekata u Kikindi poput „Toze Markovića“, metanolsko-sirćetnog kompleksa, livničkog kompleksa, obećana je i rekonstrukcija aerodroma pored Kikinde, kao i da će Kikinda dobiti status grada. Međutim, ništa od toga nije urađeno. Rekonstrukcija puta Kikinda–Bašaid delimično je sprovedena, a otvoren je i granični prelaz kod Nakova prema Rumuniji, ali tu su zasluge i republičke i pokrajinske vlasti. Otvaranje industrijske zone je značajno, ali svoj puni smisao dobiće tek kada investitori dođu. A u protekle dve godine, ni jedan jedini investitor nije došao u Kikindu – istakao je Mitrić. Pored toga što radna mesta nisu otvarana, bilo je otpuštanja, čak i u javnim preduzećima koja su fuzionisana u jedno veliko.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...