Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comIsidora Sekulić: priča o panici

U svom sveobuhvatnom i trezvenom osvrtu na opšte prilike u Vojvodini iz 1928. godine, Isidora Sekulić ukazuje, između ostalog, i na posledice, kako ona to naziva, određene „panike“ koja  nagriza vojvođansko društveno tkivo:

„U nekim krajevima i gradovima, i krugovima, ta je panika na vrhuncu: ne može više ništa da se uvidi, više ništa da se veruje... Jedan opasan mehanizam mišljenja i diskusije svodi se na jedno: na razjedajući pesimizam, na netrpeljivost prema ljudima, na preziranje zakona i reda...“

Nesumnjivo je da se i danas, kao u ogledalu, u Vojvodini – kao i u celoj Srbiji uostalom – suočavamo s ova tri kobna fenomena koje Isidora pominje. Ali da li je ovaj današnji „razjedajući pesimizam“ (koji možemo uočiti u gradskom autobusu, na stadionima  i u školama podjednako) uzrok ili pak posledica drugih dvaju navedenih fenomena, osobito ovog poslednjeg?

Od porodičnog nasilja i provala gneva dezorijentisane mladeži na stadionima, preko radosnog utapanja u očajnu banalnost televizijskih rijaliti cirkusa i ubilačkog nehata bahatih vozača (i samoubilačkog nemara pešaka zabuljenih u mobilne telefone!), sve do političke scene na kojoj caruju olajavanje, bezobrazluk i zaboravljanje bolnih činjenica – nisu li svi ti fenomeni koji odlikuju današnju „duhovnu paniku“ na tlu Vojvodine, samo tek posledica „preziranja zakona i reda“, a koji su (zakon i red) samo spoljni omotač moralne ravnoteže? A put ka obnovi takve ravnoteže, koji je ujedno i put ka obnovi Vojvodine kao moralne, dakle civilizacijske činjenice – ne leži li on, pre svega, u „sitnicama“ koje nam najbrže mogu pokazati izlaz iz pomenute Isidorine „panike“? Na primer – saslušajte dete koje se vratilo iz škole (ne uključujte televizor); na primer – ne razgovarajte mobilnim dok vozite (izbegavate dvostruku štetu); na primer – javite se komšiji umesto da mu zalupite vrata od lifta pred nosom. Sitnice? Možda, ali bez panike.

Piše: Svetislav Jovanov

 
Share
FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...