Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comVojvodina na nogama: Odličan odziv i na selu i u gradu!

NOVI SAD - Posle prvog vikenda prikupljanja potpisa za zaštitu vojvođanskih poljoprivrednika i spas vojvođanskih oranica, organizovanog u 70 mesta na 114 lokacija širom AP Vojvodine, potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV i pokrajinski poslanik, Robert Kolar, rekao je da je Liga veoma zadovoljna odzivom građanki i građana. „Ovakva reakcija građana jeste veliki podsticaj da iznesemo čitavu inicijativu do kraja i izborimo se za naše vojvođanske paore, kao što smo to učinili pre četiri godine, kada smo zaustavili godišnju registraciju traktora i kao što se borimo sve ovo vreme. Ono što je takođe važno, jeste da se uočava da i u gradskim sredinama ljudi shvataju važnost zaštite vojvođanskih poljoprivrednika i vojvođanske zemlje“, naglasio je on. Akcija je nastavljena i narednog vikenda, 21 i 22. novembra na novih 105 lokacija u 67 mesta i odziv je bio ponovo – odličan!

Koliko potpisa se prikuplja

i kako glasi referendumsko pitanje ?

Liga socijaldemokrata Vojvodine prikuplja 100 hiljada potpisa  s namerom da se raspiše referendum kojim će biti zatraženo od Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta. Inicijativom se takođe zahteva i da država zaštiti ovdašnje poljoprivrednike i prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup, bilo da je reč o strancima ili domaćim tajkunima. Glavni odbor LSV je 10. novembra usvojio i predlog referendumskog pitanja koje glasi: “Da li Republika Srbija treba da zakonima zaštiti naše poljoprivrednike od nelojalne konkurencije iz inostranstva i tajkuna po pitanju prodaje poljoprivrednog zemljišta i dugoročnog zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta?”

Zašto?

1. septembra 2017. godine  stupa na  snagu odredba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju potpisanog sa zemljama članicama Evropske unije, po kojoj državljani tih zemalja mogu da stiču nepokretnosti, uključujući i  poljoprivredno zemljište na teritoriji Republike Srbije pod istim uslovima kao i naši državljani.  To znači da će od tada državljani Evropske unije moći će ovde, kod nas, da kupuju zemlju bez ograničenja. Kolika god cena bila, njima će biti jeftina, jer je zemlja u EU skupa. Republika Srbija još ne čini ništa da zaštiti vojvođanske poljoprivrednike i sačuva vojvođanske oranice!

Šta je rešenje?

Rešenje ovog problema je jednostavno i primenile su ga gotovo sve zemlje članice Evropske unije. Sve one su postavile  posebne uslove za promet poljoprivrednog zemljišta i to takve uslove, koji su isti i zadomaće i za strane državljane, ali koji su domaćim državljanima  veoma lake za ispunjenje, a  stranima su veoma teški za ispunjenje. LSV hoće da se to učini i u Srbiji izmenom postojećeg ili donošenjem novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Ako može u Slovačkoj, što ne može kod nas?

Brojni su primeri da su članice EU, prihvatile isti taj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je neophodan na putu ka Evropskoj uniji i garantuje da će stranci moći da kupuju i zakupljuju njihovu zemlju, ali su prilagodile domaće zakonodavstvo na način koji omogućava zaštitu interesa domaćih poljoprivrednika.  Slovačka je, kao članica EU, propisala da stranci mogu kupiti zemlju, ali uz uslov da žive deset godina u Slovačkoj, da se bave poljoprivredom i da im nadležni državni organ da neophodnu dozvolu da kupe zemlju.  Zašto to ne bi bilo moguće i u Srbiji?

Vlast već menja zakon, ali na štetu paora

Vlada Republike Srbije usvojila je, uprkos brojnim primedbama, Predlog zakona izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu i 5. novembra ga uputila u skupštinsku proceduru. U tom predlogu Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije je je umesto da postavi sistem zaštite domaćih poljoprivrednika od nelojalne konkurencije, otvorilo mogućnost zakupa državnog zemljišta pravnim licima na period od 30 godina i to bez ikakvih kriterijuma. Praktično, ostavljeno je diskreciono pravo ministarstvu da donese odluku da nekom da 30 odsto državnog zemljišta na rok od 30 godina. To će, naravno biti najbolje zemljište, a ne utrine i pašnjaci i time su uskraćeni naši poljoprivrednici!

To ugrožava hiljade porodica

u Vojvodini!

U Vojvodini su hiljade porodica, maltene polovina poljoprivrednih gazdinstava, upućena delimično ili isključivo na državno zemljište. Postoje sela koja čak i nemaju privatno zemljište u svom ataru nego su živela i žive od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta. Njih bi to osudilo na propast.  Zato tražimo da se Predlog zakona izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu izmeni amandmanima i prilagodi interesima malih i srednijh poljoprivrednih gazdinstava. Ako to ne uspe - onda da se povuče.

 

RETROVIZOR

LSV već prikupljala potpise i pomogla paore

Za razliku od mnogih stranaka sa centralom u Beogradu, Liga se paora ne seti samo pred izbore, a paori imaju i svoju interesnu organizaciju – Ligu paora Vojvodine koja direktno sugeriše stranačkom vrhu šta činiti u interesu paora.  Paori dobro pamte i da je LSV u osmomesečnoj kampanji „Stop godišnjoj registraciji traktora“ 2011. godine, u 200 vojvođanskih mesta prikupila 30.000 potpisa. Iste godine, 8. decembra, nakon sastanka Bojana Kostreša s ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem i ministrom policije Ivicom Dačićem, dogovoreno je da bude zaustavljena obavezna godišnja registracija traktora i vraćen stari princip da se registruju samo jednom. Narodna skupština Republike Srbije je već 29. decembra 2011. usvojila Izmene zakona o bezbednosti u saobraćaju, koje su januara 2012. stupile na snagu, a što paorima štedi između 800 i 1.000 evra godišnje. Kada je 2011. policija zaustavila paore na saobraćajnicama širom Vojvodine, zemljoradnici su šest dana i pet noći na 10.000 traktora jeli i spavali, čekajući ispunjenje svojih zahteva. Nenad Čanak i Bojan Kostreš tada su bili jedini političari koji su paore posetili na blokadi ispred zgrade Vlade AP Vojvodine u Novom Sadu i pitali kako je moguće da u Beogradu može da se organizuje Parada ponosa ili miting podrške Ratku Mladiću, a da samo paori nemaju pravo da postave svoja pitanja.

Septembra 2013. godine, posle još jedne zabrane ulaska paorima u Beograd, narodna poslanica LSV Olena Papuga pitala je u parlamentu da li paori treba da se preruše u navijačke grupe i tako uđu u grad. Svih ovih godina, poslanici i poslanice LSV jesu ti koji u parlamentu pitaju zašto paorima kasne subvencije i zašto su poljoprivredne penzije manje od socijalne pomoći.

 

ZEMLJA NIJE NA PRODAJU!
KOLONE I ŠTANDOVI ŠIROM VOJVODINE!

NOVI SAD – Kolone sa stotinama zastava Vojvodine defilovale su širom Vojvodine! Nakon Zrenjanina, Novog Sada, Subotice, Kikinde i Žablja, kuda su u prethodnih nekoliko godina prolazile kolone s hiljadu vojvođanskih zastava, krajem oktobra i početkom novembra, kolone sa stotinama zastava Vojvodine krenule su i prošle ulicama 30 mesta širom Vojvodine.

Kolone zastava Vojvodine

Podsetimo, šetnje sa 100 zastava Vojvodine najpre su održane u Farkaždinu i Selenči, a zatim je idućeg vikenda, Belom Crkvom prošao defile sa 500 vojvođanskih zastava. Kolone sa stotinama zastava Vojvodine prolazile su zatim ulicama Bajše, Banatskog Novog Sela, Čantavira, Kuzmina, Lokvi, Mokrina, Mužlje, Novog Miloševa, Opova i Ruskog Krstura. Kolone ligašica i ligaša pronele su zastave Vojvodine od Aradca do Čerevića, od Čuruga do Kumana, od Svetozara Miletića do Uljme, od Uzdina i Futoga do Kovilja i Sremske Mitrovice. Vojvođanske zastave pronete su i ulicama Begeča, Kisača, Čoke, Ruskog Sela, Taraša, Lalića i Mošorina. Pre, tokom i nakon šetnji, na štandovima LSV prikupljani su potpisi s namerom da se prikupi 100.000 potpisa i raspiše referendum kojim će od Vlade Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srbije biti zatraženo da zaštite domaće poljoprivrednike, mala i srednja poljoprivredna gazdinstva od nelojalne konkurencije iz inostranstva, ali i od domaćih tajkuna, prilikom kupovine poljoprivrednog zemljišta. Inicijativom se takođe zahteva i da država zaštiti ovdašnje poljoprivrednike i prilikom izdavanja državnog zemljišta u dugoročni zakup, bilo da je reč o strancima ili domaćim tajkunima.

– Mi drugu domovinu od Vojvodine nemamo, svi smo mi Vojvođani i ne damo jedni druge i ne damo svoju zemlju, poručio je u Čantaviru lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, nakon što je okupljene pozdravio Tibor Murenji, odbornik i funkcioner LSV.

Niko ne prodaje ono od čega živi

– Kao što su prodali naftu ispod naših nogu, kao što su prodali nebo iznad naših glava, tako hoće da prodaju zemlju ispod naših nogu. Pa gde ćemo mi onda živeti? – upitao je predsednik LSV.

– Niko ne prodaje ono od čega živi. Neki kažu da je to protivno evropskom putu ove zemlje. Naprotiv, mi radimo upravo ono što su uradile i druge zemlje. Ako neko hoće da kupi oranice ovde, neka dođe i neka prvo živi deset godina ovde i neka deset godina ovde jede hleb sa svima vama. I neka onda pod istim uslovima kupuje oranice, jer onda znamo da to radi iz časne namere – istakao je Čanak.

 

Vrh LSV u akcijama širom Vojvodine

Osim Nenada Čanka, građanima i građankama su se na akcijama širom Vojvodine, obraćali i zamenik predsednika LSV, Bojan Kostreš, potpredsednici LSV Branislav Bogaroški i Đorđe Stojšić, predsednik Političkog saveta LSV, Dušan Jakovljev, narodne poslanice LSV Olena Papuga i Nada Lazić i narodni poslanik Dejan Čapo. O značaju inicijative koju je pokrenula Liga, govorili su i pokrajinski poslanici Miloš Šibul i Aleksandar Marton, potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV i pokrajinski poslanik, Robert Kolar, član Glavnog odbora LSV, Branislav Knežević, zatim član Izvršnog odbora Lige, Zdenko Kolar, član Predsedništva LSV, Aleksandar Kravić, odbornik LSV u zrenjaninskoj skupštini, Tibor Vaš, i član Stručnog saveta za poljoprivredu LSV, Dušan Jovanović.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...