Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comLSV uvek samostalno na pokrajinske i lokalne izbore

NOVI SAD – „Slobodna Vojvodina“ u ovom broju prenosi intervju lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenada Čanka, za dnevni list „Blic“. Intervju je bio vrlo obiman, pa ga prenosimo s izvesnim skraćenjima.

Saradnja će zavisiti od nivoa izbora

Koja je simbolika držanja za ruku Borisa Tadića na tribini SDS-a i LDP-a u Beogradu i znači li to da će se uhvatiti i pod ruku kao koalicioni partneri na budućim izborima?
– Promakao mi je detalj da sam se držao za ruke s Tadićem, ali je činjenica da smo mi dugogodišnji politički prijatelji i da smo u više izbornih ciklusa izlazili zajednički na izbore. Ali to je svaki put bilo za republičke izbore, a LSV je, bez obzira na veličinu koalicije kakvu je pravio Tadić u bilo kojim izdanjima, na pokrajinskim i lokalnim izborima uvek izlazila samostalno, osim u vreme DOS-a. Razlog je vrlo jednostavan. Naš stav prema političkim i drugim pitanjima u vezi s Vojvodinom, u velikoj je meri drugačiji od stavova koje je imao i ima Tadić. Međutim, nas dvojica smo se odavno razumeli da ima stvari o kojima se ne slažemo, ali da ima stvari za koje ne možemo snositi odgovornost da zajednički ne radimo na njima. Tu, pre svega, spada ukupna demokratija i stabilnost Srbije kao države i ukupan set ljudskih i manjinskih prava unutar države. Na tome moramo raditi zajednički. Tako da sam se ja na tom skupu pojavio na poziv Borisa Tadića kao privatno lice, a ne odlukom moje stranke ili dogovorom naših stranaka. I to sam odmah stavio do znanja. Ne zato što imam nešto protiv saradnje Tadića i Jovanovića, nego zato što će naša koaliciona saradnja zavisiti od nivoa izbora.

Konkretno kad dođu izbori, je l' ulazite u tu koaliciju?
– Ako se raspišu republički izbori, moraćemo praviti širu koaliciju, mada lično mislim da sama koalicija SDS-a i LDP-a nije dovoljna, nego treba ići šire i napraviti veći front koji može da se suprotstavi naprednjacima.

Ko donosi glasove?

A koliko stoji primedba Bojana Pajtića da bi vam, pristupajući toj koaliciji, doneo glasove, a vi bi ih sutra poklonili Vučiću?

– Ko bi nam doneo glasove? Na prošlim izborima koalicija oko Demokratske stranke dobila je znatno manje glasova od koalicije u kojoj je bila LSV. Znači, ne vidim da DS može u nekoj meri promeniti taj rezultat i biti prelomna snaga. A kad se teoretiše o tome da ćemo poklanjati glasove Vučiću, zašto se Bojan Pajtić nikad nije setio da primeti sitnicu da je Demokratska stranka na lokalu, u dosta slučajeva do skora, bila u saradnji sa SNS-om i da je Demokratska stranka bila ta koja je, kada se SNS stvarao, bukvalno zabranjivala svojim aktivistima da napadaju SNS. Zar nije DS bila stranka koja je SNS-u davala mandate osvojene glasovima pristalica SRS-a? Kako su ono zadržali mandate u republičkom parlamentu?

Otkud onda priča da ćete vi sutra biti zamena SPS-u u budućoj vladi? 
– Demokratska stranka zna da razočarani glasač DS-a neće sutra otići da glasa za „Dveri“, ali će vrlo lako zaokružiti LSV, SDS ili LDP. Upravo zbog toga, napad na te partije jeste pokušaj očuvanja svog biračkog tela. Zato ta priča nema nikakve veze s istinom, već s političkom pragmom koja je vrlo štetna. Štetna je zbog toga što se takvim tipom blaćenja bliskih sebi birači čitave opcije pasiviziraju, jer svojim očima svedoče brutalnom obračunu unutar nečega što oni doživljavaju kao familiju – a to su stranke levog centra. Kroz takav pristup kolje se vo za kilo mesa: da bi Demokratska stranka dobila dva promila veći rezultat, imaćete deset odsto manji ukupan rezultat stranaka slične provenijencije.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...