Naslovna  |  Kontakt

Trg mladenaca 10, 21000 Novi Sad,
Vojvodina, Srbija, PF 157
Tel: +381/21/529-139,
Fax: +381/21/420-628
Email:
redakcija.slobodnavojvodina@gmail.comMenjaju zakone da Vojvodini smanje, a Beogradu uvećaju ingerencije

NOVI SAD – Dok se Vojvodini svakim novim zakonom nadležnosti oduzimaju, zakoni se menjaju da bi Grad Beograd imao veće nadležnosti!

 

Naime, gradski menadžer Beograda, Goran Vesić, najavio je početkom novembra u razgovoru za „Blic“ da bi do prve polovine sledeće godine, Beograd trebalo da dobije nov Statut i izmenjen Zakon o glavnom gradu. U situaciji u kojoj se sistematski gotovo svakim novim zakonom AP Vojvodina ostavi bez neke od nadležnosti, Vesić najavljuje povećanje ingerencija Beograda izmenom niza akata, pa u razgovoru za „Blic“ navodi čak 11 različitih zakona koji su nedavno pomenjeni ili će uskoro biti kako bi Beogradu dodali poneku nadležnost. Podsetimo, „Slobodna Vojvodina“ je u prošlom broju pisala kako će se uprkos upozorenjima i protestima pokrajinskih funkcionera i funkcionera LSV Branislava Bogaroškog i Aleksandra Jovanovića, izmenama dva zakona – o prosveti i vodama – Vojvodini ukinuti nadležnost nad inspekcijom u tim oblastima. Istovremeno, nadležnost nad inspekcijom u Nacionalnom parku „Fruška gora“ jedva je sačuvana, nakon što se pobunila poslanica LSV Nada Lazić.

„Od Beograda su se decenijama

oduzimale nadležnosti“?!

– Od Beograda su se decenijama oduzimale nadležnosti, a sada ih prvi put dobijamo i uvećavamo – rekao je Vesić za „Blic“. Prava decentralizacija, podvukao je, nije moguća ako se vrši u okviru postojećih zakona, pa se zbog toga u saradnji s republičkom vlasti menja zakonski okvir, kako bi postojala osnova za suštinsku promenu Statuta. Zanimljivo je što Vesićeva izjava bolje pristaje AP Vojvodini i odnosu centralnih vlasti prema njoj, s obzirom na to da Beograd, za razliku od APV, ima svoju posebnu policijsku upravu i sopstveni Zavod za informatiku i statistiku. Za razliku od AP Vojvodine, Beograd usvaja svoj Statut na koji Narodna skupština Republike Srbije ne daje saglasnost kao u slučaju APV, dok Skupština Beograda daje mišljenje o republičkom i regionalnom prostornom planu; kao i mišljenje o zakonima kojima se uređuju pitanja od interesa za grad Beograd, što Skupština AP Vojvodine ne radi. Pritom, budžet Vojvodine sa 1.931.809 stanovnika iznosi 58 milijardi, mada, u suštini, raspolaže sa samo 15, jer ostatak čine transferna sredstva (plate prosvetara itd.) koja se na računu zadržavaju samo jedan dan. Budžet Grada Beograda sa 1.659.440 stanovnika iznosi 88,9 milijardi dinara.

Svima dati veće ingerencije

Zamenik pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Duško Radaković, smatra indikativnim što postoji inicijativa da se Beogradu daju veće ingerencije, dok se gotovo svakim zakonom koji donese Narodna skupština Republike Srbije, poneka ingerencija AP Vojvodine ukine.

– Oduvek sam se zalagao da i grad Beograd i sve druge lokalne samouprave imaju više ingerencija i podržavam svako razmišljanje i svaki zakon koji ide u tom pravcu. Ali s druge strane, trebalo bi da napokon rešimo pitanje AP Vojvodine, da ona postane deo sistema Republike Srbije i da se u tom smislu definiše pitanje njenih ingerencija – navodi Radaković za „Slobodnu Vojvodinu“, dodajući da je neophodno da građani Vojvodine imaju funkcionalnu autonomiju koja će funkcionisati kao deo Republike Srbije. Prema njegovim rečima, veće ingerencije trebalo bi da imaju i drugi delovi Srbije, te da se nada da će se to konačno rešiti neminovnom promenom Ustava. Radaković, koji je i nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, upozorava da nikada nije postojala politička volja da se reši problem Vojvodine, uprkos tome što su prema Ustavu, pitanja poput finansiranja APV, odavno morala biti rešena.

–  Nikada do sada nije postojala politička volja da se reši pitanje pokrajine Vojvodne, bez obzira ko je bio na vlasti u Beogradu, da li je to bila Demokratska stranka Srbije, Demokratska stranka, Socijalistička partija Srbije ili sad Srpska napredna stranka – konstatuje Radaković.

Ulagivanje biračkom telu

Komentarišući dijametralno suprotne tendencije kada su u pitanju AP Vojvodina i Grad Beograd, direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov za „Slobodnu Vojvodinu“ ocenjuje da bi to trebalo posmatrati i iz ugla predizborne kampanje, s obzirom na to da je Beograd kao glavni grad najvažniji vladajućoj koaliciji u Srbiji.

– Od različitih igrača stižu različite poruke biračima. Očigledno je da pokušavaju da preotmu glasove demokrata, a Beograd i Vojvodina bili su njihov najveći resurs – ocenjuje Popov. Podseća i da je obećanje naprednjaka bilo da se ingerencije AP Vojvodine neće dirati, ali da od tog, očigledno, nema ništa.

 

 

 

 

 

 

GRAD BEOGRAD

1.659.440 stanovnika;

Budžet: 88,9 milijardi dinara;

Ima svoju posebnu Policijsku upravu;

Ima i sopstveni Zavod za informatiku i statistiku;

Usvaja Statut na koji parlament ne daje saglasnost kao u slučaju APV.

 

AP VOJVODINA

1.931.809 stanovnika;

Budžet: 58 milijardi, ali raspolaže sa 15 – ostatak su tzv. transferna sredstva, tj. plate prosvetara itd. (na računu se zadržavaju samo jedan dan);

Nema Policijsku upravu (do tzv. „jogurt revolucije“ postojao Pokrajinski SUP);

Nema Zavod za statistiku (imala do tzv. „jogurt revolucije“).

 

Zakoni čije izmene Beogradu treba da povećaju nadležnosti

1. Zakon o glavnom gradu

2. Zakon o stanovanju

3. Zakon o finansiranju lokalne samouprave

4. Zakona o komunalnim delatnostima

5. Zakon o poljoprivrednom zemljištu

 

Zakoni koji su tim povodom već izmenjeni

6.  Zakon o šumama

7.  Zakon o turizmu

8.  Zakon o kulturi

9.  Zakon o javnoj svojini

10. Zakon o vodama

11. Zakon o planiranju i izgradnji

 

Zakoni koji AP Vojvodini umanjuju ingerencije

(zbog dužine spiska ograničen samo na 2014. godinu)

1. Zakon o vodama

2. Zakon o inspekcijskim službama u obrazovanju

3. Zakon o planiranju i izgradnji

4. Zakon o javnom informisanju

5. Zakon o zdravstvenoj zaštiti

6. Zakon o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda

7. Zakon o finansiranju političkih partija

 


Gase profitabilnu „Elektrovojvodinu“,
a prave „Elektrosever“ u Kosovskoj Mitrovici

NOVI SAD – Kako je moguće da menadžment Elektroprivrede Srbije gasi „Elektrovojvodinu“ koju su izgradili građanke i građani Vojvodine, koja je uspešno i profitabilno radila duže od pola veka i imala najbolju naplatu u državi, a da se najavljuje otvaranje „Elektrosevera“ i „EPS trgovine“, dve nove kompanije u Kosovskoj Mitrovici? Kakvi su to dvostruki aršini? „Elektrosever“ može da se formira, a „Elektrovojvodina“ mora da se ugasi – poručila je Liga socijaldemokrata Vojvodine u saopštenju 11. novembra, nakon što je generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović najavio čime će obradovati građane Kosovske Mitrovice.

LSV je u saopštenju upitala i kakva je to racionalizacija poslovanja u kojoj se gasi ukupno pet privrednih društava u državi, počev od „Elektrovojvodine“ pa do „Elektroistoka“, i u Beogradu centralizuju njihov novac i imovina, a onda pravi jedno novo privredno društvo – upitala je LSV.

– Iako je izboreno da nacionalni operativni dispečerski centar tako reorganizovanog EPS-a bude premešten u Novi Sad i da u našoj „Elektrovojvodini“, u kojoj je pola veka ulagano u znanje, ljude i opremu, bude „srce“ sistema za celu Srbiji, i dalje tvrdimo i upozoravamo da je čitava reorganizacija EPS-a po zamisli generalnog direktora Aleksandra Obradovića – katastrofalna ideja.

Ponavljamo: potrebnije je nego ikada predložiti i usvojiti nov zakon o upravljanju EPS-om kako bi se izbeglo da uređenje elektrodistributivnog sistema u Srbiji bude predmet proizvoljne procene jednog čoveka, jednokratnih uredbi ili interesa moćnog kapitala – poručila je LSV u saopštenju.

Dan kasnije, poslanica LSV u Narodnoj skupštini, Olena Papuga, postavila je poslaničko pitanje premijeru, da joj se objasni kako je to moguće i kakva je to racionalizacija u kojoj se ukida „Elektrovojvodina“, a formira „Elektrosever“.

 

Evropska komisija opet upozorava
na Vojvodinu

 

Status AP Vojvodine ponovo je naveden u najnovijem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pridruživanju Evropskoj uniji. Naime, među zamerkama je, kao i prošli put, navedeno nedonošenje Zakona o finansiranju nadležnosti. Predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine AP Vojvodine, mr Maja Sedlarević, upozorava za naš list da je ocena EK samo pokazatelj da se povodom statusa AP Vojvodine godinama ništa ne menja. Zamera, međutim, to što EK samo konstatuje, a ne čini ništa da se status AP Vojvodine konačno i reši. „Mogao bi da se izvrši dodatni pritisak i da se, prosto, uslovi dalji proces evropskih intergacija Srbije rešavanjem statusa AP Vojvodine i donošenjem svih potrebnih akata. Mogu i da se daju rokovi u kojima moraju da se donesu ti zakoni“, ističe Maja Sedlarević, dodajući da ona kao jedino rešenje vidi promenu Ustava Republike Srbije u kojem bi nadležnosti AP Vojvodine bile jasno definisane i garantovane.

 
Share

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

FacebookTwitterYoutubeFlickr

Slika
Bojana Begović

Bojana Begović je rođena 9. juna 1987. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu je završila u Lukićevu, a zatim Zrenjaninsku gimnaziju.   Na... Opširnije...